Skład: naturalny ocet jabłkowy z tłoczonego soku jabłkowego, niefiltrowany
* produkt rolnictwa ekologicznego
Waga: 750 ml.
Ocet jabłkowy jest rodzajem octu wykonanego na bazie jabłek. Charakteryzuje się bursztynowym kolorem. Znany jest jako dodatek do potraw, sałatek, sosów itp.
Obecnie ocet jabłkowy zyskuje coraz większą popularność wśród dietetyków. Nie bez powodu w Anglii nazywany jest eliksirem życia, a w Ameryce pomógł już wielu otyłym ludziom. Właściwości lecznicze octu jabłkowego były znane już w starożytnym Egipcie i Rzymie. Historyczne źródła podają, że Kleopatra codziennie rano i po każdej obfitej uczcie zawierającej ciężkostrawne potrawy zażywała rozcieńczony z wodą ocet jabłkowy, dzięki czemu mogła pochwalić się nieprzeciętną urodą oraz brakiem problemów zdrowotnych.
Najlepszymi rodzajami octów są octy ekologiczne i naturalnie wytworzone.
Właściwości octu jabłkowego:
- poprawia proces trawienia, dzięki czemu wspomaga proces odchudzania
- jest ogrzewający
- przyśpiesza syntezę enzymów trawiennych
- obniża poziom cholesterolu
- wzmacnia naczynia krwionośne
- zapobiega miażdżycy i nadciśnieniu
- zwiększa wydzielanie soków żołądkowych
- zwalcza pasożyty i większość robaków żyjących w przewodzie pokarmowym
- oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji
- ułatwia odchudzanie
- kontroluje równowagę zasadowo-kwasową organizmu
- jest świetnym suplementem diety
- pozwala uniknąć efektu yo-yo
- łagodzi objawy astmy, anginy i bezsenności
- zapobiega grzybicy, żylakom
- likwiduje obrzęk i ból oraz swędzenie po ukąszeniach i użądleniach owadów
- okłady z octu jabłkowego pomagają przy stłuczeniach i skręceniach stawów
- pomaga leczyć trądzik
- zapobiega wypadaniu i przetłuszczaniu się włosów (płukać roztworem)
- usuwa toksyczne nagromadzenia w wątrobie i podbrzuszu powstałe na skutek tłustej i kalorycznej diety
- neutralizuje toksyny w organizmie
- jest dobry na zatrucia pokarmowe
- pomocny w przypadku obrzęków, nadmiaru śluzu czy tzw. "stopy sportowca" (grzybica stóp)
- zawiera dużo potasu, wapnia, fosforu oraz sodu oraz duże ilości witaminy E (witamina młodości), dzięki której spowalnia proces starzenia się skóry
- pomaga leczyć pleśniawki (należy płukać jamę ustną rozcieńczonym octem jabłkowym)
Stosowanie octu jabłkowego na dolegliwości zdrowotne
Kaszel
1 łyżkę stołową octu jabłkowego zmieszać z 1 łyżką miodu lub soku cytrynowego. Wszystko wymieszać i przyjmować 5 razy dziennie po 1 łyżeczce.
Katar
1 łyżeczkę octu jabłkowego dolać do szklany z gorącą wodą. Zaleca się pić tak przygotowany płyn 3 razy dziennie.
Ból gardła
Do 0,7 litra wody dodać szklankę octu jabłkowego. Roztworem płukać gardło co godzinę w przypadku intensywnego bólu.
Wzmacnianie organizmu
Ocet jabłkowy można przyjmować profilaktycznie w celu wzmocnienia organizmu np. w okresie częstych przeziębień. Wówczas należy na jedną szklankę wody dodać łyżeczkę octu i dwie łyżeczki miodu lub soku cytrynowego. W takiej postaci zalecane jest przyjmowanie roztworu dwa razy dziennie.
Zatrucie pokarmowe
Ćwierć łyżeczki octu jabłkowego co 15 minut aż do poprawy samopoczucia.
Przeciwwskazania: osłabione trawienie, objawiające się luźnymi wodnistymi stolcami, uszkodzenia i słabość mięśni, reumatyzm, wrzody żołądka,
UWAGA! Nie należy pić go w dużych ilościach!!!!
ZAPRASZAMY NA NASZE POZOSTAŁE EKOAUKCJE!