Rozmaryn to roślina śródziemnomorska, która dobrze czuje się w ciepłym klimacie, gdzie zimy nie są zbyt długie i surowe. Rośnie we Francji, we Włoszech, w Hiszpanii, Grecji, Tunezji, a także na wybrzeżu Morza Czarnego oraz po drugiej stronie kuli ziemskiej - w Meksyku i USA.
Rozmaryn jest wrażliwy na mróz, dlatego w naszej części Europy lepiej uprawiać go w donicach, niż w ogrodzie.
Niezabezpieczony przed zimą wymarza poniżej -9°C. Rozmaryn uprawiać można z nasion lub z sadzonek pobranych z rośliny matecznej.
W przypadku uprawy z nasion, wysiewa się je w marcu do ciepłego inspektu lub do doniczek. Po wykiełkowaniu siewki pikujemy do doniczek. Do gruntu można sadzić w drugiej połowie maja.
Dziś odpowiednio uformowany krzew rozmarynu nadal stanowi ozdobę tarasów i patio. Jest też podstawowym składnikiem marynat mięsnych, szczególnie baraniny i wieprzowiny. Dodany do pieczonych ziemniaków, sałaty czy masła, z którym dusimy warzywa podnosi smakową i aromatyczną wartość potraw. Liście rozmarynu można dodawać też do sałaty albo delikatnie stłuczone, a następnie wymieszane z cukrem i śmietaną, do owoców.
1 sztuka = ok. 30 nasion
Do przesyłki dołączam opis rośliny oraz sposób postępowania z nasionami.
Nasiona zakupione na różnych aukcjach wysyłamy w jednej przesyłce.
Nasiona pochodzą z renomowanej firmy zajmującej się obrotem nasionami i gwarantującej ich wysoką jakość.
Koszt przesyłki jest niezależny od wielkości zamówienia. Za przesyłkę płacisz tylko raz.