zapomnisz drogę do lekarza.
Podobnie działa też ocet jabłkowy, gdyż wszystkie pożyteczne substancje,
zawarte w tych owocach, przechodzą w ocet.
Z Anglii pochodzi określenie octu jabłkowego jako eliksiru życia.
W wielu potrawach ocet jabłkowy używany jest jako dodatek do sałatek i dań mięsnych.
Przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych
i syntezę enzymów trawiennych, usuwa złogi i pomaga rozszczepiać tłuszcze,
a w rezultacie przyczynia się do obniżenie wagi.
Ocet jabłkowy jest więc nie tylko dodatkiem smakowym, ale także lekiem.
Dostarcza wielu potrzebnych składników
Lekarze i naturoterapeuci rekomendują go jako naturalny środek o korzystnym działaniu,
głównie ze względu na dużą zawartość potasu, wapnia, fosforu i sodu.
W occie jabłkowym jest około 20 najważniejszych substancji mineralnych i mikroelementów,
a także kwasy octowy, mlekowy i cytrynowy, cenne substancje balastowe,
cały szereg fermentów i aminokwasów.
Główną rolę w powrocie organizmu do zdrowia odgrywa tu składnik octu jabłkowego pektyna.
Jest to substancja balastowa, poprawiająca procesy trawienia i pełniąca szereg pożytecznych funkcji w organizmie:
obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia stan naczyń krwionośnych, zapobiega miażdżycy, nadciśnieniu itp.
Ocet jabłkowy zawiera także witaminę E , uważaną za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy,
neutralizujących szkodliwe działania wolnych rodników, które mogą być przyczyną przedwczesnego starzenia się,
zaburzeń systemu immunologicznego, chorób sercowo-naczyniowych, zaćmy i chorób onkologicznych.
Ocet z jabłek jest ważny dla systemu nerwowego i układu krążenia.
Wyrównuje on także równowagę zasadowo-kwasową organizmu. Wbrew pozorom służy odkwaszaniu organizmu.
Stosowanie wewnętrzne
Nie należy oczywiście pić go w dużych ilościach (wtedy byłoby to szkodliwe).
W zupełności wystarczą dwie, trzy łyżeczki rozpuszczone w szklance przegotowanej wody.
Pić należy 2 - 3 razy dziennie bezpośrednio przed posiłkami małymi łyczkami.
Dla złagodzenia smaku można mieszać go także z sokami lub dodać miodu.
Jeżeli natomiast chcemy zastosować ocet jako środek wspomagający odchudzanie,
pierwszą porcje takiego koktajlu należy spożyć zaraz po przebudzeniu.
Ze względu a tyle korzystnych oddziaływań, ocet jabłkowy można zażywać profilaktycznie.
Dorośli: dwa razy dziennie 2 łyżeczki octu z 2 łyżeczkami miodu na pół szklanki przegotowanej wody.
Dzieci: 1 łyżeczka octu z dodatkiem 2 łyżeczek miodu rozpuszczonego w połowie szklance przegotowanej wody.
Szybsze trawienie i odchudzanie
Osoby z nadwagą pragnące przeprowadzić kurację octową powinny go pić trzy razy dziennie
(po dwie łyżki octu na pół szklanki przegotowanej wody):
na czczo, przed obiadem i przed snem.
Trzeba przy tym ograniczyć spożycie soli. Kuracja trwa długo, gdyż spalanie tłuszczu odbywa się powoli
za to bez szkody dla zdrowia.
Porcję octu powinny codziennie wypić też osoby cierpiące na anemię, gdyż pobudza on produkcję czerwonych krwinek.
Łyżeczka octu wlana do szklanki wody i wypijana regularnie
obniża gorączkę i hamuje rozwój infekcji.
Uwaga! Nie wszyscy jednak mogą stosować ocet jabłkowy w czystej postaci
(osoby z problemami żołądkowymi, nie jest wskazany dla wrzodowców).
Zastosowanie zewnętrzne
Dermatolodzy utrzymują, że ma właściwości przeciwalergiczne.
Nie rozcieńczony, stosowany bezpośrednio na skórę, leczy dolegliwości skórne.
Używany do płukania włosów zapobiega ich wypadaniu.
Płukanie włosów w słabym roztworze octu pozwala
dokładnie usunąć resztki piany i mydła i zapobiega przetłuszczaniu się włosów sprawiając, że
długo pozostają one świeże, pachnące i z połyskiem.
Kwas octowy to również doskonały antyseptyk.
Rozcieńczony możemy użyć także do przemywania powierzchownych oparzeń,
co zapobiegnie tworzeniu się blizn i uśmierzy ból.
PRODUKT ORYGINALNY Z NIEMIEC!!!