Ksiażka jest absolutnie nowa z wydawnictwa
NOWE TRENDY W HODOWLI I PRODUKCJI KUR....
Ryszard Gilewski, Alina Janocha, Grzegorz i inni Tomczyk
W książce adresowanej do Czytelnika zainteresowanego nowoczesnym drobiarstwem, Autorzy m.in. omawiają zasady organizacji i ekonomiki produkcji jaj spożywczych i mięsa kurzego, hodowli ozdobnych i rzadkich kur - stanowiących niekiedy cenne zasoby genetyczne drobiu, przedstawiają zasady nowoczesnej, drobnotowarowej, a lansowanej obecnie niszowej produkcji jaj i mięsa oraz podają obowiązujące w drobiarstwie prawodawstwo Unijne. Dość obszernie opisane są choroby kur i kurcząt oraz zasady profilaktyki
W treści:
1. Wstęp 8
2. Historia udomowienia i systemów utrzymania kur 13
3. Pokrój i budowa anatomiczna kury 24
4. Hodowla i reprodukcja kur 33
5. Systemy chowu kur nieśnych i kurcząt mięsnych 43
6. Wyposażenie pomieszczeń dla kur nieśnych i kurcząt mięsnych 54
7. Zakup i ocena ptaków 75
8. Organiczna produkcja jaj i mięsa kurzego 80
9. Cele i zadania hodowli rzadkich i ozdobnych ras kur 106
10. Drobnotowarowy chów drobiu 124
11. Żywienie kur, kurcząt nieśnych i mięsnych 133
12. Ekonomiczne aspekty produkcji jaj spożywczych i kurcząt mięsnych 163
13. Postępowanie z jajami i mięsem drobiowym w gospodarskim chowie kur 177
14. Choroby kur i działania profilaktyczne 185
15. Prawodawstwo dotyczące produkcji drobiarskiej 214
16. Literatura 215
stron: 220
format 160x230 mm,
oprawa miękka
cenę książki należy powiększyć o koszty przesyłki
|