Płatność
Wpłata na konto bankowe (przelew przedpłata)
Bank Ochrony Środowiska
841[zasłonięte]114421[zasłonięte]40704[zasłonięte]002
W tytule przelewu należy wpisać numer aukcji oraz nick
Gotówka przy odbiorze osobistym
Wysyłka
Wysyłka w ciągu 48 godzin po zaksięgowaniu wpłaty na koncie bankowym
Odbiór osobisty
ul. Lubartowska 56 w Lublinie
Kontakt z nami
ul. Lubartowska 56
20-094 Lublin
tel./fax: 81 [zasłonięte] 21
tel. kom.: 603 [zasłonięte] 381
pon.-pt.: 8.30-16.30
Odtruwanie organizmu. Jak zapobiegać zatruciom toksynami
Autor: Vago K.
Wydawca: Astrum
Wydanie, Rok wyd: 2010
Ilość stron: 160
Format: 14,5 x 20,0 cm
Oprawa: miękka
ISBN: 083[zasłonięte]91267
Opis:
Książka "Odtruwanie organizmu Jak zapobiegać zatruciom toksynami" stanowi przewodnik po świecie trucizn, szczególnie polecany matkom oraz wszystkim, którzy pragną świadomie, zdrowo żywić siebie i swoich bliskich. Dzięki niej Czytelnik pozna najczęściej dodawane do żywności konserwanty i barwniki, dowie się, dlaczego pestycydy czy azotany powinno się wyeliminować z upraw rolniczych, nauczy się, jak "usunąć" z organizmu metale ciężkie itd.
Spis treści:
1. Wolne rodniki
2. Metale toksyczne.
3. Ołów.
3.1. Gdzie w środowisku znajduje się ołów?
3.2. Jak ołów wpływa na organizm?
3.3. Ołów w organizmie
3.4. Jak organizm radzi sobie z ołowiem?
4. Rtęć.
4.1. Metylortęć w środowisku
4.2. Jak organizm radzi sobie z rtęcią?.
4.3. Jak metylortęć wpływa na organizm?
4.4. Stwardnienie rozsiane a rtęć.
4.5. Zagrożenie wywołane plombami amalgamatowymi.
4.6. Aktywne wspomaganie organizmu odpowiednimi składnikami mineralnymi.
4.7. Przeciwutleniacze usuwają szkody wyrządzone przez wolne rodniki.
4.8. Inne substancje ochronne
4.9. Jak zapobiegać zatruciom rtęcią?.
5. Kadm.
5.1. Skąd bierze się kadm w środowisku?
5.2. Kadm w organizmie
5.3. Jak kadm działa na organizm?
6. Aluminium.
6.1. Aluminium w organizmie
6.2. Choroba Alzheimera.
6.3. Choroba Parkinsona.
7. Miedź.
7.1. Miedź w organizmie
8. Fluor.
8.1. Fluor w organizmie
9. Substancje obce w żywności
10. Substancje dodawane celowo do żywności.
10.1. Czy substancje uszlachetniające dodawane do żywności są bezpieczne?.
10.2. Klasyfikacja substancji obcych uszlachetniających dodawanych do żywności
11. Barwniki
12. Środki konserwujące
13. Przedwutleniacze.
14. Substancje stabilizujące i emulgujące
15. Substancje poprawiające smak i zapach
15.1. Czy substancje celowo dodawane do żywności są koniecznością?
16. Napromieniowanie żywności.
16.1. W których krajach napromieniowuje się żywność?
16.2. Jakie procesy zachodzą w napromieniowanej żywności?.
16.3. Jak rozpoznać produkty napromieniowane?
16.4. „Tropienie" napromieniowanej żywności.
16.5. Dlaczego napromieniowuje się pożywienie?
16.6. Czy napromieniowanie wpływa na jakość żywności?.
16.7. Dlaczego uważa się, że napromieniowanie żywności jest bezpieczne?
16.8. Chemiczne zmiany zachodzące w napromieniowanej żywności. Czy zmniejsza się wartość odżywcza napromieniowanych środków spożywczych?
16.9. Napromieniowanie a inne formy zubożania wartości odżywczej pożywienia.
16.10. Czy napromieniowanie żywności zapobiega zatruciom pokarmowym? .
16.11. Botulizm.
16.12. Rekontaminacja po napromieniowaniu.
16.13. Mutacje
16.14. Enterotoksyny
16.15. Allatoksyny
16.16. Salmonella.
16.17. Higiena
16.18. Czy napromieniowanie żywności ma przyszłość?
17. Pestycydy.
17.1. Pestycydy w środkach spożywczych i w organizmie.
17.2. Gdy pestycydy nie docierają do miejsca przeznaczenia
17.3. Symptomy alergiczne po narażeniu na pestycydy
Czy pestycydy wywołują raka?
17.4. Czy pestycydy mogą prowadzić do wynaturzeń?
17.5. Inne problemy zdrowotne wynikające ze stosowania pestycydów.
17.6. Trzeci świat się zatruwa.
17.7. Rozwiązania przyszłościowe.
18. Żywność ekologiczna - to jest to
18.1. Jak postępować ze sztucznie nawożoną żywnością?.
18.2. Jak organizm może pozbyć się pestycydów?
19. Kilka praktycznych rad.
20. Azotany
20.1. Jak powstają azotany?.
20.2. Azotany w warzywach.
20.3. Azotany w mięsie.
20.4. Azotany w mleku.
20.5. Czy azotany są niebezpieczne?
20.6. Jak zredukować ilość azotanów w środowisku?.
20.7. Jak zredukować ilość azotanów w pożywieniu?.
21. Promieniotwórczość
21.1. Promieniowanie i radioaktywność - o czym właściwie mowa?
21.2. Radioaktywność.
21.3. Naturalne promieniowanie ziemskie
21.4. Uszkodzenia spowodowane napromieniowaniem
21.5. Jak ochronić się przed promieniowaniem?
21.6. Eliminacja pierwiastków radioaktywnych
22. Dzieci a zanieczyszczenie środowiska
22.1. Czy miedź, metale ciężkie i pestycydy mają wpływ na płód?
23. Nadpobudliwość.
23.1. Nadpobudliwość a metale ciężkie i miedź.
23.2. Odżywianie dzieci nadpobudliwych
24. Skutki intensywnej gospodarki rolnej to „bomba" dla dzieci
25. Woda. Jak poprawić jakość wody?.
26. „Złodzieje" składników odżywczych
26.1. Składniki odżywcze eliminujące zanieczyszczenia organizmu: witaminy o działaniu przeciwutleniającym
26.2. Składniki mineralne zapobiegające zatruciom.
Wnioski.
Wykaz - ważniejsze substancje obce celowo dodawane do żywności
Indeks rzeczowy