Autor: Gilewski R., Janocha A., Tomczyk G., Wężyk S.
Wydawca: HOŻA
ISBN: [zasłonięte]978-83038-29-0
Rok wydania: 2010
Stron: 220
Oprawa: miękka
Wymiary: 16x23 cm
.
W książce adresowanej do Czytelnika zainteresowanego nowoczesnym drobiarstwem autorzy omawiają zasady organizacji i ekonomiki produkcji jaj spożywczych i mięsa kurzego, hodowli ozdobnych i rzadkich kur - stanowiących niekiedy cenne zasoby genetyczne drobiu, przedstawiają zasady nowoczesnej, drobnotowarowej, a lansowanej obecnie niszowej produkcji jaj i mięsa oraz podają obowiązujące w drobiarstwie prawodawstwo Unijne.
Dość obszernie opisane są choroby kur i kurcząt oraz zasady profilaktyki.
Wiele kolorowych zdjęć!
W treści:
1. Wstęp 8
2. Historia udomowienia i systemów utrzymania kur 13
3. Pokrój i budowa anatomiczna kury 24
4. Hodowla i reprodukcja kur 33
5. Systemy chowu kur nieśnych i kurcząt mięsnych 43
6. Wyposażenie pomieszczeń dla kur nieśnych i kurcząt mięsnych 54
7. Zakup i ocena ptaków 75
8. Organiczna produkcja jaj i mięsa kurzego 80
9. Cele i zadania hodowli rzadkich i ozdobnych ras kur 106
10. Drobnotowarowy chów drobiu 124
11. Żywienie kur, kurcząt nieśnych i mięsnych 133
12. Ekonomiczne aspekty produkcji jaj spożywczych i kurcząt mięsnych 163
13. Postępowanie z jajami i mięsem drobiowym w gospodarskim chowie kur 177
14. Choroby kur i działania profilaktyczne 185
15. Prawodawstwo dotyczące produkcji drobiarskiej 214
16. Literatura 215