|
|
Tak jak w tytule, tajemnicą dobrego, ekologicznego wędzenia jest dobra wędzarnia. Wykonana z dobrego drewna gwarantuje bardzo długi żywot oraz specyficzny naturalny aromat wędlin. Komora wędzarnicza wykonana jest z drewna olchowego, działająca na opatentowanej przeze mnie budowie i zasadzie działania. Moja wędzarnia jest tworem wieloletniej praktyki i doświadczenia zadymiacza, a nie tylko teorii i wyobraźni, jak pojawiające się ostatnio na rynku podróbki teoretyków. W wyposażeniu wędzarni poza mięsem i drewnem jest wszystko: haczyki do mięsa, wieszaki do ryb, pogrzebacz, opis jak wędzić dla początkujących oraz wymiana doświadczeń z już doświadczonymi. Znajduje się tam także przepis na solankę do mięsa i kiełbasę – są to przekazywane od trzech pokoleń rodzinne przepisy oparte jedynie na soli i przyprawach, bez żadnych środków chemicznych typu saletra itp. Dołączam przepis na wędzony ser (tu informacja dla teoretyków, ser wędzony powstaje z twarogu, a nie sera) oraz na wędzenie ryb i przygotowywanie solanki rybnej. Posiadaczem tego wyśmienitego przepisu stałem się drogą wymiany z Panem, który naprawdę ryby wędzi a nie tylko okopca.
|
Opis techniczny:
Komora wędzarnicza wykonana jest z deski olchowej 28mm i wzmocniona spawanym stelażem z kątownika, jej wymiary to: 50cm x 50 cm x 60 cm wysokości . Drewno jest zaimpregnowane dzięki czemu wytrzyma długie lata. Komora wędzarnicza osadzona jest na czterech bardzo łatwo zdejmowalnych nóżkach i połącza z komorą ogniową(wykonaną z blachy 2 mm o wymiarach 20 cm wysokości, 20 cm szerokości, 25 cm głębokości z drzwiczkami) 2 odcinkami rury po 45 cm, co umożliwia wędzenie ciepłym(1 odcinek rury) i zimnym dymem (2 odcinki rury). Wędzarnia jest przykrywana klapą z przetłoczeniami dla lepszej wentylacji. W środku komory wędzarniczej, znajduje się deflektor dymowy. Doskonale sprawdza się w warunkach ogrodowych jak również biwakowych. Jednorazowo można uwędzić do 20kg mięsa lub 10kg kiełbasy.
W komplecie znajduje się komora wędzarnicza, komora ogniowa, 2 odcinki rury, klapa do przykrywania, termometr(sonda), 4 nóżki oraz dwa pręty do zawieszania haczyków. W gratisie 6 haczyków, pogrzebacz oraz moje sprawdzone od lat przepisy na solankę mięsną, solankę rybną i kiełbasę, a także krótka lekcja wędzenia.
Zalety:
-Ekologiczna i zdrowa żywność bez chemii-98% procent mięsa reszta to zioła i przyprawy (bez stabilizatorów, konserwantów i emulgatorów niszczących nasze zdrowie)
-oszczędność - średni koszt 1kg mięsa 15zł/kg, a średni koszt wyrobu mięsopodobnego 25-35zł/kg, zdrowa żywność w sklepie ekologicznym 60-90zł/kg
-zaufanie do tego, że wiemy co zjadamy, w jakich warunkach jest to przyrządzane i co jest w środku
-efekt kulinarny czyli smak i zapach
-efekt zdrowotny, różnice sam odczujesz
-relaks podczas wędzenia
"Wady":
-trudności w przestrzeganiu diet
-wędliny szybko znikają
-wpraszanie się znajomych na degustację wędzonek
-po wędzeniu i degustacji na drugi dzień może boleć głowa :)
MET-ART Nartonowicz tel: 691[zasłonięte]811
Produkt jest zastrzeżony wzorem przemysłowym(OHIM 002[zasłonięte]874) w urzędzie patentowym Kopiowanie i powielanie jest prawnie zabronione.
|