Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Ocet balsamiczny Tradizionale z Modeny DOP Extra V

26-01-2015, 23:17
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 449 zł     
Użytkownik mniamit
numer aukcji: 4939508436
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 3   
Koniec: 26-01-2015 22:58:56
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

logo mniam.it table

Z włoskimi specjałami

z naszej oferty

nawet prosty posiłek

stanie się świętem

kafle mniam.it

Ocet balsamiczny Tradizionale z Modeny DOP Extra Vecchio 100 ml

O NAS

W skład naszego zespołu wchodzą Włosi i Polacy, co pozwala nam optymalnie wybierać najlepsze kąski włoskiej kuchni dostosowane do polskich smaków.

Zamówienia wysyłamy przesyłką kurierską najpóźniej 48h po zaksięgowaniu wpłaty (dni robocze). Koszt przesyłki to 15 PLN.

Przy zamówieniach przekraczających 250 PLN wysyłka gratis. Istnieje możliwość odbioru osobistego w Warszawie.

Aktualnie jedyną formą płatności jest przedpłata.

DLACZEGO TAK DROGO?

W dyskoncie lub supermarkecie znajdziesz pewnie produkty o podobnej nazwie, które będą kosztowały nieporównywalnie mniej. My jednak proponujemy Ci to, co najlepsze. Składniki, proces produkcji i dystrybucji naszych produktów nie powalają nam konkurować z wielką dystrybucją cenowo, ale jeśli chodzi o jakość - sprzedajemy po prostu co innego, choć o tej samej nazwie.

Zobacz dlaczego płacisz więcej:

  1. Składniki naszych produktów pochodzą najczęściej z okolic miejsca produkcji, a zawsze z Włoch (z wyjątkiem specjalnie sprowadzanych, np. kanadyjskiej mąki). Przez to są droższe od sprowadzanych spoza Europy.
  2. Żaden z naszych produktów nie zawiera sztucznych dodatków, konserwantów, barwników, ulepszaczy. Ich produkcja kosztuje przez to więcej, a krótszy termin ważności też wpływa na wyższą cenę.
  3. Nasze produkty robione są tradycyjnymi metodami, które są mniej wydajne (a więc droższe), ale gwarantują lepszą jakość od masowej produkcji przemysłowej.
  4. Nasze produkty są butelkowane lub bezpiecznie pakowane w niewielkich opakowaniach przez producenta w miejscu produkcji. Gwarantuje to ich świeżość i oryginalność, ale podnosi koszty logistyczne.
  5. Niektóre z naszych produktów posiadają europejskie certyfikaty pochodzenia lub jakości, co dodatkowo podnosi ich cenę, ale gwarantuje oryginalność na wszystkich etapach produkcji.
  6. Sprowadzamy nasze produkty bezpośrednio od małych włoskich producentów, wielu z nich wraz z ich rodzinami znamy osobiście.
  7. Przechowujemy nasze produkty w odpowiednich warunkach (temperatura, wilgotność, dostęp światła).

KONTAKT

Tel. +48 [zasłonięte]969300

E-mail: [zasłonięte]@mniam.it

Sklep internetowy Mniam.it

VP Consulting Sp. z o. o.
ul. Rakowiecka 34 lok. 5
02-532 Warszawa

NIP 521[zasłonięte]8118

Nr rachunku bankowego
50 2490 [zasłonięte] 0[zasłonięte]0050000 [zasłonięte] 598424
Alior Bank

Zespół Mniam.it

OPIS PRODUKTU

Tradycyjny ocet balsamiczny Extra Vecchio dojrzewa w beczułkach co najmniej 25 lat, a jego gęstość (waga 1 litra octu) to minimum 1,37 kg/l.

Ocet balsamiczny z Modeny tradycyjny (tradizionale) D.O.P uzyskuje się z moszczu winogron zebranych wyłącznie w regionie Modeny w procesie naturalnej fermentacji, odparowywania i dojrzewania octu w drewnianych beczułkach przez okres od 12 do 30 lat. Ze 145 kg winogron po 12 latach otrzymuje się 1 litr octu balsamicznego. Ocet ten nie zawiera żadnych dodatków. Proces dojrzewania octu uwarunkowany jest mikroklimatem okolic Modeny z gorącymi latami, kiedy nasilają się równoległe procesy fermentacji (alkoholowej i octowej) i zagęszczania oraz chłodnymi zimami sprzyjającymi opadaniu na dno beczułek osadu organicznego prowadzącemu do naturalnego oczyszczenia octu. Do otrzymywania octu balsamicznego metodą tradycyjną wykorzystuje się zestawy beczułek wykonanych z różnych rodzajów drewna, do których w kolejnych latach przelewa się dojrzewający ocet. Dzięki temu ocet nabiera niepowtarzanego złożonego aromatu. Im bardziej dojrzały jest ocet balsamiczny tym ciemniejsza jest jego rubinowa barwa, słodszy smak i większa gęstość. Tradycyjny ocet balsamiczny najbardziej można docenić stosując go w niewielkich ilościach do gorących dań (ciepło wydobywa jego cudowne aromaty).

Do produkcji tradycyjnego octu balsamicznego w La Vecchia Dispensa wykorzystuje się winogrona miejscowych szczepów Trebbiano i Lambrusco. Ocet dojrzewa w zestawach kilkudziesięcioletnich (przynajmniej) beczułek wykonanych z drewna dębu, kasztana, jałowca, morwy, jesionu i wiśni. Beczułki dojrzewają w niesamowitych wnętrzach średniowiecznej wieży więziennej (Torre delle Prigioni) zamku w Castelvetro i są doglądane przez rodzinę Tintori zajmującą się od pokoleń tradycyjną produkcja octu.

Tradycyjny ocet balsamiczny jest zgodnie z normami Konsorcjum dbającego o jego jakość rozlewany wyłącznie do 100 ml buteleczek zaprojektowanych przez Giorgetto Giugiaro, najlepszego projektanta samochodów XX wieku (niedaleko od Castelvetro znajdują się zakłady produkcyjne Ferrari i Maserati).

Posiada europejski certyfikat D.O.P. (Denominazione di Origine Protetta) odpowiadający polskiemu C.N.P. (Chroniona Nazwa Pochodzenia) gwarantujący, że uprawa winogron i proces uzyskiwania octu przebiegały w konkretnym regionie (okolice Modeny). Nawiasem mówiąc jest to jedyny region na świecie uprawniony do używania tego certyfikatu w odniesieniu do tradycyjnego octu balsamicznego.

Dodajmy na koniec, że tradycyjny ocet balsamiczny jest zupełnie innym produktem niż ocet winny, który produkuje się z wina (nie z gotowanego moszczu winogron) w procesie następującej po sobie (nie równoległej, jak w przypadku octu balsamicznego) fermentacji alkoholowej, potem octowej, o samej technologii produkcji nie wspominając. Wystarczy wspomnieć, że tradycyjny ocet balsamiczny początkowo był używany nie jako przyprawa, ale jako lekarstwo na dolegliwości żołądkowe i jako przysmak deserowy (!).

Region: Emilia Romania

Certyfikaty UE: D.O.P

Pojemność: 100 ml

Gęstość octu balsamicznego: 1,37 kg/l

Producent La Vecchia Dispensa, EMILIA ROMANIA

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi produktami na innych aukcjach