Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

OBSŁUGA KONSUMENTA kelnerstwo gastronomia SPIS

14-07-2012, 20:32
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 19.90 zł     
Użytkownik nietylkodlamoli
numer aukcji: 2445580598
Miejscowość Chorzów
Wyświetleń: 16   
Koniec: 05-07-2012 07:23:24

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
Okładka: twarda
Rok wydania (xxxx): 1970
Język: polski
Forma: poradnik
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

NASZE AUKCJE KOMENTARZE STRONA O MNIE KONTAKT
 

 
Janina Ostrowska, Stanisław  Wcisło
Obsługa konsumenta

 

 

 

PWSZ 1970 ,str. 244, stan db (podniszczona okładka)
ISBN

 

 

   

Książka zawiera ogólne wiadomości o zakładach żywienia zbiorowego, omawia funkcje pracowników części handlowej zakładu gastronomicznego, jak również zaznajamia z organizacją i techniką prac w sali
konsumpcyjnej i rewirach kelnerskich. W książce omówiono szczegółowo przygotowanie się kelnera do obsługi konsumenta, podawanie potraw, napojów bezalkoholowych, alkoholowych oraz organizację bankietów, zjazdów i wycieczek. Ponadto omówiono systemy obsługi i rozliczeń kelnerskich oraz karty jadłospisowe.

SPIS TREŚCI
I. Ogólne wiadomości o zakładach żywienia zbiorowego
Rodzaje i kategorie zakładów żywienia zbiorowego
Funkcjonalny podział zakładu  gastronomicznego
Wyposażenie i urządzenie części handlowej
Wyposażenie sali konsumpcyjnej w barze samoobsługowym
II. Personel części handlowej zakładu gastronomicznego
Kwalifikacje i zadania personelu usługowego
III. Porządki codzienne i okresowe w sali konsumpcyjnej
Higiena osobista personelu
Podział prac porządkowych
Organizacja i metody pracy
VI. Czynności  porządkowe   związane   z   utrzymaniem   w   czystości sprzętu kelnerskiego
Zestaw naczyń i pomocniczych narzędzi kelnerskich i podział prac porządkowych
Zmywanie naczyń szklanych i porcelanowych
Zmywanie i czyszczenie sztućców, tac, półmisków platerowanych
Urządzenia i sprzęt w zmywalni naczyń stołowych
Przechowywanie inwentarza stołowego
Polerowanie naczyń i sztućców
V. Asortyment   naczyń   stołowych
VI. Przygotowanie  sali  konsumpcyjnej   oraz   rewirów  kelnerskich
do   obsługi   konsumenta
Organizacja i technika prac wykonywanych przy nakrywaniu stolików konsumpcyjnych
Formowanie serwetek płóciennych i papierowych
Przygotowanie  drobnej   zastawy stołowej
Przygotowanie stolika pomocniczego
Karta  dań
Karta win i wódek
VII. Przygotowanie się kelnera do obsługi konsumenta
Higiena osobista kelnera
Strój służbowy kelnera
Wyekwipowanie zawodowe kelnera
Charakterystyka zawodu kelnerskiego
Przepisy obowiązujące kelnera w czasie obsługi
Cechy kulturalnego kelnera
VIII. Technika przenoszenia naczyń i tac
Wiadomości ogólne
Technika noszenia tac
Technika noszenia talerzy płytkich
Technika noszenia talerzy głębokich
Technika  noszenia  półmisków  małych  i  dużych
Zbieranie używanych naczyń ze stołów
IX. Punkty sprzedaży na sali konsumpcyjnej. Sprzedaż i kontrola
wydawanych potraw
Rodzaje i wyposażenie bufetów
Przygotowanie bufetu do sprzedaży
Organizacja pracy w bufecie w czasie sprzedaży
Dokumentacja bufetu i rozliczanie ze sprzedaży kelnerskiej
Sprzedaż  potraw  przez  blokierkę
X. Czynności porządkowe  i pomocnicze  w  czasie  obsługi konsumenta
Współpraca zespołu kelnerskiego
Podział  czynności przy  obsłudze brygadowej
XI. Podawanie   potraw   i   napojów
Ogólne zasady obsługi konsumenta przy stole
Przygotowanie stołu  do podania posiłku
Podawanie  zup
Podawanie  drugich  dań
Podawanie  zakąsek
Podawanie  deserów
Podawanie napojów bezalkoholowych
Podawanie napojów alkoholowych
Rodzaje i sposoby podawania cocktaili alkoholowych
XII. Podawanie  śniadań
Różne  rodzaje   śniadań
Nakrywanie stołów  do śniadań
Typowe zestawy śniadaniowe oraz kolejność podawania potraw i napojów
Podawanie śniadań w pokoju hotelowym
XIII.  Nakrywanie  stołów  i  obsługa,  przy   obiadach   i  kolacjach
Organizacja  przyjęć
Układanie zestawu posiłków
Nakrywanie stołów
Ustawianie zastawy szklanej
Przygotowanie stolików pomocniczych
Obsługa  małych  przyjęć
XIV.  Zasady nakrywania stołów i obsługi przy bankietach  i bufetach   angielskich
Wiadomości ogólne o imprezach w zakładach gastronomicznych
Prace  przygotowawcze  i  nakrywanie  stołów
Obsługa  bankietu
Organizacja pracy przy nakrywaniu  stołu  angielskiego
XV. Organizacja  zjazdów  i  wycieczek
Wiadomości  ogólne
Pory posiłków, czas przeznaczony na podanie posiłku
Zastosowanie właściwych sposobów podawania
XVI. Systemy obsługi i rozliczeń kelnerskich
Samoobsługa. System szwedzki i czeski
Systemy rozliczeń  kelnerskich
Maszyny kelnerskie typu „Secura" stosowane w kawiarniach
 

 

 

Zapraszam na inne moje aukcje



 

 

 

WYSYŁKA DANE FIRMOWE CERTYFIKATY
1.Koszt wysyłki jest zgodny z cennikiem Poczty Polskiej
2.Przy zakupach na kilku aukcjach
proszę o kontakt w celu ustalenia kosztów wysyłki.
3.Odbiór osobisty możliwy od 16 - 20
po ustaleniu terminu odbioru.
Jacek Ciba
Antykwariat internetowy Nie tylko dla moli
Siemianowicka 158/3, 41-503 Chorzów
REGON: 240[zasłonięte]155, NIP: 627[zasłonięte]221-59