Ogórki kwaszone po łowicku pojemność 720ml masa netto 660ml zawartość netto po oddzieleniu zalewy 450g. Skład: ogórki, woda, sól, mieszanka przypraw. Ogórki podłużne, proste, grubo-brodawkowe, wyrównanej wielkości, proporcjonalne; w przekroju widoczne wykształcone nasiona, ściśle przylegające, sporadycznie puste komóry. Bez obcych posmaków i zapachów, kwaśno-słony, z charakterystycznym posmakiem użytych przypraw: kopru, chrzanu i czosnku. Po okresie właściwej fermentacji ogórki delikatniejsze w smaku; im później spożywane, tym smak bardziej wyrazisty – mocniejszy, bardziej kwaśny Tradycje związane z domowym przetwórstwem owoców i warzyw w okolicach Łowicza sięgają odległych czasów. Tradycja wywodząca się z łowickich wiosek związana z kwaszeniem ogórków zgodnie z przekazywanymi ustnie recepturami znalazła swe odzwierciedlenie we współcześnie dostępnych ogórkach kwaszonych. Zmiany w nawykach żywieniowych oraz postęp techniczny wypromowały ogórki kwaszone, które są obecnie jednym z najchętniej spożywanych przetworów warzywnych. Najprostszą metodą kwaszenia ogórków było tak jak obecnie warstwowe układanie ogórków i przypraw. Obok zwyczajowego chrzanu, kopru i czosnku – stanowiącą podstawową bazę przyprawową – pojawiały się m.in. liście selera, pietruszki czy marchewka. Jan Piotr Dekowski potwierdza to w swojej pracy: (…) ogórki kiszono w podobny sposób jak grzyby, z tą jednak różnicą, że dodawano do nich jako przyprawę: liście wiśniowe, dębowe, liście czarnej porzeczki lub chrzanu. Niekiedy do tych celów używano również czosnku lub kopru. (…) trzymano w beczułkach, kubłach lub kamiennych naczyniach. Współcześnie dodawany liść laurowy, tylko delikatnie wpływa na smak i aromat ogórka kwaszonego, choć w łowickiej wiejskiej kuchni i spiżarni znalazł zastosowanie wiele lat wcześniej.
Produkt wpisany 28.08.2007r na listę Produktów Tradycyjnych i Regionalnych/ woj łódzkie
|
|