Oct-Opus Kawa zielona mielona - Santos 1kg
Kawa zielona zawiera dużą zawartość kwasu chlorogenowego (CGA), składnika wpływającego na metabolizm cukrów i tłuszczy.
Zielona kawa to niewypalone, surowe owoce kawowca. Kofeina – podstawowy składnik zielonej kawy ma właściwości energetyzujące i antyoksydujące (aż trzykrotnie większe niż zielona herbata!). Każdy gatunek zielonej kawy zawiera kwas chlorogenowy (jedna filiżanka kawy może zawierać około 10% tego antyutleniacza).
Czarna kawa posiada do 15 razy mniej kwasu chlorogenowego - najważniejszego składnika, wpływającego na metabolizm cukrów i tłuszczy. Ziarna czarnej kawy to zielone ziarna, umieszczone w maszynie do palenia kawy i wypalone w temperaturze ok. 200-300 stopni C. Ziarna zielonej kawy zawierają 34-43mg kwasu CGA na każdy gram.
To właśnie kwas CGA wpływa pozytywnie na procesy metaboliczne w ludzkim, m.in. redukując wchłanianie tłuszczu w jelitach. Jest więc pomocny w zrzucaniu zbędnych kilogramów. Kwas chlorogenowy obniża wchłanianie węglowodanów w przewodzie pokarmowym, co powoduje, iż organizm może czerpać z zapasów zgromadzonych w organizmie.