Tytuł | Nowoczesna produkcja kurcząt brojlerów |
Autor | Adam Mazanowski |
Wydawca | Pro Agricola |
Rok wydania | 2011 |
Liczba stron | 246 |
Wymiary | 170 x 245mm |
Okładka | twarda |
ISBN | 978-83-[zasłonięte]877-3-1 |
Książka, jest dawno oczekiwaną i niezbędną pozycją literatury fachowej, z dziedziny drobiarstwa. W treści książki, autor wykorzystał swoje doświadczenie badawcze i praktyczne, co spowodowało, że ujęto w niej najnowsze technologie produkcji kurcząt brojlerów, dostosowane do wymogów UE.
Książka w sposób nowoczesny i kompleksowy ujmuje zagadnienia wyczerpujące temat produkcji brojlerów.
Szeroko omówiono:
- rasy, rody i zestawy kur mięsnych, technologie hodowli, reprodukcję, postępowanie z jajami wylęgowymi, technologię lęgu i postępowanie z pisklętami,
- lokalizację fermy, budowę, wyposażenie brojlerni i oddziaływanie fermy na środowisko,
- przygotowanie pomieszczeń do odchowu,
- ściółkę w odchowie kurcząt,
- środowisko dla kurcząt brojlerów i zależności użytkowości od środowiska,
- żywienie kurcząt brojlerów, racjonalizację i higienę żywienia,
- okresy odchowu kurcząt brojlerów i zasady produkcji ekologicznej,
- przygotowanie do uboju, transport do rzeźni, ubój i obróbkę poubojową oraz ocenę jakości surowca,
- higienę i profilaktykę odchowu kurcząt brojlerów oraz pięć grup chorób.
Książkę autor kończy omówieniem zagadnień ekonomiki produkcji kurcząt brojlerów.
Książka przeznaczona jest głównie dla producentów drobiu i pracowników (doradców) z instytucji branżowych oraz studentów kierunków rolniczych, zootechnicznych i weterynaryjnych, a także nauczycieli szkół średnich o profilu rolniczo-hodowlanym.
Książka obejmuje zagadnienia związane z produkcją jaj wylęgowych, przeznaczonych do uzyskania pełnowartościowych piskląt brojlerów. Zawiera podstawy rozmieszczenia i budowy pomieszczeń, ich wyposażenia oraz oddziaływania fermy brojlerów na środowisko przyrodnicze. Wskazuje także na możliwości zmniejszenia skażeń fizycznych, chemicznych i mikrobiologicznych, powstałych w wyniku działalności fermy. Dużo uwagi poświęcono w książce przygotowaniu pomieszczeń do odchowu brojlerów, kładąc szczególny nacisk na warunki środowiskowe i jakość ściółki.
Obszerny rozdział stanowi żywienie kurcząt brojlerów. Ma to szczególne znaczenie, bowiem ciągle doskonalone kury rodzicielskie i ich potomstwo (kurczęta brojlery) wymagają coraz doskonalszego żywienia i coraz lepiej dostosowanych do ich potrzeb warunków środowiskowych. Dla ułatwienia prowadzenia stad kurcząt brojlerów podzielono cały odchów na okresy. Prawidłowe warunki środowiskowe i właściwe żywienie brojlerów, przestrzeganie zasad profilaktyki odchowu, a także przygotowanie kurcząt do uboju i ich transport do rzeźni, mają znaczący wpływ na jakość surowca.
Kurczęta brojlery, pochodzące po rodach selekcjonowanych przez wiele lat na dużą użytkowość mięsną, wykazują znaczną wrażliwość na niekorzystne wpływy środowiska oraz na gorszą jakość czy skład paszy. Intensyfikacja odchowu powoduje też większe zagrożenie epidemiologiczne, pojawiły się również nowe jednostki chorobowe. Dlatego dużo miejsca poświęcono higienie i profilaktyce odchowu kurcząt brojlerów, a także chorobom i ich zapobieganiu. Ostatni rozdział stanowi podsumowanie, które dotyczy przede wszystkim czynników wpływających na efektywność produkcji kurcząt brojlerów.
Książka przeznaczona jest dla producentów kurcząt brojlerów, ale może być też przydatna dla dostawców jaj i kierowników zakładów wylęgowych. Mogą z niej także skorzystać pracownicy służb zootechnicznych, lekarze weterynarii oraz studenci uniwersytetów przyrodniczych i rolniczych.
Spis treści:
Wstęp 5
Produkcja kurcząt brojlerów 6
Kury mięsne 9
Rasy, rody, zestawy międzyrodowe 9
Tendencje w hodowli kur mięsnych 11
Reprodukcja 14
Postępowanie z jajami wylęgowymi 27
Technologia lęgu 30
Postępowanie z pisklętami 35
Pomieszczenia dla brojlerów 40
Lokalizacja fermy 40
Charakterystyka elementów budowy 43
Wyposażenie brojlerni 54
Oddziaływanie fermy na środowisko 60
Przygotowanie pomieszczenia do odchowu 67
Ściółka w odchowie kurcząt brojlerów 76
Środowisko dla kurcząt brojlerów 85
Temperatura i wilgotność 85
Wentylacja (wymiana powietrza) 92
Światło w brojlerni 97
Środowisko a użytkowość 101
Żywienie kurcząt brojlerów 104
Potrzeby pokarmowe 104
Pasze i mieszanki paszowe 118
Dodatki paszowe 128
Formy mieszanki 145
Woda jako pasza 149
Racjonalizacja i higiena żywienia 152
Okresy odchowu kurcząt brojlerów 154
Odchów początkowy 154
Odchów od 11 do 22 dnia życia 163
Odchów od 23 dnia życia do uboju 171
Zasady produkcji ekologicznej 176
Ubój i obróbka poubojowa kurcząt brojlerów 180
Przygotowanie do uboju 182
Transport do rzeźni 184
Ubój i obróbka poubojowa 186
Ocena jakości surowca 192
Higiena i profilaktyka odchowu kurcząt brojlerów 199
Choroby bakteryjne 204
Choroby wirusowe 211
Choroby metaboliczne i niedoborowe 215
Choroby pasożytnicze 224
Choroby grzybicze i mikotoksykozy 229
Zapobieganie chorobom 235
Ekonomika produkcji kurcząt brojlerów 239