Czerwona herbata Pu-Erh z dodatkiem płatków dzikiej róży, słonecznika, skórki pomarańczy, owoców tropikalnych oraz wiórków kokosowych.
Czerwona herbata cesarzy chińskich z prowincji Yunnan słynąca ze swych właściwości zdrowotnych. Obniża zawartość tłuszczu w organizmie, reguluje poziom cholesterolu i wspomaga procesy trawienia, stąd znana głównie jako odchudzająca. Regularne spożywanie herbaty, wraz z odpowiednią dietą i ruchem powoduje utratę wagi od 3 - 10 kg. Daje ciemnobrunatny i “gęsty” napar o ziemistym smaku.
Sposób parzenia: Herbatę można parzyć kilkakrotnie w temp. ok 95 stopni, 3 - 5 minut.
HERBATA Pu-Erh
Pochodzi z chińskiej prowincji Yunnan, a swą nazwę zawdzięcza miastu leżącemu w południowej części prowincji- Pu-Erh. Tam była przerabiana i sprzedawana na bazarze.
Pierwotnie służyła jako lekarstwo w formie wywaru i maści przeciw bólom reumatycznym. Później stała się napojem narodowym Chin.
HERBATA PU-ERH jest syntezą lekarstwa i napoju o smaku ziemi i dymu. Odznacza się stosunkowo dużymi listkami i przedłużonym czasem fermentacji, co wpływa na aromat, który utrzymuje się nawet po drugim zaparzeniu.
WŁAŚCIWOŚCI:
- pomaga w zwalczaniu nadwagi spowodowanej niewłaściwą dietą;
- obniża poziom cholesterolu
- zalecana przy niewłaściwej przemianie materii (działając pobudzająco na wątrobę powoduje szybsze obniżenie poziomu alkoholu we krwi).
Badania wykazały, że 88% testowanych osób pijących herbatę PU-ERH straciło od 3,2 do 10,8 kg wagi w ciągu 4 tygodni bez stosowania diety odchudzającej.
Źródło: dr Jurgen Weihofen
„ Pu – Erh Tee aus China nicht nur ein Fettkiller”.
|