Nowe trendy w hodowli i produkcji kur
autor: Praca zbiorowa wydawca: Oficyna Wydawnicza Hoża rok wydania: 2010 ilość stron: 219 isbn: 978[zasłonięte][zasłonięte]50382 format: 162x232 mm oprawa: miękka
W książce adresowanej do Czytelnika zainteresowanego nowoczesnym drobiarstwem, Autorzy m.in. Omawiają zasady organizacji i ekonomiki produkcji jaj spożywczych i mięsa kurzego, hodowli ozdobnych i rzadkich kur - stanowiących niekiedy cenne zasoby genetyczne drobiu, przedstawiają zasady nowoczesnej, drobnotowarowej, a lansowanej obecnie niszowej produkcji jaj i mięsa oraz podają obowiązujące w drobiarstwie prawodawstwo Unijne. Dość obszernie opisane są choroby kur i kurcząt oraz zasady profilaktyki.
Spis treści:
Od Autorów Wstęp Stanisław Wężyk Historia udomowienia i systemów utrzymania kur Stanisław Wężyk Udomowienie kur Geneza systemów chowu kur Współczesne rasy kur i ich mieszańce Towarowe mieszańce międzyrasowe Pokrój i budowa anatomiczna kury Ryszard Gilewstd, Grzegorz Tomczyk Hodowla i reprodukcja kur Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski Struktura hodowli drobiu Zarodowa hodowla kur Cele hodowlane Postęp hodowlany Kury nieśne Kury mięsne Heterozja Niepożądane (uboczne) skutki selekcji Biotechnologia i genetyczne markery Fenotypowe markery Markery DNA Ocena produkcyjności Systemy chowu kur nieśnych i kurcząt mięsnych Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk Konwencjonalne baterie klatek dla kur nieśnych Konstrukcja klatek odr Klatki wzbogacone (umeblowane) Kurnik z wielopoziomowymi podłogami (WPP) Chów na jednopoziomowej podłodze Wybiegowy chów kur nieśnych Ocena systemów chowu kur nieśnych Chów wybiegowy kurcząt mięsnych Chów w kurniku kurcząt mięsnych Wyposażenie pomieszczeń dla kur nieśnych i kurcząt mięsnych Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk Systemy zadawania paszy Systemy pojenia Gniazda i zbiór jaj Grzędy i rodzaje rusztów Ściółka Postępowanie z odchodami Mikroklimat kurnika Temperatura ciała i jej biologiczne optimum Kontrola temperatury w chowie kurcząt Systemy schładzania Wilgotność powietrza Oświetlenie Zakup i ocena ptaków Ryszard Gilewski Zakup młodych kurek i zasiedlanie kurnika Zakup kurcząt mięsnych (brojlerów) Ocena ptaków Wybór kur do ekologicznej produkcji Organiczna produkcja jaj i mięsa kurzego Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski Określenia i definicje Rozwój systemów produkcji drobiarskiej Ekologiczna produkcja drobiarska Trendy w wydatkach konsumenta na żywność Czynniki wpływające na jakość mięsa drobiowego z ekologicznych systemów chowu Zagadnienia rynkowe Aspekty jakości Tempo wzrostu i skład tuszki Całkowity wzrost ciała Wielkość i skład tuszki Organiczna produkcja jaj spożywczych Żywność bezpieczna dla zdrowia konsumenta Cele i zadania hodowli rzadkich i ozdobnych ras kur Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski Udział hodowców amatorów w tworzeniu i doskonaleniu różnych ras kur Metody hodowlane Wystawy kur ras ozdobnych i rzadkich Żywienie kur ozdobnych ras Znaczenie amatorskiej hodowli w ochronie starych ras kur Drobnotowarowy chów drobiu Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk Cele i zadania drobnotowarowej produkcji jaj i mięsa kurzego Organizacja produkcji Żywienie kur, kurcząt nieśnych i mięsnych Alina Janocha Potrzeby żywieniowe kur nieśnych i mięsnych Żywienie kurek typu nieśnego Żywienie kur nieśnych Żywienie kurcząt mięsnych Żywienie a ochrona środowiska Wpływ żywienia na nieśność i cechy jakości jaj oraz mięso kurcząt Zasady ekologicznego żywienia Ekonomiczne aspekty produkcji jaj spożywczych i kurcząt mięsnych Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski Rachunek ekonomiczny Koszty produkcji jaj spożywczych Ekonomika chowu kurcząt mięsnych Opłacalność ekologicznej produkcji jaj i kurcząt rzeźnych Postępowanie i jajami i mięsem drobiowym w gospodarskim chowie kur Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk Postępowanie z jajem Ubój kurcząt i przygotowanie tuszek do sprzedaży Choroby kur i działania profilaktyczne Grzegorz Tomczyk Najważniejsze choroby bakteryjne kur Zakażenia kur salmonellami Pastereloza drobiu („cholera drobiu") Kolibakterioza Mykoplazmoza kur Wrzodziejące i nekrotyczne zapalenie jelit u kur Najważniejsze wirusowe choroby kur Grypa piaków (AI) Rzekomy pomór drobiu (ND) Zakaźne zapalenie oskrzeli kur (IB) Zakaźne zapalenie torby Fabrycjusza (IBD) Choroby o charakterze nowotworzenia Choroba Mereka (MD) Białaczki ptasie (AL) Grzybice i mykotoksykozy Aspergiloza Kandydiaza (grzybica drożdżakowata) Inne zakażenia grzybicze Mykotoksykozy Najważniejsze choroby inwazyjne Inwazje pasożytnicze Inwazje pierwotniacze - kokcydioza kur Najważniejsze choroby metaboliczne i niezakażne natury żywieniowej i środowiskowej Skaza moczanowa i kamica nerkowa Skaza wysiękowa i wodobrzusze Kanibalizm Zasady profilaktyki, szczepienia i leczenia w produkcji kur Leczenie kur i kurcząt w chowie ekologicznym Prawodawstwo dotyczące produkcji drobiarskiej Ryszard Gilewski Literatura |