Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Nowoczesna produkcja kurcząt brojlerów

20-01-2014, 19:41
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 38 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł     
Użytkownik LarixLublin
numer aukcji: 3870068546
Miejscowość Lublin
Licytowało: 1    Wyświetleń: 6   
Koniec: 19-01-2014 15:13:46

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: twarda
Rok wydania (xxxx): 2011
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Płatność

Wpłata na konto bankowe
(przelew przedpłata)
Bank PKO SA w Lublinie
Numer konta:
85 1240 [zasłonięte] 2[zasłonięte]4701110 [zasłonięte] 085691

Wysyłka

Wysyłamy w ciągu 48 godzin po zaksięgowaniu wpłaty na koncie bankowym

Odbiór osobisty

Księgarnia i sklep Larix
ul.Akademicka 15
Budynek Uniwersytetu Przyrodniczego

Kontakt

Księgarnia i sklep Larix
20-033 Lublin
ul.Akademicka 15
tel. 81 44-111-07
tel.kom. 607 [zasłonięte] 842

[zasłonięte]@larix.lublin.pl
[zasłonięte]@larix.lublin.pl

Nowoczesna produkcja kurcząt brojlerów


Autor: Adam Mazanowski
Wydawca: Pro Agricola
Rok wydania: 2011
Wydanie: I
Stron: 245
Format: 160 x 240 mm
Oprawa: twarda
ISBN: 978-83-[zasłonięte]877-3-1





Opis:

Książka pt. "Nowoczesna produkcja kurcząt brojlerów", autorstwa prof. zw. dr hab. Adama Mazanowskiego, znanego naukowca i praktyka, jest dawno oczekiwaną i niezbędną pozycją literatury fachowej, z dziedziny drobiarstwa. W treści książki, autor wykorzystał swoje doświadczenie badawcze i praktyczne, co spowodowało, że ujęto w niej najnowsze technologie produkcji kurcząt brojlerów, dostosowane do wymogów UE.
Książka w sposób nowoczesny i kompleksowy ujmuje zagadnienia wyczerpujące temat produkcji brojlerów.

Szeroko omówiono:

  • rasy, rody i zestawy kur mięsnych, technologie hodowli, reprodukcję, postępowanie z jajami wylęgowymi, technologię lęgu i postępowanie z pisklętami,
  • lokalizację fermy, budowy, wyposażenie brojlerni i oddziaływanie fermy na środowisko,
  • przygotowanie pomieszczeń do odchowu,
  • ściółkę w odchowie kurcząt,
  • środowisko dla kurcząt brojlerów i zależności użytkowości od środowiska,
  • żywienie kurcząt brojlerów, racjonalizację i higienę żywienia,
  • okresy odchowu kurcząt brojlerów i zasady produkcji ekologicznej,
  • przygotowanie do uboju, transport do rzeźni, ubój i obróbkę poubojową oraz ocenę jakości surowca,
  • higienę i profilaktykę odchowu kurcząt brojlerów oraz pięć grup chorób.


Książkę autor kończy omówieniem zagadnień ekonomiki produkcji kurcząt brojlerów. Książka przeznaczona jest głównie dla producentów drobiu i pracowników (doradców) z instytucji branżowych oraz studentów kierunków rolniczych, zootechnicznych i weterynaryjnych, a także nauczycieli szkół średnich o profilu rolniczo-hodowlanym.

Recenzja prof. zw. dr hab. Andrzej Faruga


Spis treści:

Wstęp

I. PRODUKCJA KURCZĄT BROJLERÓW KURY MIĘSNE

  1. Rasy, rody, zestawy międzyrodowe
  2. Tendencje w hodowli kur mięsnych
  3. Reprodukcja
  4. Postępowanie z jajami wylęgowymi
  5. Technologia lęgu
  6. Postępowanie z pisklętami

II. POMIESZCZENIA DLA BROJLERÓW

  1. Lokalizacja fermy
  2. Charakterystyka elementów budowy
  3. Wyposażenie brojlerni
  4. Oddziaływanie fermy na środowisko

III. PRZYGOTOWANIE POMIESZCZENIA DO ODCHOWU ŚCIÓŁKA W ODCHOWIE KURCZĄT ŚRODOWISKO DLA KURCZĄT BROJLERÓW

  1. Temperatura i wilgotność
  2. Wentylacja (wymiana powietrza)
  3. Światło w brojlerni
  4. Środowisko a użytkowość

IV. ŻYWIENIE KURCZĄT BROJLERÓW

  1. Potrzeby pokarmowe
  2. Pasze i mieszanki paszowe
  3. Dodatki paszowe
  4. Formy mieszanki
  5. Woda jako pasza
  6. Racjonalizacja i higiena żywienia

V. OKRESY ODCHOWU KURCZĄT BROJLERÓW

  1. Odchów początkowy
  2. Odchów od 11 do 22 dnia życia
  3. Odchów od 23 dnia życia do uboju
  4. Zasady produkcji ekologicznej

VI. UBÓJ I OBRÓBKA POUBOJOWA KURCZĄT BROJLERÓW

  1. Przygotowanie do uboju
  2. Transport do rzeźni
  3. Ubój i obróbka poubojowa
  4. Ocena jakości surowca

VII. HIGIENA I PROFILAKTYKA ODCHOWU KURCZĄT BROJLERÓW

  1. Choroby bakteryjne
  2. Choroby wirusowe
  3. Choroby metaboliczne i niedoborowe
  4. Choroby pasożytnicze
  5. Choroby grzybicze i mikotoksykozy
  6. Zapobieganie chorobom

VIII. EKONOMIKA PRODUKCJI KURCZĄT BROJLERÓW



    Oszczędzaj na kosztach wysyłki

Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt zależy od wagi artykułów, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu [zasłonięte]@larix.lublin.pl