|
Warzywa dyniowate
autor: Janina Gajc-Wolska, Jarosław Przybył
wydawca: Działkowiec
rok wydania: 2005
numer wydania: 1
ilość stron: 63
isbn: 838[zasłonięte]5037
format: 147x210 mm
oprawa: miękka
cena katalogowa: 13,00 zł
nasza cena: 11,70 zł
Nie każdy wie, że do rodziny dyniowatych oprócz dyni należą: ogórek, cukinia, patison, kabaczek, melon a nawet popularny arbuz (kawon). Są to rośliny roczne o jadalnych, bardzo smacznych, lekko strawnych owocach, a ich ogromną zaletą jest to, że większość z nich nie gromadzi i nie kumuluje metali ciężkich.
Jednak pochodzą one ze strefy klimatu ciepłego i dlatego mają wysokie wymagania klimatyczne, glebowe i pielęgnacyjne, które szczegółowo Autorzy opisują w tej książce.
Autorzy podają również obszerny dobór odmian przeznaczonych do uprawy amatorskiej, uwzględniający termin dojrzewania owoców, ich smak, wielkość oraz odporność na choroby i szkodniki.
Spis treści:
Wstęp
Ogórek
Opis botaniczny
Charakterystyka odmian
Wymagania klimatyczne
Wymagania glebowe
Stanowisko w zmianowaniu
Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe
Metody uprawy spis Krakinform spzoo
Melody przyspieszające plonowanie ogórka
Zabiegi pielęgnacyjne
Zbiory owoców
Dynia olbrzymia i zwyczajna
Opis botaniczny
Charakterystyka odmian
Wymagania klimatyczne i glebowe
Stanowisko w zmianowaniu
Nawożenie
Metody uprawy
Zabiegi pielęgnacyjne
Zbiory owoców
Melon
Opis botaniczny
Charakterystyka odmian
Wymagania klimatyczne i glebowe
Stanowisko w zmianowaniu
Nawożenie
Metody uprawy
Zabiegi pielęgnacyjne
Zbiory owoców
Kawon (Arbuz)
Opis botaniczny
Charakterystyka odmian
Wymagania klimatyczne i glebowe
Stanowisko w zmianowaniu
Nawożenie
Metody uprawy
Zabiegi pielęgnacyjne
Zbiory owoców
Sposoby przechowywanią owoców
Uprawa dyni ozdobnej
Choroby i szkodniki dyniowatych
Choroby abiotyczne
Choroby pochodzenia grzybowego
Choroby bakteryjne
Szkodniki
|