NUTREND - Flexit Drink - 400 g
FLEXIT drink chroni, odżywia i regeneruje tkankę łączną - stawy, torebki stawowe, chrząstki, ścięgna, więzadła oraz tkankę kostną.
Białko kolagenowe (hydrolizat żelatyny) stanowi źródło szerokiego spektrum aminokwasów i peptydów współuczestniczących w tworzeniu kolagenu. Zapewnia właściwy rozwój, odżywia i chroni elementy stawowe. Poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci. W preparacie zastosowano 97% enzymatycznie szczepiony hydrolizat żelatyny o wysokiej wartości biologicznej, lekkostrawny, łatwowchłanialny i natychmiast wykorzystywany przez organizm.
Glukozamina powstaje w organizmie z glukozy. Wpływa korzystnie na ruchomość stawów oraz stymuluje syntezę tkanki łącznej. Ogranicza procesy kataboliczne w obrębie chrząstek stawowych. Uczestniczy w tworzeniu mazi stawowej, umożliwiającej ruch w stawach i chroniącej elementy stawowe przed trakcją. Glukozamina jest prekursorem chondroityny.
Siarczan chondroityny buduje i regeneruje tkankę łączną. Zapewnienie właściwego poziomu poprzez uzupełnianie diety, intensywnie chroni chrząstki przed zwyrodnieniem, co udowodniły badania naukowe.
Kwas hialuronowy jest głównym składnikiem masy międzykomórkowej płynu stawowego w chrząstce. Dodaje miękkości, elastyczności i lepkości. Struktura molekuły kwasu hialuronowego ma właściwości, nawet przy niskim stężeniu, wiązania wielu molekuł wody podczas tworzenia żelu, zwiększajacego odporność tkanki łącznej na ciśnienie zewnętrzne.
MSM (metylosulfonylometan) to organiczny związek siarki, naturalnie występujący w organizmie człowieka. Bierze udział w tworzeniu struktury włókien kolagenu. Dzięki swym właściwościom przeciwutleniającym zabezpiecza uszkodzone chrząstki przed działaniem wolnych rodników, jednocześnie zmniejszając dolegliwości bólowe. Siarka w MSM bierze udział w syntezie podstawowych aminokwasów l-metioniny i l-cysteiny.
L-Prolina jest niezbędna przy tworzeniu kolagenu, przyspiesza regenerację uszkodzonych chrząstek i więzadeł.
Witamina C jest przeciwutleniaczem. Likwiduje wolne rodniki, uszkadzające powierzchnię chrząstek.
Witamina D3 zwiększa wysycenie tkanki kostnej wapniem.
Wapń stanowi podstawowy budulec kości.
Magnez w połączeniu z wapniem wpływa na pracę układu nerwowego i kostno-mięśniowego. Działa przeciwstresowo na organizm.
Informacja żywieniowa:
Wartość odżywcza w 100 g produktu / 20 g (1 dawka):
wartość energetyczna 1399,9 kJ (329,2 kcal) / 280 kJ (65,8 kcal)
białka 51 g / 10,2 g
weglowodany 29 g / 5,8 g
tłuszcze 0 g / 0 g
kwasy organiczne 3 g / 0,6 g
nasycone kwasy tłuszczowe 0 g / 0 g
Analiza substancji aktywnych:
wapń 460 mg / 92 g ( 11,5%*)
magnez 275 mg / 55 g ( 18,4%*)
witamina C 500 mg / 100 mg (166,6%*)
witamina B6 25 mg / 5 mg (250%*)
witamina D3 37,5 mcg / 7,5 mcg (150%*)
siarczan glukozaminy 1500 mg / 300 mg
siarczan chondroityny 750 mg / 150 mg
L-prolina 2500 mg / 500 mg
metylosulfonylometan (MSM) 1500 mg / 300 mg
kwas hialuronowy (sól sodowa) 100 mg / 20 mg
białko kolagenowe 50000 mg / 10000 mg
* % realizacji zalecanego dziennego spożycia
Sposób użycia:
1 dawka: 20 g (niecała miarka)
- Profilaktycznie: 1 x dziennie 10 g, rano na czczo.
- Przy zwiększonym obciążeniu i zwyrodnieniach tkanki łącznej: 1 x dziennie 20 g rano na czczo.
- Dzieci: od 6 lat 1 x dziennie 5 g.
Dostępne smaki: pomarańcz, brzoskwinia, truskawka.