Chia w języku Majów oznacza "silny"
Wiadomym jest, że codzienne odżywianie Azteków składało się z czterech podstawowych produktów spożywczych: nasion amarantusa, fasoli, kukurydzy i chia. Nasiona Chia były spożywane w całej południowej i środkowej Ameryce przez Majów i Inków w naturalnej postaci, zmieszane z amarantusem, w postaci mąki lub do napojów. Tłoczono z nich również na zimno olej, stosowany do malowania ciała. Ludzie »nowego« świata nie zwracali większej uwagi na wartości odżywcze tych drobnych nasion. Po podbiciu Ameryki zakazali rdzennym mieszkańcom używania chia, jak to było określane do »heretyckich« ceremonii. Na szczęście odkryliśmy moc tych nasion po raz kolejny.
Nasiona Chia wzmocnią nasze ciało i ogólny stan zdrowia. Zawierają oszałamiające ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które stanowią 60% wszystkich tłuszczów w nasionach. Omega-3 są w naszym organizmie w ilościach zbyt małych, do zaspokojenia jego potrzeb. Chia są potrzebne we wszystkich okresach naszego życia: pozwalają utrzymać w zdrowiu układ krążenia, wspomagają krzepnięcie krwi i są kluczowym składnikiem błon komórkowych. Olej z ryb i ryby były uważane za jedyne naturalne źródło kwasów omega-3 przez długi czas, ale to na szczęście okazało się błędem. Niektóre źródła roślinne, takie jak nasiona lnu i Chia zawierają go w jeszcze większych ilościach.
Nasiona Chia wygrywają konkurencję z innymi składnikami odżywczymi: zawierają dwa razy więcej białka niż inne nasiona, dwa razy więcej potasu niż banany, trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż jagody, pięć razy więcej wapnia niż mleko i trzy razy więcej żelaza niż szpinak! Zawierają także wiele innych witamin i minerałów: magnez, fosfor, wapń, cynk, mangan, witaminy A, K, D, E i witaminy z grupy B (z wyjątkiem witaminy B12). Wyżej wymienione kwasy tłuszczowe w nasionach Chia umożliwiają skuteczne wchłanianie witamin rozpuszczalnych w wodzie.
Nasiona Chia są wyjątkowe ze względu na ich właściwości higroskopijne - oznacza to, zdolność wchłaniania wody. Zobacz to na własne oczy - wrzuć łyżkę nasion chia do wody, soku lub innego płynu, a w 10 minut co najmniej podwoją swój oryginalny rozmiar. Nie tylko masz więcej pysznego posiłku, wspomaga to także trawienie! Nasączone Chia nawilża ciało, pomaga innemu pożywieniu łatwo przebyć drogę w przewodzie pokarmowym i dba o równowagę elektrolityczną w naszym organizmie. Trawienie jest skuteczne poprzez wzmocnione wchłanianie składników pokarmowych.
Jedzenie Chia przyczynia się również do utraty wagi, ponieważ przyspiesza metabolizm łuszczów. Z drugiej strony, daje długotrwałe uczucie sytości i ma niski indeks glikemiczny. Nasiona Chia są wysoce cenione w sporcie, ponieważ umożliwiają szybką regenerację mięśni utrzymują równowagę hydro elektrolityczną.
Wiele badań łączy to cudowne ziarno z profilaktyką raka, obniżeniem ciśnienia krwi, zmniejszeniem ryzyka infekcji, wyeliminowanie problemów związanych z miesiączkowaniem, a nawet pozytywny wpływ na poziom cukru.
Właściwości:
Jakie korzyści może przynieść dla Ciebie spożywanie organicznych nasion chia?
- dostarczyć Twojemu organizmowi niezbędne składniki odżywcze,
- mają korzystny wpływ na opóźnienie procesów starzenia,
- przyczyniają się do wzmocnienia Twojego organizmu,
- działają dobroczynnie na Twój układ trawienny,
- pomagają zwiększyć wchłanianie składników pokarmowych w jelitach,
- wspomagają sportowców w regeneracji.
Jak spożywać nasiona chia:
Wymieszać z musli, płatkami, jogurtem, koktajlem, sosami lub sałatkami. Przed użyciem namoczyć w soku lub mleku przez 10min. Jedna łyżka nasion może zastąpić jedno jajko w wypieku. Nasiona można również stosować do wytwarzania pieczywa bezglutenowego.Dodane do deserów smakują przepysznie!
Pochodzenie
Ekologiczne plantacje w Meksyku
SI EKO-003