Kakao ziarno rozdrobnione BIO 300g
producent: PlanetBIO d.o.o. |
Bogate źródło przeciwutleniaczy oraz aminokwasów pomagające w walce ze stresem i zapewniające uczucie "szczęścia".
Ziarna kakao dojrzewają w około 30 centymetrowej długości strąkach, rosnące na drzewie kakaowym (Theobroma cacao). W jednym strąku mieści się dwadzieścia do sześćdziesięciu ziaren, otoczonych białym miąższem. Po usunięciu miąższu ziarna poddaje się fermenacji, podczas której tracą część ze swojej goryczy, następnie są mechanicznie rozdrabniane. Ziarna kakao z Planet BIO nie są palone i tym samym posiadają większość substancji czynnych.
Właściwości:
Ziarna kakao zawierają dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino i 3 razy więcej niż zielona herbata, większość (10%) jest reprezentowana przez flawonoidy. Przeciwutleniacze w ziarnach kakaowca pomagają organizmowi w sytuacjach stresowych i działają zapobiegawczo przed chorobami nowotworowymi i układu krążenia.
Ziarna kakaowca są bogate w minerały, zwłaszcza magnezu, siarki, potasu i wapnia, a także zawierają chrom, żelazo, potas, wapń, cynk, miedź, mangan i sód. Ważne są również substancje fenyloetyloaminy (efekt antystresowy), teobromina, dopaminy (pobudzenie) i tryptofan (przeciwdepresyjny).
Drzewo kakaowca było świętym dla Majów i Azteków ze względu na jego ziarna, rosnące w dużych strąkach, dostarczające organizmowi korzyści zdrowotnych:
- podniesienie energii
- wzmocniienie uczucia szczęścia
- zapobieganie chorobom serca i układu sercowo-naczyniowego
- poprawienie krążenia
- neutralizowanie działania wolnych rodników
Zastosowanie:
Ziarna kakaowca mają lekko gorzki smak, więc idealnie komponują się ze świeżymi lub suszonymi owocami, orzechami, nasionami, zbożami, sałatkami owocowymi i deserami.
Pochodzenie:
Peru
SI EKO-003