- podstawowe elementy budulcowe oraz prekursory tkanki chrzęstnej: siarczan glukozaminy, siarczan chondroityny, białka i peptydy kolagenowe, aminokwasy, MSM
- witaminy: C, B6 stymulujące regenerację tkanki łącznej
- kwas hialuronowy, nawilżający przestrzenie międzykomórkowe, zwiększający odporność stawów na ciśnienie zewnętrzne
- łatwoprzyswajalne formy wapnia i magnezu - zapobiegające powstaniu osteoporozy oraz witaminę D3
Charakterystyka substancji aktywnych:
Białko kolagenowe (hydrolizat żelatyny) stanowi źródło szerokiego spektrum aminokwasów i peptydów współuczestniczących w tworzeniu kolagenu. Zapewnia właściwy rozwój, odżywia i chroni elementy stawowe. Poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci. W preparacie zastosowano 97% enzymatycznie szczepiony hydrolizat żelatyny o wysokiej wartości biologicznej, lekkostrawny, łatwowchłanialny i natychmiast wykorzystywany przez organizm.
Glukozamina powstaje w organizmie z glukozy. Wpływa korzystnie na ruchomość stawów oraz stymuluje syntezę tkanki łącznej. Ogranicza procesy kataboliczne w obrębie chrząstek stawowych. Uczestniczy w tworzeniu mazi stawowej, umożliwiającej ruch w stawach i chroniącej elementy stawowe przed trakcją. Glukozamina jest prekursorem chondroityny.
Siarczan chondroityny buduje i regeneruje tkankę łączną. Zapewnienie właściwego poziomu poprzez uzupełnianie diety, intensywnie chroni chrząstki przed zwyrodnieniem, co udowodniły badania naukowe.
Kwas hialuronowy jest głównym składnikiem masy międzykomórkowej płynu stawowego w chrząstce. Dodaje miękkości, elastyczności i lepkości. Struktura molekuły kwasu hialuronowego ma właściwości, nawet przy niskim stężeniu, wiązania wielu molekuł wody podczas tworzenia żelu, zwiększajacego odporność tkanki łącznej na ciśnienie zewnętrzne.
MSM (metylosulfonylometan) to organiczny związek siarki, naturalnie występujący w organizmie człowieka. Bierze udział w tworzeniu struktury włókien kolagenu. Dzięki swym właściwościom przeciwutleniającym zabezpiecza uszkodzone chrząstki przed działaniem wolnych rodników, jednocześnie zmniejszając dolegliwości bólowe. Siarka w MSM bierze udział w syntezie podstawowych aminokwasów l-metioniny i l-cysteiny.
L-Prolina jest niezbędna przy tworzeniu kolagenu, przyspiesza regenerację uszkodzonych chrząstek i więzadeł.
Witamina C jest przeciwutleniaczem. Likwiduje wolne rodniki, uszkadzające powierzchnię chrząstek.
Witamina D3 zwiększa wysycenie tkanki kostnej wapniem.
Wapń stanowi podstawowy budulec kości.
Magnez w połączeniu z wapniem wpływa na pracę układu nerwowego i kostno-mięśniowego. Działa przeciwstresowo na organizm.
Działanie:
- poprawia ruchomość i elastyczność elementów stawowych
- stymuluje pracę komórek uczestniczących w tworzeniu tkanki łącznej
- intensywnie regeneruje oraz chroni stawy i wiązadła przed uszkodzeniami i zwyrodnieniami
- zmniejsza dolegliwości bólowe stawów
- zapobiega odwapnianiu kości.
Przeznaczenie:
- uzupełnienie i wzbogacenie diety przy problemach stawowych i zmniejszonej ruchomości stawów
- dla sportowców i osób z nadwagą, u których elementy stawowe są szczególnie narażone na kontuzje i zwyrodnienia
- uzupełnienie diety w stanach pourazowych
- zalecany w profilaktyce osteoporozy oraz przy diecie ubogiej w wapń
|
100 g
|
Dawka - 20 g
|
Wartość energetyczna
|
1399,9 kJ/ 329,2 kcal
|
280 kJ/65,8 kcal
|
Białko
|
51 g
|
10,2 g
|
Węglowodan
|
29 g
|
5,8 g
|
w tym cukry proste
|
1,5 g
|
0,3 g
|
Tłuszcze
|
0 g
|
0 g
|
Nasycone kwasy tłuszczowe
|
0 g
|
0 g
|
Błonnik pokarmowy
|
0 g
|
0 g
|
Sód
|
0 g
|
0 g
|
Wapń
|
460 mg = 57,5 % ddd
|
92 mg = 11,5 % ddd
|
Magnez
|
275 mg = 91,6 % ddd
|
55 mg 18,3 % ddd
|
Witamin C
|
500 mg = 833,3 % ddd
|
100 mg = 166,6 % ddd
|
Witamin B6
|
25 mg = 1250 % ddd
|
5 mg = 250 % ddd
|
Witamin D3
|
37,5 μg = 750 % ddd
|
7,5 μg = 150 % ddd
|
siarczan chondroityny
|
750 mg
|
150 mg
|
siarczan glukozaminy
|
1500 mg
|
300 mg
|
białko kolagenowe
|
50000 mg
|
10000 mg
|
metylosulfonylometan (MSM)
|
1500 mg
|
300 mg
|
kwas hialuronowy (sól sodowa)
|
100 mg
|
20 mg
|
L-Prolina
|
2500 mg
|
500 mg
|
|
|
|
pojemność miarki: 23 g
|
rozcieńczanie: 20 g na 250 wody
|
ddd...dopuszczalna dzienna dawka
|