Email: [zasłonięte]@arik.pl [zasłonięte]@vp.pl kom: 0510 [zasłonięte] 753
Stron: 160 Format: B5 Rok wydania: 1997 Oprawa: miękka
| Odtruwanie organizmu - jak zapobiegać zatruciom toksynami
Karen Vago
Odtruwanie organizmu - Jak zapobiegać zatruciom toksynami to nie podręcznik akademicki, ale żywo, przystępnie napisany przewodnik po świecie trucizn, niezbędny wręcz pod ręką każdej matki troszczącej się o zdrowie rodziny, w biblioteczkach wszystkich, którzy pragną świadomie, zdrowo żywić i siebie, i swoich bliskich! Czy wiesz, że w ciągu roku przyjmujesz wraz z pożywieniem około 2 kilogramów chemikaliów?! Jak ustrzec się przed zatruciem najbardziej toksycznymi substancjami? Czy istnieją środki uszlachetniające żywność nie wpływające destrukcyjnie na organizm człowieka? Wielu z nas w zasadzie nie zastanawia się nad tym, co, gdzie i jak je, a to jeden z najgorszych błędów, jakie można popełnić. Żyjemy niestety w erze syntetycznych trucizn, które w niezauważalny sposób, powoli niszczą nasze zdrowie! Trzeba z tym walczyć. Jedynie pełna świadomość szkodliwości wielu substancji może pomóc nam zachować dobrą formę i niezłe samopoczucie do późnej starości. Dzięki tej niewielkiej książce Karen Vago poznasz najczęściej dodawane do żywności konserwanty i barwniki, dowiesz się, dlaczego pestycydy czy azotany powinno się wyeliminować z upraw rolniczych, nauczysz się, jak „usunąć" z organizmu metale ciężkie itd.
SPIS TREŚCI
1. Wolne rodniki
2. Metale toksyczne.
3. Ołów. Gdzie w środowisku znajduje się ołów? Jak ołów wpływa na organizm? Ołów w organizmie Jak organizm radzi sobie z ołowiem?
4. Rtęć. Metylortęć w środowisku Jak organizm radzi sobie z rtęcią?. Jak metylortęć wpływa na organizm? Stwardnienie rozsiane a rtęć. Zagrożenie wywołane plombami amalgamatowymi. Aktywne wspomaganie organizmu odpowiednimi składnikami mineralnymi. Przeciwutleniacze usuwają szkody wyrządzone przez wolne rodniki. Inne substancje ochronne Jak zapobiegać zatruciom rtęcią?.
5. Kadm. Skąd bierze się kadm w środowisku? Kadm w organizmie Jak kadm działa na organizm?
6. Aluminium. Aluminium w organizmie Choroba Alzheimera. Choroba Parkinsona.
7. Miedź. Miedź w organizmie
8. Fluor. Fluor w organizmie
9. Substancje obce w żywności
10. Substancje dodawane celowo do żywności. Czy substancje uszlachetniające dodawane do żywności są bezpieczne?. Klasyfikacja substancji obcych uszlachetniających dodawanych do żywności
11. Barwniki
12. Środki konserwujące
13. Przedwutleniacze.
14. Substancje stabilizujące i emulgujące
15. Substancje poprawiające smak i zapach Czy substancje celowo dodawane do żywności są koniecz¬nością? .
16. Napromieniowanie żywności. W których krajach napromieniowuje się żywność? Jakie procesy zachodzą w napromieniowanej żywności?. . . . Jak rozpoznać produkty napromieniowane? „Tropienie" napromieniowanej żywności. Dlaczego napromieniowuje się pożywienie? Czy napromieniowanie wpływa na jakość żywności?. Dlaczego uważa się, że napromieniowanie żywności jest bez¬pieczne? Chemiczne zmiany zachodzące w napromieniowanej żywności. Czy zmniejsza się wartość odżywcza napromieniowanych środ¬ków spożywczych? Napromieniowanie a inne formy zubożania wartości odżywczej pożywienia. Czy napromieniowanie żywności zapobiega zatruciom pokar¬mowym? . Botulizm. Rekontaminacja po napromieniowaniu. Mutacje Enterotoksyny Allatoksyny Salmonella. Higiena Czy napromieniowanie żywności ma przyszłość?
17. Pestycydy. Pestycydy w środkach spożywczych i w organizmie. Gdy pestycydy nie docierają do miejsca przeznaczenia Symptomy alergiczne po narażeniu na pestycydy Czy pestycydy wywołują raka? Czy pestycydy mogą prowadzić do wynaturzeń? Inne problemy zdrowotne wynikające ze stosowania pestycydów. Trzeci świat się zatruwa. Rozwiązania przyszłościowe.
18. Żywność ekologiczna - to jest to Jak postępować ze sztucznie nawożoną żywnością?. Jak organizm może pozbyć się pestycydów?
19. Kilka praktycznych rad.
20. Azotany Jak powstają azotany?. Azotany w warzywach. Azotany w mięsie. Azotany w mleku. Czy azotany są niebezpieczne? Jak zredukować ilość azotanów w środowisku?. Jak zredukować ilość azotanów w pożywieniu?.
21. Promieniotwórczość Promieniowanie i radioaktywność - o czym właściwie mowa?. Radioaktywność. Naturalne promieniowanie ziemskie Uszkodzenia spowodowane napromieniowaniem Jak ochronić się przed promieniowaniem? Eliminacja pierwiastków radioaktywnych
22. Dzieci a zanieczyszczenie środowiska Czy miedź, metale ciężkie i pestycydy mają wpływ na płód?. . .
23. Nadpobudliwość. Nadpobudliwość a metale ciężkie i miedź. Odżywianie dzieci nadpobudliwych
24. Skutki intensywnej gospodarki rolnej to „bomba" dla dzieci. . .
25. Woda. Jak poprawić jakość wody?.
26. „Złodzieje" składników odżywczych Składniki odżywcze eliminujące zanieczyszczenia organizmu: witaminy o działaniu przeciwutleniającym Składniki mineralne zapobiegające zatruciom. Wnioski. Wykaz - ważniejsze substancje obce celowo dodawane do żywności. . Indeks rzeczowy. |