Tytuł |
Nowoczesna produkcja kurcząt brojlerów |
Autor |
Adam Mazanowski |
Wydawca |
Pro Agricola |
Rok wydania |
2011 |
Liczba stron |
246 |
Wymiary |
170 x 245mm |
Okładka |
twarda |
ISBN |
978-83-[zasłonięte]877-3-1 |
Książka, jest dawno oczekiwaną i niezbędną
pozycją literatury fachowej, z dziedziny drobiarstwa. W treści książki, autor
wykorzystał swoje doświadczenie badawcze i praktyczne, co spowodowało, że ujęto
w niej najnowsze technologie produkcji kurcząt brojlerów, dostosowane do wymogów
UE.
Książka w sposób nowoczesny i kompleksowy ujmuje zagadnienia wyczerpujące temat
produkcji brojlerów.
Szeroko omówiono:
- rasy, rody i zestawy kur mięsnych, technologie hodowli, reprodukcję,
postępowanie z jajami wylęgowymi, technologię lęgu i postępowanie z pisklętami,
- lokalizację fermy, budowę, wyposażenie brojlerni i oddziaływanie fermy na
środowisko,
- przygotowanie pomieszczeń do odchowu,
- ściółkę w odchowie kurcząt,
- środowisko dla kurcząt brojlerów i zależności użytkowości od środowiska,
- żywienie kurcząt brojlerów, racjonalizację i higienę żywienia,
- okresy odchowu kurcząt brojlerów i zasady produkcji ekologicznej,
- przygotowanie do uboju, transport do rzeźni, ubój i obróbkę poubojową oraz
ocenę
jakości surowca,
- higienę i profilaktykę odchowu kurcząt brojlerów oraz pięć grup chorób.
Książkę autor kończy omówieniem zagadnień ekonomiki produkcji kurcząt brojlerów.
Książka przeznaczona jest głównie dla producentów drobiu i pracowników
(doradców) z instytucji branżowych oraz studentów kierunków rolniczych,
zootechnicznych i weterynaryjnych, a także nauczycieli szkół średnich o profilu
rolniczo-hodowlanym.
Książka
obejmuje zagadnienia związane z produkcją jaj wylęgowych, przeznaczonych do
uzyskania pełnowartościowych piskląt brojlerów. Zawiera podstawy rozmieszczenia
i budowy pomieszczeń, ich wyposażenia oraz oddziaływania fermy brojlerów na
środowisko przyrodnicze. Wskazuje także na możliwości zmniejszenia skażeń
fizycznych, chemicznych i mikrobiologicznych, powstałych w wyniku działalności
fermy. Dużo uwagi poświęcono w książce przygotowaniu pomieszczeń do odchowu
brojlerów, kładąc szczególny nacisk na warunki środowiskowe i jakość ściółki.
Obszerny rozdział stanowi żywienie kurcząt brojlerów. Ma to szczególne
znaczenie, bowiem ciągle doskonalone kury rodzicielskie i ich potomstwo
(kurczęta brojlery) wymagają coraz doskonalszego żywienia i coraz lepiej
dostosowanych do ich potrzeb warunków środowiskowych. Dla ułatwienia prowadzenia
stad kurcząt brojlerów podzielono cały odchów na okresy. Prawidłowe warunki
środowiskowe i właściwe żywienie brojlerów, przestrzeganie zasad profilaktyki
odchowu, a także przygotowanie kurcząt do uboju i ich transport do rzeźni, mają
znaczący wpływ na jakość surowca.
Kurczęta brojlery, pochodzące po rodach selekcjonowanych przez wiele lat na dużą
użytkowość mięsną, wykazują znaczną wrażliwość na niekorzystne wpływy środowiska
oraz na gorszą jakość czy skład paszy. Intensyfikacja odchowu powoduje też
większe zagrożenie epidemiologiczne, pojawiły się również nowe jednostki
chorobowe. Dlatego dużo miejsca poświęcono higienie i profilaktyce odchowu
kurcząt brojlerów, a także chorobom i ich zapobieganiu. Ostatni rozdział stanowi
podsumowanie, które dotyczy przede wszystkim czynników wpływających na
efektywność produkcji kurcząt brojlerów.
Książka
przeznaczona jest dla producentów kurcząt brojlerów, ale może być też przydatna
dla dostawców jaj i kierowników zakładów wylęgowych. Mogą z niej także
skorzystać pracownicy służb zootechnicznych, lekarze weterynarii oraz studenci
uniwersytetów przyrodniczych i rolniczych.
Spis
treści:
Wstęp
5
Produkcja kurcząt brojlerów 6
Kury
mięsne 9
Rasy,
rody, zestawy międzyrodowe 9
Tendencje w hodowli kur mięsnych 11
Reprodukcja 14
Postępowanie z jajami wylęgowymi 27
Technologia lęgu 30
Postępowanie z pisklętami 35
Pomieszczenia dla brojlerów 40
Lokalizacja fermy 40
Charakterystyka elementów budowy 43
Wyposażenie brojlerni 54
Oddziaływanie fermy na środowisko 60
Przygotowanie pomieszczenia do odchowu 67
Ściółka
w odchowie kurcząt brojlerów 76
Środowisko dla kurcząt brojlerów 85
Temperatura i wilgotność 85
Wentylacja (wymiana powietrza) 92
Światło
w brojlerni 97
Środowisko a użytkowość 101
Żywienie kurcząt brojlerów 104
Potrzeby pokarmowe 104
Pasze i
mieszanki paszowe 118
Dodatki
paszowe 128
Formy
mieszanki 145
Woda
jako pasza 149
Racjonalizacja i higiena żywienia 152
Okresy
odchowu kurcząt brojlerów 154
Odchów
początkowy 154
Odchów
od 11 do 22 dnia życia 163
Odchów
od 23 dnia życia do uboju 171
Zasady
produkcji ekologicznej 176
Ubój i
obróbka poubojowa kurcząt brojlerów 180
Przygotowanie do uboju 182
Transport do rzeźni 184
Ubój i
obróbka poubojowa 186
Ocena
jakości surowca 192
Higiena
i profilaktyka odchowu kurcząt brojlerów 199
Choroby
bakteryjne 204
Choroby
wirusowe 211
Choroby
metaboliczne i niedoborowe 215
Choroby
pasożytnicze 224
Choroby
grzybicze i mikotoksykozy 229
Zapobieganie chorobom 235
Ekonomika produkcji kurcząt brojlerów 239