Syrop z Yacon BIO 185ml
producent: PlanetBIO d.o.o. |
Jest naturalnym źródłem energii. Pomaga obniżyć poziom cukru we krwi oraz wpływa korzystnie na obniżenie ciśnienia tętniczego, wspomaga wzrost pożytecznych bakterii w jelitach i poprawia wchłanianie minerałów.
Znana od tysięcy lat roślina z Andów, była uprawiana przez Inków dla jej smacznych bulw służących jako energetyczne pożywienie. Nazywana "jabłkiem ziemi" ze względu na jego smak łączący jabłko z arbuzem.
Właściwości:
Yacon zawiera około 20 różnych, cennych dla zdrowia aminokwasów, błonnik, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor, karoten, witaminy A, B, B2, C oraz enzymy. Bulwa yacon zawiera aż do 67% fruktooligosacharydów. Właśnie one nadają roślinie słodki smak i jest ona uważana za ich najbogatsze źródło. Dzięki zawartości inuliny działa jako probiotyk, który powoduje wzrost korzystnej flory przewodu pokarmowego, usprawnia pracę przewodu pokarmowego – zapobiega zaparciom.
Syrop z yacon stanowi doskonałą alternatywę dla osób stosujących dietę nioskowęglowodanową lub ograniczających cukier ze względów zdrowotnych.Jest niskokalorycznym słodzikiem polecanym dla diabetyków. Dzięki właściwościom obnizajacym poziom tłuszczy skutecznie pomaga przy walce z otyłością.
Zastosowanie:
Do słodzenia soków, jogurtów, koktajli, lodów lub sałatek owocowych, ciast.
Pochodzenie:
Peru
SI EKO-003