Lawenda
wąskolistna
Lavandula angustifolia
Wartościowa, najbardziej odporna na
mróz odmiana, która sprawdza się w naszych warunkach
klimatycznych.
To wieczniezielona krzewinka
śródziemnomorska tworząca zwarte, kuliste kępy dorastająca do 60cm wysokości i
około 70cm szerokości. Odmiana zawdzięcza swój urok i kwiatom i szerokim, mocno
srebrzystym liściom, pięknym o każdej porze roku. Jej liście i
liliowoniebieskie kwiaty wydzielają intensywny, przyjemny zapach.
Lawenda zakwita w czerwcu i kwitnie aż do października.
Nadaje się jako
karłowaty żywopłot i do sadzenia wzdłuż ścieżek, ilekroć bowiem idąc
potrącimy roślinę, poczujemy jej aromat. Świetnie komponuje się z kolorem
różowym, liliowym i niebieskim oraz z fioletowymi i srebrzystymi liśćmi, a
kontrastuje z żółtozielonymi kwiatami i liśćmi jak np. u przywrotnika
ostroklapowego. Wspaniale prezentuje się z przodu rabaty, zwłaszcza z
szarolistnymi i purporowolistnymi, np. jak u żurawki. Nadaje się do
kompozycji w ogródkach zielnych, żwirowych czy skalnych, w sąsiedztwie traw
ozdobnych i niskich bylin, a także w kompozycjach z karłowymi iglakami o
żółtawym wybarwieniu igieł.
Jej wysuszone kwiaty wykorzystuje się do
kompozycji kwiatowych lub do pachnących ozdób. Kwiaty zwabiają pszczoły i
trzmiele.
Lawenda ma nie tylko walory ozdobne, ale
także właściwości lecznicze i przyprawowe.
Lawenda ma działanie rozkurczowe i
uspokajające. Stosuje się ją do kąpieli wzmacniających. W medycynie ludowej
olejek lawendowy stosowano przeciw migrenie i jako środek
uspokajający.
Lawenda stosowana jest do przygotowywania
różnych wywarów, nalewek, herbatek leczniczych, do aromatyzowania spirytusu i do
pozyskiwania olejku lotnego. Jeśli w szafie powiesi się torebkę z lawendą,
ubranie nabiera przyjemnego zapachu i na dodatek działa odstraszająco na mole.
Olejek lawendowy wykorzystywany jest także w przemyśle kosmetycznym.
Przyprawę natomiast stanowią suszone liście o mocnym,
korzennym zapachu, i gorzkawym smaku. Kilka gałązek lawendy wraz z jałowcem
wrzuca się do ognia podczas pieczenia mięsa i wędzenia wędlin. Niektórzy
smakosze przyprawiają lawendą masło ziołowe i potrawy z warzyw. Lawendę można
łączyć w mieszankach z cząbrem ogrodowym, koprem i szałwią. Stosuje się ją też
do sosów i zup rybnych. Jako przyprawa cieszy się dużą popularnością w kuchni
hiszpańskiej, francuskiej i włoskiej.
Rady ogrodnika:
Lawenda potrzebuje miejsca słonecznego i
suchego oraz dobrze zdrenowanej, przepuszczalnej gleby, najlepiej z dużą
zawartością wapnia. Lawendę ścina się po kwitnieniu, aby zachować kępiasty,
zwarty pokrój krzewinek.
Roślina odporna na
mróz.
W naszej ofercie krzewinki ukorzenione w pojemnikach P9(o średnicy
doniczki 9cm).
Poniżej przykładowe zdjęcie
naszych sadzonek.
Rośliny w pojemnikach można sadzić od wiosny do
jesieni (III- XI).
Dobrze się przyjmą i nie przejdą okresu szoku
związanego z uszkodzeniem korzeni
i
zahamowaniem wzrostu po posadzeniu zwiazanego z odbudową systemu
korzeniowego.
Wczesnowiosenny termin sadzenia ma tę zaletę, że
sadzonki mają wydłużony
okres
na dobre przyjęcie się i zakorzenienie na stałym miejscu.
|
Wysyłka roślin odbywa się na naszą
odpowiedzialność !
Jeden koszt wysyłki niezależnie od ilości
zakupionych roślin!
KOSZTY
WYSYŁKI
|
PRZY WPŁACIE NA
KONTO |
PŁATNOŚĆ PRZY
ODBIORZE
|
KURIER
K-EX
|
20
zł |
25
zł
|
ZAPRASZAMY
|