Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

O rozrodzie świń i nie tylko- Henryk Pawlak [NOWA]

16-07-2015, 1:18
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 23.86 zł     
Użytkownik akrz
numer aukcji: 5518138549
Miejscowość Śląskie
Wyświetleń: 1   
Koniec: 16-07-2015 01:24:11

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2015
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Przedmiotem aukcji jest NOWA książka: 

 

 

 

O rozrodzie świń i nie tylko

 

 

 

 

Henryk Pawlak

 

 

Pro Agricola’ 2015

Oprawa: miękka

Liczba stron: 108

Format: 195 x 195

ISBN: 978-83-[zasłonięte]877-8-6

 

 

 

Drugim po bydle gatunkiem zwierząt gospodarskich jest trzoda chlewna, stanowiąca główne zaopatrzenie w mięso i tłuszcze zwierzęce, mimo dużej konkurencyjności mięsa drobiowego. Wynika to nie tylko z tradycji hodowlanych polskich rolników, ale z walorów smakowych wieprzowiny, a w szczególności ze znakomitych wędlin wieprzowych. Poza tym mięso wieprzowe wyróżnia się wysoką wartością energetyczną, np. 1 kg jadalnych części tuszy zawiera od 3959 do 5660 kcal, a nadto jest bogatsze od wołowiny w wapń, fosfor i witaminy z grupy B. Zawiera też mniejszy procent wody, przez co może ją wiązać podczas przerobu na wędliny i konserwy.

Jednak hodowla trzody chlewnej jest jedną z najbardziej kapryśnych gałęzi produkcji zwierzęcej, charakteryzującą się ponadto brakiem stabilnej opłacalności. Głównym motorem napędzającym koniunkturę produkcji żywca wieprzowego jest zmieniająca się sytuacja na rynku zbóż, np. wysokie plony, wielkość podaży czy niska jakość techniczna ziarna, wpływają na jego cenę i w efekcie tanieją pasze.

Reakcja producentów wieprzowiny jest natychmiastowa; gospodarstwa specjalizujące się w chowie świń zwiększają stada loch użytkowanych rozpłodowo, ale też pojawiają się inni, okazjonalni producenci wchodzący bez ryzyka ekonomicznego na rynek wieprzowiny Mniej więcej od sześciu lat notuje się wahania, a przede wszystkim regres pogłowia trzody chlewnej w kraju. Dziś uważa się, że jest on na poziomie lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku. 

 

O opłacalności chowu i hodowli trzody chlewnej decyduje rozród, a w przypadku tego gatunku jest tym trudniejszy, że nie tylko idzie o skuteczne porycie loch i maksymalne skrócenie okresów między ciążowych, ale także o to, aby rodzące się mioty były odpowiednio liczne i wyrównane.

W ostatnich latach dużym zainteresowaniem odbiorców usług inseminacyjnych większych stad, cieszą się własnoręcznie wykonywane zabiegi nasieniem zakupywanym w stacjach. Przemawia za tym wiele elementów, jak choćby możliwość korzystania z wielu ras i linii genetycznych knurów, znajomość przebiegu rozrodu w własnym stadzie, względy zdrowotne i aspekt ekonomiczny. Przede wszystkim o nich pomyśleliśmy, przygotowując broszurę, która ma im przybliżyć niektóre zagadnienia związane z hodowlą świń, a przede wszystkim z rozrodem.

 

 



Spis treści:

I. WSTĘP

II. POCHODZENIE ŚWIŃ

III. RASY I TYPY UŻYTKOWE ŚWIŃ

  1. Typ miesny
  2. Typ tłuszczowo- mięsny
  3. Typ słoninowy


IV. ROZRÓD

  1. Anatomia układu rozrodczego lochy i knura
  2. Hormonalna regulacja czynności narządów rozrodczych
  3. Pozyskiwanie nasienia knura i jego ocena
  4. Optymalny termin unasieniania - krycia
  5. Wykonanie zabiegu
  6. Ciąża i poród


V. DLACZEGO WARTO STOSOWAĆ KRZYŻOWANIE?

VI. WARTO KORZYSTAĆ Z KALENDARZA RUJOWEGO 


 

 

 

Wysyłka zaraz po wpłacie na konto.

Masz pytania, napisz- odpowiedź nadejdzie błyskawicznie:) 

_________________________

 

Przed nabyciem kilku przedmiotów na moich aukcjach proszę o kontakt e- mailowy w celu uzgodnienia kosztów wysyłki.

 

 

Listy zwykłe ekonomiczne to przesyłki nierejestrowane- w przypadku zaginięcia takiej przesyłki nie ma możliwości złożenia reklamacji na poczcie.

Wysyłka na wyłączne ryzyko Kupującego!

 

List polecony ekonomiczny to przesyłka rejestrowana- posiada nr nadania, który na życzenie wysyłam Kupującemu e- mailem, wraz z linkiem umożliwiającym śledzenie przesyłki.