SPIS RZECZY.
C Z Ę S C 1. WIADOMOŚCI OGÓLNE.
Str. ROZDZIAŁ I. Wybór miejsca.
Ogrodzenie........ 6
ROZDZIAŁ II. Zaopatrzenie
w wodę. Przygotowanie ziemi 14
ROZDZIAŁ III. r Podział i rozmieszczenie różnych części ogrodu, Drogi......
Str.
22
CZĘŚĆ II. OGRÓD WARZYWNY.
ROZDZIAŁ I. Ziemia. Woda
Nawozy. Uprawa ziemi . . 26
ROZDZIAŁ II. Przyśpiesznik
(Inspekt). Rozsadnik . . . . 29
ROZDZIAŁ III. Siew. Sadzenie. Podlewanie. Pielenie . . 40
ROZDZIAŁ IV. Przechowanie
warzyw . . . , 44
ROZDZIAŁ V. Płodozmian i podział ogrodu warzywnego . . 47 Hodowla poszczególnych warzyw ........, .
Anyż.......... 50
Arbuz......... . 50
Bób.......... 51
Brukiew....... 52
Buraki . . . . ~. . . . 53
Cebula......... 55
Chrzan......... 58
Cykorja......... 59
Czarnuszka ogrodowa. . 61
Cząber......... 61
Czosnek......... 61
Czyściec......... 62
Dynia......... 62
Endywja. . ...... 64
Efctragon........ 65
Fasola . ....... 65
Groch .......... 68
Graszka miłosna..... 71
Jarmuż ......... 73
Kalafiory . . . . . . . . 74
Kalarepa , . . . . . . . 77
Kapusta głowiasta . . . . . 78
„ czerwona . . . . . 82
Kapusta wioska...... 82
Kapusta brukselska . 83
Karczoch........ 83
Kardy . . . . . . . . . 86
Kartofle.....-. . . 87
Kmin . . . . . . . . . . 87
Koper ogrodowy . , . . . 87
Koper włoski. . . . . . . 88
Korzeń paciorkowski . . . „ 88
Kucmerka . . . . . . . . 89
Kukurydza. . . . . . . . 89
Majeranek . . . . . , . . 9q
Marchew . . . , . . . . 90
Melon. . . . . . . . . . 92
Ogórki . . . . . . . . . 96
Pasternak........ 99
Pieczarki . . . , . . . 100
Pieprz turecki . . . . . . 103
Pietruszka........ 104
Pomidor........ . 1C5
Pory ,......... 107
Rabarbar........ 108
Roszponka . . , . . . 109
Rzepa......... 110
Rzeżucha ogrodowa . . . . 111
Słr.
Rzodkiew......1 . 111
Rzodkiewka...... . 112
Salsefia.......... 114
Sałata......... 114
Seler.......... 118
Szalotka......... 120
Szczaw......... 120
Słr.
Szczypiorek....... 122
Szparagi...... . . 122
Szpinak......... 127
Trybulka........ 128
Wężymord........ 129
Ziemniaki........ 130
CZĘŚĆ III.
SAD.
Szkółka,
ROZDZIAŁ I. Przygotowanie siewek. Sadzenie . . . . . 132
ROZDZIAŁ II. Uszlachetnienie.
Doprowadzenie drzewek do korony......... . . 138
ROZDZIAŁ III. Szkółka krzaków i krzewów owocowych. . 149
Sad,
ROZDZIAŁ IV. Wybór i ustosunkowanie drzew. Wyznaczenie miejsc i przygotowanie ziemi pod drzewa. Sadzenie. 152
ROZDZIAŁ T. Pielęgnowanie di zew owocowych. Uprawa ziemi pomiędzy drzewami i mierzwienie. Przeszczepianie, odmładzanie i dosadzanie , , 161
ROZDZIAŁ VI. Owoce ziarnkowe:
Grusza.........176
Jabłoń.........182
ROZDZIAŁ VII. Owoce pestkowe:
Wiśnia.........187
Śliwa.........191
Brzoskwinia.......193
Morela , ,.......19o
ROZDZIAŁ VIII. Owoce jagodowe:
Winorośl ........197
Agrest . . . . . . . . , 204
Porzeczki , . . . . . 205
Maliny........ . 206
ROZDZIAŁ IX. Truskawki Orzechy. Truskawki . . . . . . ,. . 208
Leszczyna....... . . 210
Orzech włoski ,.....211
ROZDZIAŁ X. Zbieranie przechowywanie i przesyłanie owoców . . . .......211
ROZDZIAŁ XI. Owoce pod ścianami ....... . . . 215
CZĘSC IV.
ZUŻYTKOWANIE OWOCÓW.
ROZDZIAŁ I. Suszenie owoców 221 ROZDZIAŁ II. Wyroby otrzy-
mane przez wygotowanie owo-
ców . . ......229
ROZ. Ul. Napoje z owoców . . 239