Olej ten tłoczony jest z nasion wiesiołka dwuletniego. W swym składzie zawiera kwas tłuszczowy: linolowy oraz kwas gamma-linolenowy, dzięki czemu zawdzięczamy mu dobroczynny wpływ na poprawę naszego zdrowia. Kwas ten jest niezbędny w procesach przemiany materii. Niestety w pewnych przypadkach, np.: cukrzyca, niedobór selenu, choroba alkoholowa, w organizmie jest go za mało.
Jak wspomina dr Henryk Różański w swoich opracowaniach na stronie Medycyna dawna i współczesna, spożywanie oleju wiesiołkowego wpływa pro regenerująco na tkankę chrzęstną i łączną właściwą, przez co olej ten poleca się w takich przypadkach jak: choroby reumatyczne, złamania oraz uszkodzenia więzadeł.
Spożywając olej wiesiołkowy zapobiegamy wypadaniu włosów, wzmacniamy odporność naszego organizmu. Jak dowiedziono naukowo, od 9 do 11 godz. po spożyciu oleju wiesiołkowego przez kobietę karmiącą, w jej mleku stwierdzono zwiększoną ilość kwasu gamma-linolenowego oraz kwasu DGLA, co w rozwoju małego dziecka są niezwykle istotne i ważne.
Spożywając olej wiesiołkowy redukuje się ilość wydzielanego łoju i zaskórników na skórze.
Efekty działania omawianego oleju widoczne są po dłuższym jego stosowaniu i określonej dawce ( jak mówi dr inż. Różański) co najmniej 1,5 g dziennie.