Aronię odkryto około 300 lat temu na terenie Ameryki Pólnocnej. W XIX w. trafiła do Rosji, gdzie występowała jako okaz w ogrodach botanicznych. Walory zdrowotne owoców aronii odkryto w środkowej Azji, a później w północno-wschodniej Rosji i tam zakładano pierwsze plantacje. Dziś roślina uprawiana jest w wielu krajach. Co ciekawe, Polska jest tu światowym potentatem i eksporterem. Wielbicielami aronii są przede wszystkim Niemcy, Skandynawowie i Austriacy. Już nasi przodkowie wiedzieli, że te jagody są zdrowe. Mimo to, dopiero niedawno zbadano, co sprawia, że są one tak zdrowe. Są to przede wszystkim niebieskie i czerwone pigmenty zwane antocyjanami. Występują one w jagodach w wysokim stężeniu.Sok z aronii jest też cennym źródłem witamin A, C, E, PP oraz witamin z grupy B. Zawiera również dużo węglowodanów, kwasów organicznych, a także mikroelementów.
Właściwości:
Zawartość antocyjanów, dzięki którym aronie posiadają ciemny, prawie czarny kolor, nadaje tym owocom przeciwutleniające działanie. Jest to wykorzystywane nie tylko przy spowalnianiu procesów starzenia, ale również w celu zapobiegania chorobom nowotworowym i problemów z krążeniem. Oczywiście nie są to jedyne walory aronii, a na długiej liście znajdują się również: wzmacnianie naczyń krwionośnych i zapobieganie m.in. żylakom i pękaniu naczynek włosowatych, odkładaniu się cholesterolu i ochrona przed chorobami serca.
Zastosowanie:
60 ml dziennie, można mieszać z innymi sokami.
Pochodzenie
Ekologiczne rolnictwo EU
DE-ÖKO-012