Warzywa dyniowate autor: Janina Gajc-Wolska, Jarosław Przybył wydawca: Działkowiec rok wydania: 2005 numer wydania: 1 ilość stron: 63 isbn: 838[zasłonięte]5037 format: 147x210 mm oprawa: miękka cena katalogowa: 13,00 zł nasza cena: 11,70 zł
Nie każdy wie, że do rodziny dyniowatych oprócz dyni należą: ogórek, cukinia, patison, kabaczek, melon a nawet popularny arbuz (kawon). Są to rośliny roczne o jadalnych, bardzo smacznych, lekko strawnych owocach, a ich ogromną zaletą jest to, że większość z nich nie gromadzi i nie kumuluje metali ciężkich. Jednak pochodzą one ze strefy klimatu ciepłego i dlatego mają wysokie wymagania klimatyczne, glebowe i pielęgnacyjne, które szczegółowo Autorzy opisują w tej książce. Autorzy podają również obszerny dobór odmian przeznaczonych do uprawy amatorskiej, uwzględniający termin dojrzewania owoców, ich smak, wielkość oraz odporność na choroby i szkodniki. Spis treści:
Wstęp Ogórek Opis botaniczny Charakterystyka odmian Wymagania klimatyczne Wymagania glebowe Stanowisko w zmianowaniu Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe Metody uprawy spis Krakinform spzoo Melody przyspieszające plonowanie ogórka Zabiegi pielęgnacyjne Zbiory owoców Dynia olbrzymia i zwyczajna Opis botaniczny Charakterystyka odmian Wymagania klimatyczne i glebowe Stanowisko w zmianowaniu Nawożenie Metody uprawy Zabiegi pielęgnacyjne Zbiory owoców Melon Opis botaniczny Charakterystyka odmian Wymagania klimatyczne i glebowe Stanowisko w zmianowaniu Nawożenie Metody uprawy Zabiegi pielęgnacyjne Zbiory owoców Kawon (Arbuz) Opis botaniczny Charakterystyka odmian Wymagania klimatyczne i glebowe Stanowisko w zmianowaniu Nawożenie Metody uprawy Zabiegi pielęgnacyjne Zbiory owoców Sposoby przechowywanią owoców Uprawa dyni ozdobnej Choroby i szkodniki dyniowatych Choroby abiotyczne Choroby pochodzenia grzybowego Choroby bakteryjne Szkodniki |