NUTRABOLICS VITABOLIC 60 TABL !
Cena: 78,00 PLN brutto
Producent/kraj: Nutrabolics / Kanada
Opakowanie: 60 tabl.
Data ważności: minimum 10 miesięcy
Nutrabolics Vitabolic to kompleksowa formuła witamin, minerałów w formie chelatowanej oraz antyoksydantów, wywiera bardzo pozytywny wpływ na procesy optymalizacji wykorzystania składników odżywczych oraz wsparcie w przeciwdziałaniu wolnym rodnikom, preprarat skutecznie uzupełnia niedobory witamin i minerałów w solidnych sportowych dawkach, wspiera metabolizm białka, węglowodanów oraz tłuszczy.
WITAMINY są jednym z niezbędnych elementów zapewniających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ich niedobór, zwany awitaminozą, może prowadzić do wielu groźnych chorób i zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu. Istnieją dwa źródła witamin: większość z nich dostarczamy naszemu organizmowi spożywając produkty, które je zawierają, w tym zwłaszcza owoce i warzywa; innym sposobem pozyskania przez organizmy witamin jest ich wytworzenie we wnętrzu organizmu we własnym zakresie, do czego ludzki organizm także jest zdolny w niektórych wypadkach (chodzi o witaminy D, K i B,). W przypadku produktów zawierających witaminy należy pamiętać, że mogą one utracić te związki w wyniku nieodpowiedniego ich przechowywania, a także obróbki przed spożyciem.
Awitaminoza jest związana z dostarczaniem organizmowi zbyt małej ilości witamin. Sama w sobie nie jest chorobą, natomiast jest z pewnością poważnym czynnikiem chorobotwórczym - brak lub niedobór każdej z witamin powoduje różnego rodzaju zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu i często wiąże się z poważnymi chorobami. Człowiek dotknięty awitaminozą ma o wiele gorszą niż wcześniej pamięć, jest bardziej nerwowy i skłonny do depresji, ponadto jego organizm jest mniej odporny, wolniej rośnie i jest podatny na różnego rodzaju choroby skóry i oczu. Awitaminoza utrudnia także gojenie się ran, może wywoływać ślepotę zmierzchową (problemy z widzeniem przy słabym świetle, np. po zmroku), anemię oraz krzywicę u dzieci, osłabia też kości u dorosłych co zwiększa ich podatność na złamania. Wśród poważnych chorób związanych z awitaminozą można wymienić beri-beri i szkorbut. Choroba beri-beri, powodowana przez niedobór witaminy B1, wyrządziła wiele szkód w Azji Południowo-Wschodniej w czasie II wojny światowej, szerząc się m.in. w armii japońskiej. Chorzy na beri-beri cierpią na niestrawność i wymioty, gwałtownie chudną i są bardzo osłabieni. Natomiast w przypadku szkorbutu winny jest niedobór witaminy C, który zwiększa podatność organizmu na krwawienia i krwotoki wewnętrzne.
MINERAŁY są ważnymi składnikami odżywczymi składającymi się z 22 pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego. Występują w ciele człowieka w postaci różnych związków mineralnych, stanowiących około 4% masy ciała człowieka. Niedobór minerałów objawia się nieprawidłowym funkcjonowaniem organizmu, gdyż są one niezbędne do działania enzymów.
Chelatowanie minerałów - to niezwykle istotny proces wiązania pierwiastków metalicznych przez słabe kwasy organiczne, np. aminokwasy, umożliwiający dobre wchłaniane pierwiastków z przewodu pokarmowego oraz ich dystrybucję do przebiegających z ich udziałem czynności życiowych. Minerały z prostych związków nieorganicznych są w zasadzie NIEPRZYSWAJALNE, a wchłaniają się jedynie na tyle, na ile będą zdolne tworzyć chelaty ze składnikami równolegle pobieranego pożywienia.
PRZECIWUTLENIACZE (ANTYOKSYDANTY) – grupa związków chemicznych, które same występując w małych stężeniach (w porównaniu z substancją podlegającą utlenianiu), wstrzymują lub opóźniają proces utleniania tej substancji. W głównej mierze przeciwutleniacze to naturalne substancje roślinne, które wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka, ale przeciwutleniaczami mogą być także jony metali przejściowych (manganu, cynku, selenu).
Wolne rodniki występują w każdym żywym organizmie. Bardzo niebezpieczne stają się dopiero wtedy, kiedy ich ilość wykracza poza pewne granice. Wtedy w naszym ciele dochodzi do spustoszenia, którego konsekwencje mogą mieć poważny wpływ na nasze zdrowie, doprowadzając do chorób serca, wątroby, nowotworów, przyśpieszając również proces starzenia. Wolne rodniki atakują cząsteczki budujące nasze ciała odbierając im elektrony. Rozpoczyna się bardzo niebezpieczny efekt domina, kiedy to jedna cząstka odbiera elektrony drugiej, druga trzeciej, trzecia czwartej itd. Z pomocą przychodzą nam antyoksydanty, które przerywają ten bardzo niebezpieczny łańcuch.
Udowodniono, że spożywane wraz z pokarmem antyoksydanty blokują destrukcyjne działanie wolnych rodników. Badania naukowe wykazały, że spożywanie warzyw i owoców zawierających duże ilości antyoksydantów redukuje ryzyko zachorowania na nowotwory oraz choroby układu sercowo-naczyniowego. To jednak nie wszystko – wykazano wpływ antyoksydantów na ryzyko pojawienia się lub przebieg następujących chorób i dolegliwości: zapalenie wątroby, obniżenie odporności, opryszczka, cukrzyca, zaburzenia cyklu menstruacyjnego, obrzęki, zapalenie jamy ustnej, hemoroidy, wrzody skóry, alergia, miażdżyca, katarakta, jaskra, zwyrodnienie plamki żółtej, różyczka, menopauza, kurza ślepota, wrzody żołądka, retynopatia oraz wiele innych.
Porcja |
2 tabl |
Ilość porcji w opakowaniu |
30 |
Opakowanie |
60 tabl |
Zawartośc w |
jednej porcji |
Witamina A 6000 IU |
|
Witamina C 60 mg |
|
Witamina D3 400 IU |
|
Witamina E 30 IU |
|
Witamina K1 80 mcg |
|
Witamina B1 50 mg |
|
Witamina B2 50 mg |
|
Witamina B3 20 mg |
|
Witamina B6 50 mg |
|
Kwas Foliowy 400 mcg |
|
Witamina B12 1000 mcg |
|
Biotyna 300 mcg |
|
Kwas pantotenowy 20 mg |
|
Koenzym Q10 500 mcg |
|
Vitabolic, suma wszystkich minerałów |
1100 mg |
Wapń chelat, magnez chelat, glicyna chelat, cynk chelat, miedź chelat, potas chelat, molibden chelat, chrom chelat, mangan chelat,chrom chelat |
liofilizowane wyciągi z suszonych jagód i owoców |
|
Acai berry, goji berry, acerola berry, truskawka, malina, bilbery, śliwka, wisnia, grejfrut, żurawina, granat, czarny bez, jeżyna, resveratol, coffe berry, blueberry, nasiona winogron |
liofilizowane wyciągi suszu roślinnego |
|
wheat grass, barley green, alfalfa, broccoli, kale, spinach, parsley, wild yam,sweet potato, okra, shitake mushroom, wasabi, aloe vera, cabbage leaf, brussel sprouts, caulifolower, buckwheat |
Kompleks karotenoidów |
|
bioasin natural astaxantin, likopen, oliwa extra wirgin, karoten, luteina, zeaksantyna, cryptoxanthin |
DAWKOWANIE: Zaleca się stosować 1 tabletkę 30 minut po posiłku porannym oraz kolejną po kolacji. W przypadku zbliżających się zawodów lub przeprowadzania intensywnych sesji treningowych należy podwoić dawkę. Jeżeli intensywnie trenujesz możesz zwiększyć porcję do 2 tabletek.