Przedmiotem aukcji jest zestaw pomagający ochronić uprawy przed chwastami
Tytuł |
Atlas chwastów |
Autor |
A. Paradowski |
Wydawca |
Plantpress |
Rok wydania |
2013 |
Liczba stron |
229 |
Wymiary |
145 x 205 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
[zasłonięte]978-83438-07-6 |
Poradnik autorstwa inż. Adama Paradowskiego z Instytutu Ochrony Roślin w
Poznaniu. Zawiera szczegółowe opisy kilkudziesięciu gatunków roślin stanowiących
zachwaszczenie upraw rolniczych, ogrodniczych i leśnych. Rozpoznawanie
poszczególnych gatunków — już na etapie siewek i młodych roślin — ułatwią liczne
barwne fotografie. Schematycznie przedstawione terminy występowania
(towarzyszące prezentowanym gatunkom) będą pomocne w ustaleniu odpowiedniego
terminu zwalczania danego chwastu. Ilustrowany słowniczek
„Atlas chwastów" znajdujący się w Państwa rękach to kolejna edycja, uzupełniona,
popularnej publikacji, której pierwszy nakład już się wyczerpał. Książka ta nie
jest kluczem do oznaczania chwastów wymagającym żmudnego porównywania i
zestawiania cech. Moim celem podczas jej przygotowywania było natomiast, aby
Czytelnik na podstawie zgromadzonych opisów mógł z łatwością rozróżnić chwasty
na polu, łące, w ogrodzie. Zebrałem w niej informacje dotyczące podstawowych
cech oraz czynników obejmujących występowanie (pod względem geograficznym i
środowiskowym) chwastów w uprawach różnych gatunków roślin.
Książka ta ułatwi rozpoznanie rośliny już w fazie siewki—jest to dość trudna
umiejętność, ale coraz częściej wymagana przy nowoczesnej ochronie roślin
uprawnych, zwłaszcza przy integrowanej ochronie roślin. Znajdują się w niej
również zdjęcia nasion, na których podstawie można rozpoznać ch wast, a
umiejętność ta jest niezwykle wskazana w zakładach zbożowych do oceny czystości
ziarna i jego bezpieczeństwa. Nasiona chwastów bywają bowiem trująceiich
obecność w ziarnie zbóż jest niedopuszczalna. Podałem też dane dotyczące np.
liczby nasion produkowanych przez jedną roślinę, ich żywotności, warunków
kiełkowania itp. Cechy starszych chwastów ująłem w kilku punktach, co umożliwi
rozpoznanie rośliny w zaawansowanych fazach wzrostu i rozwoju.
Książka jest kierowana głównie do praktyków—rolników, w tym ogrodników, dlatego
też nieco miejsca poświęciłem szkodliwości chwastów, określając stopień ich
konkurencyjności w stosunku do poszczególnych upraw. Całość uzupełniona
słownikiem terminów botanicznych ilustrowanym rysunkami oraz indeksem łacińskich
nazw chwastów będzie przydatna również dla profesjonalnych doradców, pracowników
Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, a także studentów i uczniów
szkół rolniczych.
Dziękuję wszystkim, którzy przyczynili się do powstania tej książki—autorom
zdjęć oraz sugerującym różne rozwiązania, aby dorobek lat mojej pracy
(obserwacji nad chwastami w uprawach rolniczych) przybrał tę formę.
Spis treści
Przedmowa 9
Budowa morfologiczna roślin 10
Budowa morfologiczna siewki 12
Budowa morfologiczna kwiatu 12
Nasada liścia jednoliściennych 14
Babka lancetowata 16
Babka średnia 18
Babka zwyczajna 20
Barszcz zwyczajny 22
Bieluń dziędzierzawa 24
Blekot pospolity 26
Bniec biały 28
Bodziszek drobny 30
Bylica pospolita 32
Chaber bławatek 36
Chwastnica jednostronna 38
Cykoria podróżnik 40
Czyściec błotny 42
Dymnica pospolita 44
Farbownik polny 46
Fiołek polny 48
Fiołek trójbarwny 50
Glistnik jaskółcze ziele 52
Gorczyca polna 54
Gwiazdnica pospolita 56
Iglica pospolita 58
Jaskier polny 60
Jasnota purpurowa 62
Jasnota różowa 64
Kąkol polny 66
Kielisznik zaroślowy 68
Komosa biała 72
Komosa wielonasienna 74
Konyza kanadyjska 76
Krwawnik pospolity 78
Krzywoszyj polny 46
Kurzyślad polny 80
Lnica pospolita 82
Lulek czarny 84
Mak polny 86
Marchew zwyczajna 88
Maruna nadmorska bezwonna 90
Mięta polna 92
Miłek szkarłatny 94
Miotła zbożowa 96
Mlecz polny 98
Mlecz zwyczajny 100
Mniszek pospolity 102
Mysiurek drobny 104
H Nawłoć pospolita 106
Niezapominajka polna 108
H Ogórecznik lekarski 110
Ostrożeń polny 112
Ostróżeczka polna 114
Owies głuchy 116
Palusznik nitkowaty 118
Perz właściwy 122
Pepawa dachowa 124
Pięciornik gęsi 126
Podagrycznik pospolity 128
Podbiał pospolity 130
Pokrzywa zwyczajna 132
Pokrzywa żegawka 134
Portulaka pospolita 136
Powój polny 138
Poziewnik szorstki 140
Przełącznik ożankowy 142
Przetacznik perski 144
Przetacznik polny 146
Przymiotno kanadyjskie 76
Przytulia czepna 148
Psianka czarna 150
Pszonak drobnokwiatowy 152
Rdest kolankowy 158
Rdest plamisty 154
Rdest powojowy 160
Rdest ptasi 156
Rdest szczawiolistny typowy 158
Rdestówka powojowata 160
Rumianek bezpromieniowy 162
Rumianek pospolity 164
Rzepicha leśna 166
Rzodkiew świrzepa 168
Skrzyp polny 170
Sporek polny 172
Starzec zwyczajny 174
Stulicha psia 176
Szarłat szorstki 178
Szarota błotna 180
Szczaw kędzierzawy 182
Szczawik żółty 184
Szczwół plamisty 186
Ślaz zaniedbany 188
Tasznik pospolity 190
Tobołki polne 192
Wiechlina roczna 194
Wilczomlecz obrotny 196
Włośnica sina 198
Włośnica zielona 200
Wyczyniec polny 202
Wyka czteronasienna 204
Wyka ptasia 206
Zaślaz pospolity 208
Żółtlica drobnokwiatowa 210
Życica trwała 212
Kształt blaszki liściowej 214
Typy unerwienia liścia 216
Typy ułożenia liści 217
Typy kwiatostanów 217
Typy owoców 221
Słowniczek 222
Literatura 229
Indeks nazw łacińskich 230
Tytuł |
Ochrona warzyw przed chwastami |
Autor |
A. Dobrzański |
Wydawca |
PWRiL |
Rok wydania |
1999 |
Liczba stron |
198 |
Wymiary |
165x235mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
83-09-01623-9 |
Jednym z warunków uzyskiwania wysokich i dobrej jakości plonów roślin warzywnych jest umożliwienie im wzrostu w środowisku wolnym od chwastów.
Chwasty towarzyszą roślinom uprawnym w każdych warunkach. Nie są znane przypadki uprawiania z powodzeniem jakiegokolwiek gatunku warzyw bez odchwaszczania. Właściwie niemal cała historia rolnictwa, od zarania dziejów, związana jest z ochroną przed chwastami.
Prawie wszystkie zabiegi agrotechniczne prowadzone na polu służą między innymi zwalczaniu chwastów. Suma strat spowodowanych zachwaszczeniem na ogól przekracza straty wywołane przez choroby i szkodniki. Czasami, przy niewielkim nasileniu chorób czy szkodników, można zrezygnować z ich zwalczania. W wypadku chwastów taka sytuacja zdarza się niezmiernie rzadko. Dlatego zwalczanie chwastów jest obecnie uznawane za główny zabieg ochrony roślin, a herbicydy stanowią podstawową grupę pestycydów. Często ponad 50% zużytych środków ochrony roślin to herbicydy. Nie można jednak zaniedbywać innych sposobów niszczenia chwastów. Zaleca się jako najbardziej racjonalne integrowanie metod ochrony warzyw. Oznacza to stosowanie zabiegów profilaktycznych, agrotechnicznych i chemicznych w taki sposób, aby osiągnąć największą skuteczność ochrony i jednocześnie ograniczyć ujemny wpływ na środowisko. Dotyczy to również zwalczania chwastów. W warzywach uprawianych na małych powierzchniach (działki, ogródki przydomowe) chwasty zwalczane są na ogół ręcznie i mechanicznie. W towarowej produkcji jednak konieczne jest integrowanie metod zwalczania chwastów. Polega ono na stosowaniu odpowiednich herbicydów oraz właściwej agrotechniki, przy czym funkcję podstawową, obecnie i jeszcze zapewne długo, będą pełnić herbicydy. Bez stosowania herbicydów nakłady pracy ręcznej na odchwaszczanie plantacji roślin warzywnych sięgają kilkuset roboczogodzin na hektar, nawet na polach bardzo dobrze przygotowanych do siewu czy sadzenia.
Pielenie jest zaliczane do najuciążliwszych prac w rolnictwie; wykonuje się je często na kolanach, w deszczu, chłodzie lub skwarze, coraz częściej dostrzega się także niekorzystny wpływ słonecznego promieniowania ultrafioletowego. Dzięki możliwości zastąpienia, przynajmniej częściowo, pracy ręcznej herbicydami zostały one uznane za jedno z największych osiągnięć nauki wprowadzonych do rolnictwa.
Zwolennicy rolnictwa ekologicznego proponują, aby w uprawie warzyw nie używać nawozów mineralnych i środków ochrony roślin (z herbicydami włącznie). W gospodarstwach ekologicznych można spróbować obejść się bez herbicydów. Przecież na szerszą skalę zaczęto stosować herbicydy dopiero od końca lat pięćdziesiątych, a przez całe wieki zwalczano chwasty metodami tradycyjnymi. Oczywiście, warzywa pochodzące z takich gospodarstw muszą być droższe, bo ich wyprodukowanie jest bardziej pracochłonne, ale niekoniecznie muszą być zdrowsze od warzyw uprawianych w gospodarstwach racjonalnie stosujących nawożenie mineralne i chemiczną ochronę roślin. Trudno odmówić słuszności dążeniom do ograniczenia chemizacji środowiska. Dlatego podejmowane są badania nad innymi, niechemicznymi metodami zwalczania chwastów. Nowe możliwości, jakie stwarza współczesna nauka, być może pozwolą jeśli nie na całkowite zrezygnowanie ze stosowania herbicydów, to przynajmniej na zmniejszenie ich zużycia. Herbicydy mają znaczenie głównie na plantacjach, gdyż wykonanie w odpowiednim terminie ręcznych i mechanicznych zabiegów odchwaszczających napotyka poważne trudności.
Nauką zajmującą się chwastami i metodami ich zwalczania jest herbologia, stanowiąca jeden z działów ochrony roślin. Nauka ta obejmuje między innymi:
biologię i ekologię chwastów,
ich rolę w agrocenozie,
sposoby regulacji występowania i zwalczania chwastów,
czynniki warunkujące selektywność herbicydów,
tolerancję i wrażliwość roślin na ich działanie fitotoksyczne,
praktyczne aspekty stosowania herbicydów z uwzględnieniem ich wpływu na technologię produkcji i na środowisko.
Zaznajomienie producenta warzyw z zasadami ich ochrony przed chwastami jest celem tej książki. Zwrócono w niej uwagę głównie na właściwe stosowanie herbicydów, ale chemiczne zwalczanie chwastów nie może być rozpatrywane w oderwaniu od całej agrotechniki, omówiono więc także niektóre zabiegi mechaniczne (dające w określonych warunkach lepsze wyniki niż stosowanie herbicydów).
Praktyczne zalecenia oparto przede wszystkim na wynikach badań Instytutu Warzywnictwa, na których podstawie herbicydy zostały zarejestrowane oraz dopuszczone do stosowania i obrotu przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W wypadku gatunków uprawianych u nas na małą skalę, dla których nie ma jeszcze oficjalnych zaleceń, wspomniano o możliwościach ich odchwaszczania, opierając się na zaleceniach stosowanych za granicą.
Należy jednak podkreślić, że wszystkie herbicydy, podobnie jak inne środki ochrony roślin, muszą być stosowane zgodnie z obowiązującym zakresem rejestracji, dlatego konieczne jest korzystanie nie tylko z zaleceń podanych w tej książce, ale także z aktualnych, opracowywanych przez Instytut Warzywnictwa czy Instytut Ochrony Roślin programów ochrony roślin warzywnych