Borówka wysoka autor: Kazimierz Smolarz wydawca: Działkowiec rok wydania: 2008 ilość stron: 72 isbn: 978[zasłonięte][zasłonięte]96154 format: 160x210 mm oprawa: miękka cena katalogowa: 19,50 zł nasza cena: 17,50 zł
Borówka wysoka, której owoce znane są także pod nazwą jagody amerykańskiej , ma niemal wszystkie cechy idealnej rośliny do uprawy amatorskiej w ogrodzie przydomowym lub na działce. Jest rośliną wytrzymałą na mróz oraz mało podatną na choroby i szkodniki. W dobrych warunkach uprawy wydaje corocznie wysoki plon owoców. Dobór kilku odmian pozwala na wydłużenie okresu zbioru owoców do ponad dwóch miesięcy. Krzewy borówki zdobią ogród: na wiosnę - dużymi, jasnymi kwiatami, w lecie - ciemnoniebieskimi owocami, jesienią - karminowoczerwonymi liśćmi.
Owoce borówki to nie tylko wykwintne owoce deserowe. Nadają się wyśmienicie do przetwórstwa domowego: wypieku ciast, na konfitury, dżemy, soki i kompoty. Są także wspaniałymi owocami do mrożenia. Nie należy również zapominać o ich wysokich właściwościach dietetycznych i leczniczych. Spis treści: Wiadomości ogólne Borówka na świecie Borówka w Polsce Charakterystyka gatunków Wartości odżywcze owoców Biologia krzewu Wymagania przyrodnicze Charakterystyka odmian Tajniki uprawy Materiał szkółkarski Wybór stanowiska Przygotowanie gleby Termin sadzenia roślin Rozstawa Pielęgnacja gleby Wymagania pokarmowe Zalecane podstawowe nawożenie Nawadnianie Cięcie krzewów borówki wysokiej Cięcie posadzonych roślin Cięcie w okresie formowania roślin Cięcie krzewów w pełni owocowania Cięcie odmładzające Rozmnażanie Podział roślin Kopczykowanie Odkłady Ochrona Szkodniki Choroby grzybowe Choroby wirusowe Zbiór i krótkotrwałe przechowywanie owoców Zbiór owoców Przechowywanie owoców Przepisy
|