Ekologiczne ogórki konserwowe Kartuskie
Pierwsze wzmianki o ogórku pojawiły sie juz ponad 3000 lat temu na terenie Indii, ale był on uprawiany także w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Do Polski przywędrował przeszło czterysta lat temu, zdobywając sobie silną pozycję na naszych stołach. Ogórki zdobyły sobie nasze uznanie między innymi dzięki swej soczystości. Zawierają dużo wody, bo do 96%. Cenione są przede wszystkim ze względu na wysokie wartości smakowe oraz zawartości soli mineralnych i witamin. Zawierają potas, sód, wapń, magnez, żelazo, fosfor, siarkę, krzem jak i chlor.
Ekologiczne ogóki konserwowe KARTUSKIE przygotowywane są według tradycyjnej receptury, przy użyciu jedynie najwyższej jakości składników. Kruche, o delikatnym aromacie i wykwintnym smaku, znakomicie nadają się jako dodatek do sałatek, kanapek, koreczków i zimnych przystawek. Aby polepszyc i urozmaicic smak naszych ogórków dodajemy również do nich pokrojone paski czerwonej papryki. Papryka poza walorami smakowymi, zawiera również substancje wywierające korzystny wpływ na nasze zdrowie. Zawarty w papryce enzym ostrości posiada właściwości bakteriobójcze.
Jednostka Certyfikująca Ekogwarancja PTRE Sp. z o.o., PL-EKO-01