Dlaczego suplementy ?
Większość przewlekłych chorób ma swoje podłoże w złym odżywianiu. Nasze codzienne posiłki zaspokajają jedynie 30-60 % zapotrzebowania na witaminy i minerały. Już starożytni odkryli, że niektóre zioła pomagają uśmierzać ból, radzić sobie z dolegliwościami żołądkowymi, działać pobudzająco czy uspakajająco. Pomagają także w gojeniu się ran, poprawiają zdolność koncentracji, kondycję fizyczną, czy działają odmładzająco na organizm. Dzisiaj po wielu stuleciach zaczynamy korzystać z wiedzy mienionych pokoleń uzbrojeni w technologię pomagającą wyizolować naturalne składniki roślin i stworzyć produkt najwyższej jakości o najwyższym stężeniu i najwyższej skuteczności. Dzięki suplementom diety możemy opóźnić procesy starzenia, zadbać o nasze serce, układ krwionośny, nerwowy, możemy w zdrowy i skuteczny sposób zadbać o linię, czy przybrać masę mięśniową, a to wszystko bez negatywnych skutków ubocznych.
Now Foods, Maca, 500 mg, 250 Kapsułek - zwiększa wydolność psychofizyczną organizmu. EKO-PAK
Maca roślina ta niegdyś rosła w całych Andach, obecnie tylko w niektórych rejonach Peru na wysokości ponad 3500m. n.p.m., a nawet do 4450m. n.p.m. Rośnie w strefie zwanej "suni" oraz "puna", w których niskie temperatury i silne wiatry nie pozwalają na wzrost większości innych roślin (departamenty Junin i Pasco).
Maca zaopatruje organizm w naturalne aminokwasy, fitohormony, minerały i witaminy, zalecana jest dla osób, które prowadzą aktywny tryb życia, a ich organizm jest zmuszany do intensywnego wysiłku umysłowego i fizycznego. Maca już od dawna stosowana jest przez peruwiańskich Indian jako środek wzmacniający organizm, a dzięki cennym właściwościom odżywczym znajduje także zastosowanie w stanach osłabienia, wycieńczenia i niedożywienia organizmu, w czasie rekonwalescencji oraz w okresie wzrostu. Maca jest uważana również za preparat poprawiający pamięć i zdolność przyswajania wiedzy oraz energizujący. Jest dostarczycielem substancji wzmacniających budowę i wytrzymałość mięśni szkieletowych. Maca stanowi cenne uzupełnienie diety.
Zastosowanie:
Zażywanie maki przeciwdziała bezsenności i osteoporozie - w wielu przypadkach eliminuje jej skutki. Stosowanie maki zaleca się też w okresie starczym. Posiada też działanie przeciw artretyczne. W wielu szpitalach aplikuje się ją jako środek przeciw ogólnemu wyniszczeniu organizmu chorym na AIDS. W celach użytkowych stosuje się świeże lub sproszkowane korzenie maca, jak również maceracje z korzeni sporządzone. W medycynie ludowej preparaty maca stosowane są bardzo często z różnych wskazań, a głównie z powodu właściwości odżywczych, ze względu na dużą zawartość pełnowartościowego białka, aminokwasów egzogennych, witamin, minerałów i steroli, szczególnie w stanach niedożywienia, wzrostu, ciąży, laktacji, a także w celu zwiększenia płodności u ludzi i zwierząt domowych i hodowlanych (za co odpowiedzialne mogą być glukozynolaty i izotiocyjaniany). Są także stosowane jako środek immunostymulujący, wspomagający leczenie gruźlicy oraz raka żołądka. Maca uważana jest też za środek wspomagający pamięć i zdolność uczenia się. Innym zastosowaniem tego surowca może okazać się wykorzystanie jako środka energizującego, wspomagającego wytrzymałość i budowę masy mięśniowej (aktywność zawartych w roślinie steroli jest częściowo podobna do działania sterydów anabolicznych), w leczeniu zespołów przewlekłego zmęczenia, jak również nieregularnego miesiączkowania i zaburzeń hormonalnych, a w tym związanych z menopauzą i andropauzą. MACA może być stosowana jako preparat antydepresyjny, oraz pobudzający gojenie się ran. Za aktywność afrodyzjakalną, według niektórych autorów, odpowiedzialny jest obecny w roślinie izotiocyjanian p-metoksybenzylowy. O stosunkowo silnym działaniu bakteriostatycznym i fungistatycznym tej rośliny decyduje zawartość olejków gorczycznych.
Sportowcy wyczynowi powinni zażywać mace ze względu bardzo wysokoprocentową zawartość argininy w jej białku (11g. w 100g. białka - najwyższa z białek do produkcji odżywek) białko soi zawiera około 7g. W 100g. białka, popularne białko serwatki 4g. arginina powoduje zwiększenie siły i masy mięśni, zwiększa szybkość skurczu mięśni ich wydolność i powoduje wydzielanie hormonu wzrostu bez negatywnego wpływu na organizm. Dzięki mace regeneracja organizmu /po treningu/ po wyczerpującym wysiłku jest przyśpieszona. Składniki zawarte w mace chronią mięśnie przed wolno rodnikowym uszkodzeniem. Substancje w niej zawarte NIE SĄ NA LIŚCIE ŚRODKÓW ZAKAZANYCH.
Skład: |
Jedna porcja: 1 Kapsułka |
|
Skład jednej porcji |
% Dziennego zapotrzebowania |
Maca (Lepidium meyenil) (Root) |
500 mg |
* |
* Dzienne zapotrzebowanie nie ustalone |
|
Jako suplement diety, 1 kapsułka 1 do 2 razy na dobę.
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu niedostępnym dla dzieci.
Żelatyna (kapsułka) i stearynian magnezu (źródło roślinne).
cukru, soli, skrobi, drożdży, pszenicy, glutenu, kukurydzy, soi, mleka, jaj, skorupiaki i konserwantów.
250 kapsułek
0,24 kg
NOW Foods, 395 S Glen Ellynn Road Bloomingedale, Il 60108, USA
07/2013
(jako że produkty mogą pochodzić z różnych dostaw, data na opakowaniu może odbiegać od podanej na stronie +/- 3 miesiące)
procerin, 4flex, 4 flex, apple, iphone, młodość, zdrowie, gładka cera, PASKI WYBIELAJĄCE WHITESTRIPS BLEND-A-MED,MASAZER RELAX & TONE WYSZCZUPLAJACY DO CIALA, KONCOWKI ORAL B PRECISION CLEAN WYS 24H NAJTANIEJ