Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

OBSŁUGA KONSUMENTA W GASTRONOMII I CATERINGU

24-01-2012, 7:20
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 31 zł     
Użytkownik azymut-book
numer aukcji: 2009838885
Miejscowość Czeladź
Wyświetleń: 11   
Koniec: 19-01-2012 19:27:56

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Rok wydania (xxxx): 2008
Język: polski
Forma: poradnik
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

OBSŁUGA KONSUMENTA W GASTRONOMII
I CATERINGU


EWA CZARNIECKA-SKUBINA

INFORMACJE:




Wydawnictwo - SGGW
Rok - 2008
Stron - 232
Oprawa - MIĘKKA LAKIEROWANA
Format - B5

STAN - NOWA




Dobra obsługa jest pracochłonna i obejmuje szeroki zakres obowiązków wymagających, aby personel cechował się wysoką kulturą i higieną osobistą, potrafił stworzyć miłą i gościnną atmosferę oraz obsłużyć zgodnie z przyjętymi zasadami. Kultura obsługi konsumentów jest bowiem nie mniej ważna niż jakość potraw, higiena i estetyka zakładu. Decyduje ona o poziomie pracy zakładu, jest podstawowym składnikiem efektywnego marketingu.

Stosunek gościa do lokalu gastronomicznego jest podyktowany w znacznej mierze zachowaniem personelu obsługującego, ich sprawnością, stopniem zaspokajania potrzeb klienta. Niebagatelną rolę odgrywa tu umiejętność wyczucia nastroju konsumenta. Należy pamiętać, że gość powinien być traktowany nie jak przypadkowy klient, ale jako osoba znająca się na kunszcie kulinarnym, zasadach prawidłowej obsługi oraz wymagająca pod względem oferowanych usług i higieny panującej w zakładzie.

ZASADY:

Dane do przelewu:



* wszelkie pytania proszę kierować PRZED podjęciem decyzji o kupnie

* NIE WYSYŁAMY ZA POBRANIEM

* wysyłka odbywa się w ciągu 2 dni roboczych od momentu zaksięgowania wpłaty na koncie

* wszystkie książki wysyłamy w kopertach ochronnych - LISTEM POLECONYM LUB PACZKĄ (istnieje możliwość odbioru osobistego po wcześniejszym umówieniu się


Więcej informacji na stronieO MNIE

REAL FOTO- wszystkie fotografie przedstawiają rzeczywisty stan książek

WYSTAWIAMY
NA ŻYCZENIE FAKTURY VAT


Opis:
Wstęp ... 9

1. Usługi gastronomiczne ... 13

1.1. Pojęcie gastronomii ... 13

1.2. Rodzaje lokali gastronomicznych ... 14
1.2.1. Kryteria klasyfikacji zakładów gastronomicznych ... 14
1.2.2. Rodzaje zakładów gastronomicznych ... 16
1.2.3. Catering ... 22
1.2.4. Gastronomia hotelowa ... 23

1.3. Podsystemy rynku usług gastronomicznych ... 24
1.3.1. Wprowadzenie ... 24
1.3.2. Gastronomia indywidualna ... 25
1.3.3. Gastronomia systemowa ... 26
1.3.4. Gastronomia specjalna ... 28

1.4. Współczesne trendy w polskiej gastronomii ... 28

2. Reklama i promocja w gastronomii ... 34

3. Aranżacja sali konsumenckiej w zakładzie gastronomicznym ... 39

3.1. Wystrój wnętrza lokalu gastronomicznego ... 39
3.2. Meble ... 42
3.3. Wyposażenie sal wielofunkcyjnych w hotelach ... 45
3.4. Dekoracje ... 46
3.5. Bielizna stołowa ... 48

3.6. Zastawa stołowa ... 57
3.6.1. Wprowadzenie ... 57
3.6.2. Naczynia szklane ... 58
3.6.3. Zastawa stołowa metalowa ... 64
3.6.4. Zastawa stołowa porcelanowa ... 67
3.6.5. Wyposażenie baru ... 69
3.6.6. Inne wyposażenie do obsługi gości ... 74
3.6.7. Wyposażenie w cateringu ... 76

4. Personel w gastronomii ... 81

4.1. Wiadomości ogólne ... 81
4.2. Kierownik gastronomii ... 84
4.3. Pracownicy kuchni ... 86
4.4. Kierownik sali ... 87
4.5. Personel obsługujący ... 89
4.6. Higiena personelu ... 99

4.7. Oddziaływanie na pracę personelu ... 102
4.7.1. Nagradzanie i karanie pracowników ... 102
4.7.2. Szkolenia ... 105

5. Zasady obsługi gości w gastronomii ... 107

5.1. Wiadomości ogólne ... 107
5.2. Systemy obsługi gości ... 107

5.3. Obsługa kelnerska ... 108
5.3.1. Wprowadzenie ... 108
5.3.2. Prace przygotowawcze do obsługi gości ... 108
5.3.3. Przywitanie gościa ... 109
5.3.4. Przyjęcie zamówienia ... 110
5.3.5. Obsługa gościa przy stoliku ... 111
5.3.6. Dosadzanie gości do stolika ... 113
5.3.7. Pożegnanie gościa ... 114

5.4. Rodzaje gości w restauracji ... 114
5.5. Obsługa gości przez personel room-service ... 116

6. Karty menu ... 119
6.1. Rodzaje kart menu ... 119
6.2. Cechy karty menu ... 124
6.3. Zasady układania menu ... 130

7. Zasady nakrywania do stołu ... 131

7.1. Zasady nakrywania stołów ... 131
7.2. Nakrywanie stołów do śniadań ... 135
7.3. Nakrywanie stołów do obiadu ... 136
7.4. Nakrywanie stołów do kolacji ... 136

8. Zasady serwowania potraw ... 137

8.1. Zasady obsługi przy stole ... 137

8.2. Metody serwowania potraw ... 141
8.2.1. Wprowadzenie ... 141
8.2.2. Serwis talerzowy ... 141
8.2.3. Francuska metoda serwowania ... 142
8.2.4. Angielska metoda serwowania ... 143
8.2.5. Rosyjska metoda serwowania ... 144
8.2.6. Serwis bufetowy ... 144
8.2.7. Serwis specjalny ... 146

8.3. Zasady serwowania śniadań ... 149
8.3.1. Rodzaje śniadań ... 149
8.3.2. Bufet śniadaniowy ... 151

8.4. Zasady serwowania zakąsek ... 152
8.4.1. Rodzaje zakąsek ... 152
8.4.2. Ogólne zasady serwowania zakąsek ... 154
8.4.3. Serwowanie wybranych zakąsek ... 156

8.5. Zasady serwowania zup ... 160
8.6. Zasady serwowania dań zasadniczych ... 162
8.7. Zasady serwowania serów ... 166
8.8. Zasady serwowania deserów i owoców ... 167

8.9. Zasady serwowania napojów bezalkoholowych ... 172
8.9.1. Napoje bezalkoholowe zimne ... 172
8.9.2. Napoje bezalkoholowe gorące ... 174

8.10. Zasady serwowania napojów alkoholowych ... 181
8.10.1. Zasady serwowania piwa ... 181
8.10.2. Zasady serwowania win ... 182
8.10.3. Zasady serwowania wódek ... 192
8.10.4. Serwowanie napojów mieszanych ... 193

8.11. Dekorowanie potraw i napojów ... 197

9. Organizacja przyjęć okolicznościowych ... 200

9.1. Rodzaje przyjęć ... 200

9.2. Charakterystyka przyjęć ... 200
9.2.1. Przyjęcia typu angielskiego ... 200
9.2.2. Przyjęcia zasiadane ... 206
9.2.3. Przyjęcia mieszane ... 207
9.3. Zasady organizacji przyjęć ... 208

10. Zastosowanie systemów komputerowych w gastronomii ... 218

11. Kontrola jakości usług ... 220

12. Reklamacje ... 224

Bibliografia ... 228
OBSŁUGA KONSUMENTA W GASTRONOMII I CATERINGU




PRZED PODJĘCIEM DECYZJI PROSZĘ O ZAPOZNANIE SIĘ ZE STRONĄ ,,O MNIE"


ZAPRASZAM NA INNE MOJE AUKCJE

POZDRAWIAM