Płatność
Wpłata na konto bankowe
(przelew przedpłata)
Bank PKO SA w Lublinie
Numer konta:
85 1240 [zasłonięte] 2[zasłonięte]4701110 [zasłonięte] 085691
Wysyłka
Wysyłamy w ciągu 48 godzin po zaksięgowaniu wpłaty na koncie bankowym
Odbiór osobisty
Księgarnia i sklep Larix
ul.Akademicka 15
Budynek Uniwersytetu Przyrodniczego
Kontakt
Księgarnia i sklep Larix
20-033 Lublin
ul.Akademicka 15
tel. 81 44-111-07
tel.kom. 607 [zasłonięte] 842
[zasłonięte]@larix.lublin.pl
[zasłonięte]@larix.lublin.pl
Nowoczesna produkcja kurcząt brojlerów
Autor: |
Adam Mazanowski |
Wydawca: |
Pro Agricola |
Rok wydania: |
2011 |
Wydanie: |
I |
Stron: |
245 |
Format: |
160 x 240 mm |
Oprawa: |
twarda |
ISBN: |
978-83-[zasłonięte]877-3-1 |
Opis:
Książka pt. "Nowoczesna produkcja kurcząt brojlerów", autorstwa prof. zw. dr hab. Adama Mazanowskiego, znanego naukowca i praktyka, jest dawno oczekiwaną i niezbędną pozycją literatury fachowej, z dziedziny drobiarstwa. W treści książki, autor wykorzystał swoje doświadczenie badawcze i praktyczne, co spowodowało, że ujęto w niej najnowsze technologie produkcji kurcząt brojlerów, dostosowane do wymogów UE.
Książka w sposób nowoczesny i kompleksowy ujmuje zagadnienia wyczerpujące temat produkcji brojlerów.
Szeroko omówiono:
- rasy, rody i zestawy kur mięsnych, technologie hodowli, reprodukcję, postępowanie z jajami wylęgowymi, technologię lęgu i postępowanie z pisklętami,
- lokalizację fermy, budowy, wyposażenie brojlerni i oddziaływanie fermy na środowisko,
- przygotowanie pomieszczeń do odchowu,
- ściółkę w odchowie kurcząt,
- środowisko dla kurcząt brojlerów i zależności użytkowości od środowiska,
- żywienie kurcząt brojlerów, racjonalizację i higienę żywienia,
- okresy odchowu kurcząt brojlerów i zasady produkcji ekologicznej,
- przygotowanie do uboju, transport do rzeźni, ubój i obróbkę poubojową oraz ocenę jakości surowca,
- higienę i profilaktykę odchowu kurcząt brojlerów oraz pięć grup chorób.
Książkę autor kończy omówieniem zagadnień ekonomiki produkcji kurcząt brojlerów. Książka przeznaczona jest głównie dla producentów drobiu i pracowników (doradców) z instytucji branżowych oraz studentów kierunków rolniczych, zootechnicznych i weterynaryjnych, a także nauczycieli szkół średnich o profilu rolniczo-hodowlanym.
Recenzja prof. zw. dr hab. Andrzej Faruga
Spis treści:
Wstęp
I. PRODUKCJA KURCZĄT BROJLERÓW KURY MIĘSNE
- Rasy, rody, zestawy międzyrodowe
- Tendencje w hodowli kur mięsnych
- Reprodukcja
- Postępowanie z jajami wylęgowymi
- Technologia lęgu
- Postępowanie z pisklętami
II. POMIESZCZENIA DLA BROJLERÓW
- Lokalizacja fermy
- Charakterystyka elementów budowy
- Wyposażenie brojlerni
- Oddziaływanie fermy na środowisko
III. PRZYGOTOWANIE POMIESZCZENIA DO ODCHOWU ŚCIÓŁKA W ODCHOWIE KURCZĄT ŚRODOWISKO DLA KURCZĄT BROJLERÓW
- Temperatura i wilgotność
- Wentylacja (wymiana powietrza)
- Światło w brojlerni
- Środowisko a użytkowość
IV. ŻYWIENIE KURCZĄT BROJLERÓW
- Potrzeby pokarmowe
- Pasze i mieszanki paszowe
- Dodatki paszowe
- Formy mieszanki
- Woda jako pasza
- Racjonalizacja i higiena żywienia
V. OKRESY ODCHOWU KURCZĄT BROJLERÓW
- Odchów początkowy
- Odchów od 11 do 22 dnia życia
- Odchów od 23 dnia życia do uboju
- Zasady produkcji ekologicznej
VI. UBÓJ I OBRÓBKA POUBOJOWA KURCZĄT BROJLERÓW
- Przygotowanie do uboju
- Transport do rzeźni
- Ubój i obróbka poubojowa
- Ocena jakości surowca
VII. HIGIENA I PROFILAKTYKA ODCHOWU KURCZĄT BROJLERÓW
- Choroby bakteryjne
- Choroby wirusowe
- Choroby metaboliczne i niedoborowe
- Choroby pasożytnicze
- Choroby grzybicze i mikotoksykozy
- Zapobieganie chorobom
VIII. EKONOMIKA PRODUKCJI KURCZĄT BROJLERÓW
Oszczędzaj na kosztach wysyłki
Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt zależy od wagi artykułów, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu [zasłonięte]@larix.lublin.pl