|
Borówka wysoka
autor: Kazimierz Smolarz
wydawca: Działkowiec
rok wydania: 2008
ilość stron: 72
isbn: 978[zasłonięte][zasłonięte]96154
format: 160x210 mm
oprawa: miękka
cena katalogowa: 19,50 zł
nasza cena: 17,50 zł
Borówka wysoka, której owoce znane są także pod nazwą jagody amerykańskiej , ma niemal wszystkie cechy idealnej rośliny do uprawy amatorskiej w ogrodzie przydomowym lub na działce. Jest rośliną wytrzymałą na mróz oraz mało podatną na choroby i szkodniki. W dobrych warunkach uprawy wydaje corocznie wysoki plon owoców. Dobór kilku odmian pozwala na wydłużenie okresu zbioru owoców do ponad dwóch miesięcy. Krzewy borówki zdobią ogród: na wiosnę - dużymi, jasnymi kwiatami, w lecie - ciemnoniebieskimi owocami, jesienią - karminowoczerwonymi liśćmi.
Owoce borówki to nie tylko wykwintne owoce deserowe. Nadają się wyśmienicie do przetwórstwa domowego: wypieku ciast, na konfitury, dżemy, soki i kompoty. Są także wspaniałymi owocami do mrożenia. Nie należy również zapominać o ich wysokich właściwościach dietetycznych i leczniczych.
Spis treści:
Wiadomości ogólne
Borówka na świecie
Borówka w Polsce
Charakterystyka gatunków
Wartości odżywcze owoców
Biologia krzewu
Wymagania przyrodnicze
Charakterystyka odmian
Tajniki uprawy
Materiał szkółkarski
Wybór stanowiska
Przygotowanie gleby
Termin sadzenia roślin
Rozstawa
Pielęgnacja gleby
Wymagania pokarmowe
Zalecane podstawowe nawożenie
Nawadnianie
Cięcie krzewów borówki wysokiej
Cięcie posadzonych roślin
Cięcie w okresie formowania roślin
Cięcie krzewów w pełni owocowania
Cięcie odmładzające
Rozmnażanie
Podział roślin
Kopczykowanie
Odkłady
Ochrona
Szkodniki
Choroby grzybowe
Choroby wirusowe
Zbiór i krótkotrwałe przechowywanie owoców
Zbiór owoców
Przechowywanie owoców
Przepisy
|