Zestaw yerba mate z Rosamonte 500g + Rosamonte saszetki + Matero brąz + Bombilla Niko M
Do każdego zmówienia dodajemy ulotkę informacyjną: czym jest yerba mate, jej właściwości, jak mate przygotować oraz jak przeprowadzić profesjonalne currado tykwy.
Idealny zestaw, aby rozpocząć swoją przygodę z yerba mate. Składa się z yerba mate Rosamonte 500g, Rosamonte w saszetkach 25x3g, matera ceramicznego Calabaza brąz oraz bombilli Niko M.
Yerba mate Rosamonte 500g: Najstarsza i najbardziej ceniona marka spośród argentyńskich marek yerba mate. Yerba mate długo leżakowana, listki z gałązkami, smak naturalny, z dodatkiem drzewa różanego, sprawia, że pijąc ją można wyczuć delikatny aromat róży. Jest to królowa yerba mate na świecie. Smak wyraźny z bardzo głębokim aromatem, działanie bardzo intensywne. Oryginalnie pakowana w Argentynie.
Yerba mate Rosamonte saszetki 25x3g: Napój przygotowuje się podobnie jak herbatę ekspresową. Należy zalać 1-2 saszetki wodą o temp. około 80 stopni C. Można dołożyć plasterek cytryny. Po kilku minutach napój jest gotowy. Podczas upałów w Argentynie często zalewa się saszetki Rosamonte zimnym mlekiem lub sokiem owocowym. Powstaje w ten sposób napój chłodzący. Wielu argentyńczyków używa do słodzenia yerba mate cukru. Jednak wtedy trudno jest traktować ten napój jako wspomagający odchudzanie. Yerba mate Rosamonte jest rekomendowana, przez Argentyński Instytut Kardiologii, jako napój wpływający korzystnie na układ krążenia.
Matero ceramiczne Calabaza brązowe: Artystycznie, ręcznie wykonane naczynko z ceramiki w kształcie naturalnego materka z tykwy. Szkliwione wewnątrz i na górnej krawędzi zewnętrznej strony. Pojemność około 350 ml. Bardzo praktyczne i łatwe do utrzymania w czystości. Nie ma obawy, że zapleśnieje. Naczynko dekoracyjne.
Bombilla Niko M: Perfekcyjnie wykonana bombilla z dwóch materiałów stalowej, nierdzewnej rurki oraz niklowanego sitka, idealnie wyprofilowana i zakrzywiona. Posiada rozkręcane sitko, dzięki któremu bardzo łatwo się czyści. Długość 13,5cm.
O Yerba Mate
|
wysuszone liście ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex Paraguariensis). Jest to odkrycie Indian z plemienia Guarani. W dzisiejszych czasach jest tradycyjnym napojem Ameryki Południowej (Argentyna, Paragwaj, Brazylia, Urugwaj), jednak dzięki swoim właściwościom staje się coraz bardziej popularna na całym świecie, także u nas w Polsce
|
Picie mate jest swoistym "rytuałem". Tradycyjnie Yerba Mate pije się w naczynkach tzw. materkach (matero), wykonanych z owocu tykwy,
|
|
|
przez bombillę - metalową słomkę, bardzo często posrebrzaną lub pozłacaną. Niektóre bombille są wykonane z czystego złota, srebra lub innego szlachetnego metalu. |
W czym pomaga codziennie picie Yerba Mate?
- naturalnie pobudza ciało i umysł,
- likwiduje objawy zmęczenia, rozluźnia,
- podnosi sprawność fizyczną, intelektualną, poprawia koncentrację,
- zwiększa zdolność odpornościową organizmu,
- zalecana jest do spożywania jako napój zawierający substancje odżywcze i zdrowotne, może sprawić, że chociaż jesteśmy głodni, to czujemy się nasyceni (zalecana przy odchudzaniu)
- wykorzystywana jest w medycynie jako stymulator Centralnego Ośrodka Nerwowego,
- reguluje przemianę materii, ułatwia trawienie pokarmów, odbudowuje zniszczone tkanki żołądka i jelit,
- stymuluje osłabiony, zmęczony system nerwowy, likwiduje podenerwowanie
Yerba Mate jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Yerba Mate zawiera:
- z grupy ksantyn - MATEINY, które stymulują Centralny Układ Nerwowy (pobudzają), nie powodując uzależnienia
- witaminę A (konieczną do prawidłowego wzrostu, uodparniającej organizm przeciw infekcjom, polepszającą wzrok)
- witaminę B1 (niezbędnej do utrzymania prawidłowego stanu układu nerwowego, ułatwiająca trawienia)
- witaminę B2 (wzmacniającą włosy),
- witaminę C (środek antytoksyczny, wzmacniający zęby, zwiększający ilość czerwonych krwinek),
- żelazo (konieczne do utrzymania normalnego poziomu sprawności fizycznej),
- sód, potas, wapń (wzmacniające kości i zęby),
- magnez , krzem, fosforany, siarkę, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę, inozytol.
Tradycyjny sposób przyrządzania Yerba Mate: 1. Nasyp do 3/4 objętości naczynia, susz Yerba Mate i przykryj ręką górną część naczynia. 2. Odwróć naczynie i wstrząśnij tak by pył z suszu znalazł się na ręce. 3. Delikatnie odwróć naczynie, tak by zawartość nie zmieniła swojego położenia. 4. Wsadź bombillę i zalej wodą o temp. 70-80C 5. Czekaj 2-3 minuty i pij przez bombillę powoli, pamiętając o tym by nie mieszać naparu.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o Yerba Mate, jej właściwościach, gatunkach i przyrządzaniu oraz poznać opinie innych osób, które piją mate to najwięcej się dowiesz odwiedzając jakieś forum o yerba mate lub jedną z wielu stron informacyjnych dedykowanych temu produktowi w internecie.
Zobacz koniecznie nasze komentarze
|