Kakao całe ziarna BIO 300g
producent: PlanetBIO d.o.o. |
Bogate źródło przeciwutleniaczy oraz aminokwasów pomagające w walce ze stresem i zapewniające uczucie "szczęścia".
Ziarna kakao dojrzewają w około 30 centymetrowej długości strąkach, rosnące na drzewie kakaowym (Theobroma cacao). W jednym strąku mieści się dwadzieścia do sześćdziesięciu ziaren, otoczonych białym miąższem. Po usunięciu miąższu ziarna poddaje się fermenacji, podczas której tracą część ze swojej goryczy. Ziarna kakao z Planet BIO nie są palone i tym samym posiadają większość substancji czynnych.
Właściwości:
Ziarna kakao zawierają dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino i 3 razy więcej niż zielona herbata, większość (10%) jest reprezentowana przez flawonoidy. Przeciwutleniacze w ziarnach kakaowca pomagają organizmowi w sytuacjach stresowych i działają zapobiegawczo przed chorobami nowotworowymi i układu krążenia.
Ziarna kakaowca są bogate w minerały, zwłaszcza magnezu, siarki, potasu i wapnia, a także zawierają chrom, żelazo, potas, wapń, cynk, miedź, mangan i sód. Ważne są również substancje fenyloetyloaminy (efekt antystresowy), teobromina, dopaminy (pobudzenie) i tryptofan (przeciwdepresyjny).
Drzewo kakaowca było świętym dla Majów i Azteków ze względu na jego ziarna, rosnące w dużych strąkach, dostarczające organizmowi korzyści zdrowotnych:
- podniesienie energii
- wzmocnienie uczucia szczęścia
- zapobieganie chorobom serca i układu sercowo-naczyniowego
- poprawienie krążenia
- neutralizowanie działania wolnych rodników
Zastosowanie:
Ziarna kakaowca mają lekko gorzki smak, więc idealnie komponują się ze świeżymi lub suszonymi owocami, orzechami, nasionami, zbożami, sałatkami owocowymi i deserami.
Pochodzenie:
Peru
SI EKO-003