Opis
Wydawnictwo Powsz Wyd Rolnicze i Leśne
ISBN [zasłonięte]978-83-01085-2
Warszawa 2012, wydanie 1, format 145 x 205, objętość 98
str., oprawa miękka
W ciągu ostatnich kilku lat w technologii uprawy pieczarki zaszło bardzo
wiele zmian. Obecnie dominuje technologia uprawy pieczarki na podłożu fazy
III, które często jest ładowane mechanicznie, w dużych obiektach liczących co
najmniej kilkanaście hal uprawowych. Produkcja prowadzona jest przez cały rok.
Sytuacja ta istotnie zmieniła zagrożenie stratami powodowanymi przez choroby i
szkodniki. Znacznie zmniejszyła się liczba patogenów zagrażających uprawie
pieczarki. Znaczenie gospodarcze ma tylko kilka chorób, bardzo zmalała także
liczba groźnych szkodników. Jednak duża koncentracja produkcji i malejące zyski
spowodowały, że straty są znacznie dotkliwsze. Konieczna jest również rezygnacja
z pestycydów stosowanych zarówno na choroby, jak i szkodniki zgodnie z dążeniem
do produkcji zdrowej żywności. Jednocześnie pojawiły się nowe możliwości
ograniczania strat przez prowadzenie dezynfekcji w okresie uprawy. Te
wszystkie zmiany uwzględnia niniejsze opracowanie. Jego głównym przesłaniem
jest zmiana podejścia do problemu, które polega na zaniechaniu zwalczania
patogenów na rzecz zapobiegania ich rozwojowi w obiektach produkcyjnych i
powodowanym przez nie stratom. Konieczność zmiany wynika także z faktu, że
formuła i język publikowanego Terminarza ochrony pieczarki odbiegają istotnie od
praktyki produkcyjnej. Poza tym zmiany prawne spowodowały zupełnie inną sytuację
na rynku preparatów oferowanych w ochronie pieczarki. Ich wielość oraz
niejednoznaczność zaleceń dotyczących ich stosowania, a zwłaszcza brak wyraźnego
stwierdzenia, co jest dopuszczone, a co nie w ochronie pieczarki dodatkowo
komplikują sytuację. Poza tym zalecenia ulegają jeszcze ciągłym zmianom.
To wszystko wraz z celami praktycznymi tego opracowania upoważnia do
przedstawienia nowego podejścia do problemu.
Sposób zapobiegania stratom zaprezentowany w tym opracowaniu pozytywnie
oceniono w dwóch obiektach produkcyjnych, w których został wdrożony. W
jednym z obiektów na zakończenie uprawy wykonano dezynfekcję termiczną, a w
drugim chemiczną. W obu wypadkach o skuteczności decyduje wyeliminowanie
strat powodowanych przez suchą zgniliznę - chorobę grzybową, która jest
wskaźnikiem poziomu kontroli chorób w pieczarkarni, gdyż jej pojawianie się i
wielkość strat zależą od producenta pieczarki.
SPIS TREŚCI:
1. Wstęp
2. Zrozumieć problem
3. Działania ochronne i założenia nowego
podejścia do zapobiegania stratom powodowanym przez choroby i szkodniki
4.
Ogólny program ochrony pieczarki
5. Preparaty chemiczne zalecane do ochrony
pieczarki
6. Samodzielne opracowanie programu ochrony pieczarki
7.
Przyczyny strat w uprawie pieczarki
8. Działania prewencyjne i
higieniczne
9. Zwalczanie chorób i szkodników
10. Program mycia i
dezynfekcji pustych pomieszczeń według Agro-Trade
11. Zasady obrotu środkami
i zasady BHP
12. Zapobieganie stratom na etapie projektowania
pieczarkarni
Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt
zależny jest od wagi książek, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu.
Kupujący otrzyma paragon lub fakturę.