Wędzarnia, Wędzarka nierdzewna
THERMOWIND THW 1501
ELEKTRYCZNA z WYTWORNICĄ DYMU
(Wzór chroniony w Urzędzie Patentowym)
Zaprojektowana i wykonana w Polsce z stali nierdzewnej 0,8 mm (odpowiednik wytrzymałościowy zwykłej blachy stalowej o grubości 1,6 mm) odpornej na temperaturę, korozję i warunki atmosferyczne.
Koszt 1 godziny wędzenia około 0,70 zł (energia i zrębki).
Wędzarnia służy do wędzenia na zimno i ciepło serów, ryb i wędlin.
Zrębki mogą posiadać różną granulację, uwalniając dym ulegają całkowitemu spopieleniu.
Wyposażenie:
Wytwornica dymu z regulacją ilości wytwarzanego dymu
Grzałka główna pozwalająca na wędzenie także w zimie
Komin z zasuwą do regulacji gęstości dymu
Regulator temperatury wędzenia
2 aluminiowe siatki do wędzenia na poziomo (ryby, sery, ..) z możliwością zmiany położenia.
3 pręty do zawieszania wędzonych potraw.
Termometr
Aluminiowa taca ociekowa na spływający tłuszcz.
Uchwyty do transportu
Zrębki wędzarnicze 4 litry
Dane techniczne:
Masa 15 kg
Objętość komory wędzarniczej 63 l.
Wymiary komory wędzarniczej (nad tacą ociekową) 34,5x33x55 cm
Wymiary gabarytowe (z kominem i wytwornicą) 50,5x37x103 cm
Moc grzałki głównej 1800W
Moc grzałki wytwornicy 150W
Kontakt:
[zasłonięte]@piecaku.pl
Tel. 790 [zasłonięte] 415
pon-sob 8.00-18.00
Konto:
89 1050 [zasłonięte] 1[zasłonięte]6340090 [zasłonięte] 764255 (ING Bank Śląski S.A.)
Wysyłki tylko wtorki i czwartki po wcześniejszej wpłacie lub za pobraniem.
Jak to działa:
Wytwornica zasypywana jest zrębkami wędzarniczymi. Zrębki te to wióry uzyskiwane z obróbki drzew liściastych. Zatrzymują się one na ruszcie umieszczonym w dolnej części wytwornicy. W celu rozżarzenia zrębków załączana zostaje grzałka wytwornicy. Po zamknięciu pokrywy i odczekaniu ok. 5-10 minut zrębki zaczynają się żarzyć na powierzchni rusztu i wydzielają dym, który wydostaje się do komory wędzarniczej. W tym momencie grzałka może zostać wyłączona, ponieważ proces żarzenia będzie się utrzymywał samoczynnie. Otwieranie i zamykanie szuflady pozwala na regulację dopływu tlenu i w związku z tym na ilość wytwarzanego dymu.
Wytwornica od tego momentu będzie wytwarzała dym potrzebny do procesu wędzenia. Spalone (spopielone) zrębki będą opadały do szuflady. W zależności od zrębek, warunków atmosferycznych, intensywności dymu, jeden zasobnik wystarcza na około 6 godzin wędzenia. Urządzenie jest proste w obsłudze i nadaje się dla doświadczonych użytkowników jak i dla osób rozpoczynających przygodę z wędzeniem.
Niezależnie od wytwarzania i regulacji gęstości gęstości czy ilości dymu, dodatkowo za pomocą pokrętła możliwa jest regulacja temperatury wewnątrz komory wędzarniczej. Za pomocą przysłony komina w górnej części wędzarni możliwa jest regulacją ciągu kominowego.