Nasze konta Allegro
tomsoftcompl
tools_tomsoft_pl
Kontakt
Odbiór osobisty
TOMSOFT - SKLEP FIRMOWY
ul. Nowolipki 21
01-006 Warszawa
e-mail: [zasłonięte]@tomsoft.pl
tel.: 22 [zasłonięte] 24
22 [zasłonięte] 98
kom.: 601 [zasłonięte] 28 23
Godziny otwarcia:
pn.-pt.: 9:00-18:00
sob.: 9:00-14:00
- kliknij na mapkę, aby powiększyć -
Dostawa
Odbiór osobisty (Nowolipki 21, Warszawa) - 0,00 zł
Kurier Fedex - przesyłka po przedpłacie - 13,99 zł Kurier Fedex - przesyłka pobraniowa - 19,99 zł Paczkomat In Post przedpłata - 11,50 zł
Partnerzy
CENA NETTO: 69.1 ZŁ
CENA BRUTTO: 84.99 ZŁ
Producent: Biowin
Opis
Suszenie produktów spożywczych jest doskonałą metodą konserwacji przy zachowaniu ich naturalnych walorów. Ciepłe powietrze o ustalonej temperaturze swobodnie cyrkuluje wewnątrz urządzenia pomiędzy spiralą grzejną, a poszczególnymi warstwami ułożonych na sitach produktów. Dzięki tej metodzie warzywa, owoce, czy grzyby tracą minimum witamin i substancji odżywczych. Suszarka pozwala przez cały rok przygotowywać zdrową żywność bez użycia szkodliwych substancji chemicznych. W niniejszym urządzeniu można również suszyć kwiaty, rośliny lecznicze oraz przygotowywać płatki zbożowe.
Produkt pochodzi z polskiej dystrybucji, posiada polską instrukcję i gwarancję
Budowa Suszarki
1. Zabudowana spirala grzejna.
2. Komplet 5 sit
3. Pokrywa z regulowanymi otworami wentylacyjnymi
4. Przewód zasilający z wtyczką i włącznikiem
Użytkowanie
Przed przystąpieniem do suszenia należy umyć produkty, następnie wytrzeć do sucha. UWAGA: Nie kłaść sit z produktami nad spirala grzejną, jeśli znajduje się w nich woda. Podzielić produkty na mniejsze części lub plasterki w taki sposób, aby móc ułożyć je swobodnie na sitach. Czas suszenia produktów zależy od grubości kawałków. Jeśli produkty na niektórych warstwach są mniej wysuszone można zamienić sita kolejnością, w ten sposób, aby sita z mniej wysuszonymi produktami znalazły się na dole bliżej spirali grzejnej. Niektóre owoce posiadają naturalną warstwę ochronną, które spowalnia proces suszenia. W takim przypadku, aby skrócić czas suszenia zaleca się wrzucić produkty do gorącej wody i zagotować przez 1-2 minuty, następnie zanurzyć w zimnej wodzie, odcedzić i dokładnie osuszyć.
Napełnione produktami sita ustawić nad spiralą grzejną i przykryć pokrywą.
Ustawić otwory wentylacyjne w pokrywie w zależności od pożądanego stopnia przewietrzania. Włączyć suszarkę, urządzenie pracuje z mocą 125W.
Po wysuszeniu produktów wyłączyć suszarkę i odczekać aż produkty ostygną, następnie przełożyć do pojemnika, w którym będą przechowywane. Podgrzane powietrze przechodząc przez sita powoduje odparowanie wody z suszonych produktów. Czas suszenia zależny jest od zawartości wody w produktach i ich rozdrobnienia, np. jabłka proponujemy suszyć w plastrach nie grubszych niż 5mm. W trakcie suszenia zalecamy, co pewien czas zamieniać sita miejscami dla uzyskania równomiernego suszenia produktów. Suszenie produktów wodnistych, takich jak: śliwki, winogrona, czy mokre grzyby wymaga znacznie dłuższego czasu.
WSKAZÓWKI NA TEMAT SUSZENIA WARZYW
Nazwa / Przygotowanie / Stan po wysuszeniu / Czas
- Bakłażan obrać i pokroić w plasterki o grubości 6-12mm kruchy 6-18 h
- Brokuły podzielić na cząstki, zaparzyć przez 3-5min kruchy 6-20 h
- Brukselka przekroić na pół chrupki 8-30 h
- Burak odciąć korzeń i liście, obgotować, wystudzić, pokroić w plasterki chrupki 8-26 h
- Cebula pokroić w krążki chrupki 8-14 h
- Czosnek obrać, pokroić w okrągłe plasterki chrupki 6-16 h
- Fasola szparagowa pokroić i zagotować, aż stanie się szklista kruchy 8-26 h
- Grzyby pokroić w kawałki, małe suszyć w całości twarde / chrupkie 3-10 h
- Kabaczek pokroić na plasterki o grubości 6mm kruchy 6-18 h
- Kalafior podzielić na cząstki i zagotować aż zmięknie twardy 6-16 h
- Kapusta pokroić w paski o grubości 3mm, usunąć trzon twardy 6-14 h
- Karczoch pokroić w paski o grubości 3-4mm kruchy 5-13 h
- Marchew zagotować aż zmięknie, poszatkować lub pokroić w plasterki chrupki 8-14 h
- Ogórek obrać i pokroić w plasterki o grubości 12mm twardy 6-18 h
vOstra papryka (chili) nie wymaga krojenia twardy 8-14 h
- Pieczarki pokroić w plasterki, małe suszyć w całości twarde 6-14 h
- Pietruszka korzeń obrać i pokroić w plasterki, natkę ułożyć na sicie chrupki / kruchy 2-10 h
- Pomidor obrać, pokroić na kawałki lub okrągłe plasterki twardy 8-24 h
- Rabarbar obrać, pokroić w plasterki o grubości 3mm pozbawiony wilgotności 8-38 h
- Seler pokroić w plasterki o grubości 6mm chrupki 6-14 h
- Słodka papryka usunąć nasiona, pokroić w paski o grubości 6mm chrupki 4-14 h
- Szczypiorek poszarpać na kawałki chrupki 6-10 h
- Szpinak zagotować aS straci kolor chrupki 6-16 h
- Ziemniak pokroić na plasterki, zagotować przez 8-10min chrupki 8-30 h
SKAZÓWKI NA TEMAT SUSZENIA OWOCÓW
- Ananas świeży obrać i pokroić w plasterki lub w kostkę twardy 6-36 h
- Ananas z puszki odlać sok i osuszyć miękki 6-36 h
- Banany obrać, pokroić w krążki o grubości 3-4mm chrupki 8-38 h
- Brzoskwinia kiedy owoc jest częściowo wysuszony przekroić i wyjąć pestkę miękki 10-34 h
- Daktyle wyjąć pestkę twardy 6-26 h
- Figi pokroić w plasterki lub przekroić na pół twardy 6-26 h
- Gruszki obrać pokroić w plasterki miękki 8-30 h
- Jabłka obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w krążki lub plasterki miękki 8-30 h
- Morele wyjąć pestkę i pokroić w plasterki miękki 13-28 h
- Skórka pomarańczowa pokroić w długie paski kruchy 8-16 h
- Winogrona nie wymagają krojenia miękki 8-38 h
- Wiśnie nie wymagają krojenia, kiedy owoc jest częściowo suchy usunąć pestkę twardy 8-36 h
- Żurawina nie wymaga krojenia miękki 6-26 h
Zobacz inne moje aukcje: | | | | | | | | | | | | | | | | | © UltraPanel |
|