Opis książki: Książka składa się z 9 rozdziałów, w których uwzględniono charakterystykę owadów szkodliwych, mechanizmy działania ważniejszych grup stosowanych insektycydów, mechanizm powstawania odporności na insektycydy u owadów, fizjologiczne, biologiczne, behawioralne i genetyczne mechanizmy odporności oraz metody wykrywania i przeciwdziałania temu zjawisku. Z książki mogą korzystać pracownicy naukowi i akademiccy zajmujący się ochroną roślin oraz osoby organizujące ochronę roślin rolniczych, ogrodniczych i ochronę lasu. Książka może być wykorzystana przez studentów i doktorantów wydziałów rolniczych, ogrodniczych i leśnych, a także przez biologów i specjalistów w zakresie ochrony środowiska.
I. Owady, ich znaczenie w przyrodzie, życiu człowieka i jego działalności gospodarczej
II. Przegląd ważniejszych grup insektycydów i mechanizmy ich działania na tkankę docelową owadów
III. Powstawanie odporności na insektycydy w populacjach owadów
IV. Fizjologiczne/biochemiczne mechanizmy odporności owadów na insektycydy chemiczne
V. Behawioralna odporność owadów na insektycydy
VI. Genetyczne mechanizmy odporności owadów na insektycydy chemiczne
VII. Wykrywanie odporności na insektycydy u owadów
VIII.Przeciwdziałanie rozwojowi odporności na insektycydychemiczne w populacjach owadów
IX. Odporność owadów na insektycydy biologiczne zawierające toksyny bacillus thuringiensis
|