Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Nowe trendy w hodowli i produkcji kur

01-06-2014, 11:03
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 29.90 zł     
Użytkownik agroswiat_pl
numer aukcji: 4264490281
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 4   
Koniec: 01-06-2014 10:39:58

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Rok wydania (xxxx): 2008
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Nowa strona 2

Nasze aukcje | Napisz do nas | O nas | Koszt wysyłki | Kontakt

Kontakt

E-mail: [zasłonięte]@agroswiat.pl

Telefony:

22[zasłonięte]226-67

512-[zasłonięte]-991

[zasłonięte]500-4567

Fax.: 22[zasłonięte]434-60
Formy płatności

Tradycyjny przelew na konto

Płacę z Allegro

Płatność przy odbiorze

Książki wysyłamy:

Pocztą Polską

Kurierem Opek

Nasze konta:

721[zasłonięte]200400[zasłonięte]20239[zasłonięte]364


501[zasłonięte]555811[zasłonięte]51500[zasłonięte]071

Koszt wysyłki

Bez względu na ilość zamówionych tytułów koszt wysyłki doliczany jest jednokrotnie i zależy od wagi książek.

Tytuł Nowe trendy w hodowli i produkcji kur
Autor Ryszard Gilewski, Alina Janocha, Grzegorz i inni Tomczyk
Wydawca O.W.Hoża
Rok wydania 2010
Liczba stron 220
Wymiary 160 x 230 mm
Okładka miękka
ISBN [zasłonięte]978-83038-29-0

W książce adresowanej do Czytelnika zainteresowanego nowoczesnym drobiarstwem, Autorzy m.in. omawiają zasady organizacji i ekonomiki produkcji jaj spożywczych i mięsa kurzego, hodowli ozdobnych i rzadkich kur - stanowiących niekiedy cenne zasoby genetyczne drobiu, przedstawiają zasady nowoczesnej, drobnotowarowej, a lansowanej obecnie niszowej produkcji jaj i mięsa oraz podają obowiązujące w drobiarstwie prawodawstwo Unijne. Dość obszernie opisane są choroby kur i kurcząt oraz zasady profilaktyki.

Opracowanie przedstawia rysujące się w najbliższej przyszłości kierunki produkcji, ze szczególnym uwzględnieniem różnych, alternatywnych metod chowu semiintensywnego, organicznego/ekologicznego. Biorąc pod uwagę rosnące zaintereso­wanie właścicieli przydomowych ogródków posiadaniem w nich przedstawicieli ozdob­nych ras kur, a także zagadnieniami hodowli i chowu tych ptaków, poświęciliśmy tym problemom jeden z rozdziałów. Rozwój gospodarstw agroturystycznych i towarzyszący im przyzagrodowy, ekologiczny chów kur, zainspirował nas do przedstawienia podsta­wowych metod uboju, obróbki i przygotowania tuszek młodych kurcząt mięsnych oraz podstawowych zasad postępowania z jajami spożywczymi, przeznaczonymi do sprzeda­ży. Czytelnik może się również zapoznać z podstawami żywienia kurcząt i kur w róż­nych systemach chowu. Biorąc pod uwagę wzrost znaczenia służb weterynaryjnych, tak w zakresie bezpieczeństwa żywności jak i ochrony zdrowia drobiu, położono szczególny nacisk na przybliżenie hodowcom i producentom zasad opieki weterynaryjnej. Celowo mniejszy nacisk położono na szczegółowe opisy intensywnych, konwencjonalnych me­tod wielkotowarowej „przemysłowej" produkcji jaj spożywczych i mięsa drobiowego, ponieważ są powszechnie znane i upowszechniane przez wyspecjalizowanych dostaw­ców materiału hodowlanego oraz urządzeń i sprzętu drobiarskiego.

W treści:

1. Wstęp 8

2. Historia udomowienia i systemów utrzymania kur 13

3. Pokrój i budowa anatomiczna kury 24

4. Hodowla i reprodukcja kur 33

5. Systemy chowu kur nieśnych i kurcząt mięsnych 43

6. Wyposażenie pomieszczeń dla kur nieśnych i kurcząt mięsnych 54

7. Zakup i ocena ptaków 75

8. Organiczna produkcja jaj i mięsa kurzego 80

9. Cele i zadania hodowli rzadkich i ozdobnych ras kur 106

10. Drobnotowarowy chów drobiu 124

11. Żywienie kur, kurcząt nieśnych i mięsnych 133

12. Ekonomiczne aspekty produkcji jaj spożywczych i kurcząt mięsnych 163

13. Postępowanie z jajami i mięsem drobiowym w gospodarskim chowie kur 177

14. Choroby kur i działania profilaktyczne 185

15. Prawodawstwo dotyczące produkcji drobiarskiej 214

16. Literatura 215

golebie_ptaki

Dziękujemy za odwiedzenie naszych aukcji!