Olej z wiesiołka 100ml
producent: LABORATORIUM BIOOIL® |
Tłoczony na zimno olej bogaty w kwasy Gamma - linolenowe (GLA) i Dihomogamma - linolenowe (DGLA), dzięki czemu posiada tak cenne właściwości.
Wiesiołek występuje na świecie w ponad 120 odmianach, w Polsce mamy ich około 30, jednak najbardziej popularnym jest wiesiołek dwuletni. Zadomowił się w dość pospolitych miejscach, jak przydrożne rowy, ale do produkcji oleju wykorzystywane są wyselekcjonowane, wysokiej jakości rośliny hodowane na ekologicznych plantacjach, z których do tłoczenia na zimno wykorzystywane są najlepsze, dojrzałe nasiona. Niedobór w diecie składników, które zawiera olej z wiesiołka może prowadzić do wielu chorób:
- łuszczycy
- trądziku
- trądziku różowatym
- goścu postępującym
- artretyzmie
- stwardnieniu rozsianym
- alergii
- podwyższonym cholesterolu
- nadciśnieniu tętniczym
- miażdżycy i chorobach układu krążenia
- łagodzi zespół napięcia przedmiesiączkowego
Olej z wiesiołka jest tak cenny, ponieważ zawiera 2 kwasy:
- Gamma – linolenowy (GLA)
- Dihomogamma – linolenowy (DGLA)
Kwasy te posiadają znaczący wpływ na ogólne zdrowie organizmu, narządy wewnętrzne, skórę, włosy, paznokcie, stan psychiczny, sylwetkę i kondycję ciała. Ponieważ ludzki organizm sam nie ma zdolności ich wytwarzania, ich zawartość w oleju wiesiołkowym jest tym ważniejsza. Mogą być dostarczone jedynie z określonym pożywieniem.
Olej wiesiołkowy jest tłoczony na zimno, zawsze z najlepszych ziaren. Dzięki tłoczeniu na zimno, olej wiesiołkowy zawiera kwasy omega 3, omega 6 i omega 9. Podczas produkcji oleju przestrzegane są odpowiednie zasady. Nasiona są suszone w temperaturze nie wyższej niż 40 stopni C. Olej powinien być przechowywany w miejscu zaciemnionym. Z tego też powodu jest rozlewany do butelek z ciemnego Szkła. Dlatego zachowuje wszystkie swoje prozdrowotne właściwości. Po otwarciu olej powinien być przechowywany w lodówce, w ciemnym miejscu.