Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Okazja - Soczewica zielona (410 g)

07-02-2014, 20:46
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 6.29 zł     
Użytkownik plantaMEDpl
numer aukcji: 3927416094
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 8   
Koniec: 07-02-2014 20:08:38
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

plantaMED.pl zNaturyZdrowi.pl - Allegro
Okazja - Soczewica zielona (410 g)

Soczewica zielona (410 g) Aura Herbals

Soczewica była rośliną uprawianą przez ludy starożytne już 4 tysięcy lat temu i doceniona przede wszystkim za delikatny, lekko orzechowy smak.

6,29 zł

Obecnie cieszy się popularnością wśród wegetarian i ludzi pragnących odżywiać się zdrowo, ponieważ potrafi całkowicie zastąpić mięso w ich diecie. Soczewica jest bardzo bogatym źródłem białka (25%), węglowodanów, witamin (B1, B2, B6) i składników mineralnych (żelazo, magnez, wapń).


Węglowodany w soczewicy składają się w 80% ze skrobi, której indeks glikemiczny wynosi 30, co czyni ją znakomitym składnikiem pożywienia dla osób chorych na cukrzycę. Resztę węglowodanów soczewicy stanowi błonnik. Węglowodany są niezbędnym składnikiem każdej diety, ponieważ wyposażają organizm w energię. Natomiast błonnik wypełnia żołądek, wywołując uczucie sytości, pomaga usunąć złogi zalegające w układzie trawiennym, oczyszcza go z toksyn oraz reguluje perystaltykę jelit. Wszystko, to sprawia, że soczewica jest idealnym produktem dla osób odchudzających się lub pragnących zachować smukłą sylwetkę, ponieważ przy wysokiej zawartości węglowodanów, zawiera niewielką ilość tłuszczów. Jest też przez to, odpowiednia dla osób ze zmianami miażdżycowymi i wysokim cholesterolem.


Zdrowe węglowodany, duża zawartość białka i niski indeks glikemiczny, to nie wszystkie zalety soczewicy - kolejną, jest najwyższa zawartość kwasu foliowego wśród nieprzetworzonych produktów spożywczych. Jak się okazuje, już jedna filiżanka ugotowanej soczewicy pokrywa w prawie 100%, dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy. Jest to ważna informacja dla przyszłych mam, które powinny dbać o prawidłowy poziom kwasu foliowego, zarówno przed, jak i w czasie ciąży.

Ziarna soczewicy zielonej są bardziej miękkie i większe niż ziarna soczewicy brązowej, przez co, po ugotowaniu sama soczewica ma delikatniejszy smak.

Chociaż najlepszy okres przydatności soczewicy wynosi rok, to można ją przechowywać znacznie dłużej. Należy pamiętać, że z wiekiem soczewica może tracić swój kolor, ale nigdy właściwości odżywcze. Pojemnik, w którym jest przechowywana powinien chronić soczewicę od wilgoci i znajdować się w suchym miejscu.

Skład: Soczewica zielona (Lens culinaris)

Kraj pochodzenia: Kanada



Polecamy inne nasze aukcje!

Zobacz nasze pozostałe aukcje:

KomentarzePanelealle

Strona "o mnie"Wszystkie aukcje

panel aukcji

Generated by Allegro module - Copyright © 2013 by addonsPresta.com