OGÓREK GRUNTOWY Ogórek – Cucumis sativus L. Rodzina:Dyniowate-Cucurbitaceae Ogórek jest rośliną obcopylną. Zapylania dokonują owady przeważnie pszczoły. Owocem jest rzekoma jagoda, powstała z mięsistych ścian zalążni zrośniętej z dnem kwiatowym. Owoce ogórka można spożywać w bardzo różnych fazach ich wzrostu i rozwoju, na surowo, w postaci różnych przetworów, a także gotowane. Są bardzo soczyste, zawierają dużo wody, bo do 96%. Cenione są przede wszystkim ze względu na wysokie wartości smakowe oraz zawartości soli mineralnych i witamin. Zawierają potas, sód, wapń, magnez, żelazo, fosfor, siarkę, krzem, chlor. Wymagania:odznacza się najwyższymi wymaganiami klimatycznymi. Wymaga do prawidłowego wzrostu wysokiej temperatury powietrza oraz nagrzanej gleby. Kiełkowanie nasion następuje dopiero przy temperaturze gleby 15-18 C. Optymalna temperatura wzrostu rośliny wynosi 20-25 C. Ogórek jest rośliną wrażliwą na zimne wiatry. Wymaga światła intensywnego, raczej rozproszonego. Ma bardzo wysokie wymagania wodne i glebowe. Lubi gleby strukturalne piaszczysto-gliniaste i gliniaste o wysokiej zawartości substancji organicznych o odczynie zbliżonym do obojętnego. Ogórki gruntowe uprawia się z siewu wprost do gruntu.Zbiór ogórków przeprowadza się w miarę dorastania kilkakrotnie w ciągu sezonu.
Odmiana: Polan F1 odmiana konserwowa i do kwaszenia Bardzo plenna, znana od dawna i powszechnie uprawiana odmiana. Owoce grubobrodawkowe, zielone z jaśniejszymi smugami, cylindryczne, zaokrąglone na końcach. Przeznaczona do konserwowania i kwaszenia. Liczba nasion: 40-50 szt. w gramie Norma wysiewu: 2-2,5 kg/1ha Termin wysiewu: 1-2 dekada V Rozstawa: 10x135 cm Wegetacja: 60-65 dni Termin zbioru: 2 dekada VII-3 dekada VIII Gramatura: 3 gr
CENA ZA 1 OPAKOWANIE
CZYLI OK120 NASION
DATA WAŻNOŚCI:09.2016 R
|