Sok z żurawiny BIO 330ml
producent: Medicura Naturprodukte AG |
Dzięki substancjom zawartym w żurawinie bakterie wywołujące infekcje dróg moczowych i pęcherza moczowego, a także wrzody żołądka i dwunastnicy zostają wydalane z organizmu.
Rdzenni mieszkańcy Ameryki Północnej od wieków wykorzystywali żurawinę wielkoowocową. Głównie służyła jako pokarm, ale byłą też wykorzystywana jako barwnik oraz jako lekarstwo. Europejscy koloniści zetknęli się z nieznanym dotąd owocem po raz pierwszy na początku XVII-go wieku. Początek XIX wieku przyjmuje się za początek uprawy żurawiny wielkoowocowej, co spowodowało rozprzestrzenienie się upraw na całym świecie. I choć obecnie na całym świecie produkuje się rocznie 400 000 ton tych owoców, to jednak 95% plantacji znajduje się na terenie Stanów Zjednoczonych i Kanady.
Właściwości:
Żurawina zawiera proantocyjany, taniny, bioflawonoidy oraz polifenole. Właściwości tych składników żurawiny docenili farmaceuci wykorzystując je do produkcji środków stosowanych w przypadku występowania infekcji dróg moczowych oraz zapaleniu pęcherza moczowego, wrzodach żołądka i dwunastnicy. Flawonoidy zawarte w żurawinie zapobiegają przyleganiu bakterii wywołujących te choroby do nabłonka, powodując ich wydalenie z organizmu.
Zastosowanie:
30 ml dziennie, najlepiej rozcieńczone wodą lub z innym sokiem.
Pochodzenie
Ekologiczne rolnictwo spoza EU
DE-ÖKO-012