Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

NORMY ŻYWIENIA CZŁOWIEKA - JAROSZ - WYSYŁKA0 ZŁ

11-03-2015, 9:11
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 89.99 zł     
Użytkownik progmar
numer aukcji: 5137595694
Miejscowość Katowice
Wyświetleń: 2   
Koniec: 11-03-2015 08:29:13

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Rok wydania (xxxx): 2014
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha




WAŻNE

Przed zakupem zapoznaj się z warunkami sprzedaży opisanymi na stronie omnie

Opis przedmiotu

Normy żywienia człowieka
Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych
Redaktor naukowy: Mirosław Andrzej Jarosz, Barbara Bułhak-Jachymczyk
Dziedzina: Endokrynologia i diabetologia, Żywienie
Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Stron: 464
ISBN: 978[zasłonięte][zasłonięte]00342
Rok wydania: 2008 Dodruk:2014
Wydanie: 1
Oprawa: Broszurowa szyta
Format: B5


Książka jest dziełem obejmującym najbardziej aktualne normy żywienia dla ludności Polski. Jest wynikiem badań i analiz zespołu pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, popartych najnowszymi doświadczeniami i osiągnięciami uczonych z całego świata.
Książka składa się z dwóch części. Część pierwsza jest w całości poświęcona podstawowym składnikom pokarmowym oraz witaminom, składnikom mineralnym oraz wodzie i elektrolitom. W części drugiej autorzy odnoszą się do następujących zagadnień: zastosowanie norm w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym, normy żywienia w planowaniu spożycia żywności, normy na energię, rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze oraz chorobom przewlekłym, suplementy diety, żywność genetycznie zmodyfikowana.

Spis treści

1. Wprowadzenie
1.1. Rys historyczny rozwoju norm żywienia
1.2. Współczesne metody opracowywania norm
1.3. Rodzaje norm żywienia
1.4. Podstawowe założenia nowych, zaktualizowanych norm żywienia dla ludności Polski
Piśmiennictwo
2. Energia
2.1. Wiadomości podstawowe
2.2. Metody stosowane do oceny zapotrzebowania człowieka na energii
2.3. Metody ustalania norm na energii
2.4. Normy na energii dla ludności Polski
Piśmiennictwo
3. Białko
3.1. Wiadomości podstawowe
3.2. Ocena zapotrzebowania na azot białkowy
3.3. Ocena zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne
3.4. Metody ustalania norm na białko
3.5. Normy na białko dla ludności Polski
Piśmiennictwo
4. Tłuszcze
4.1. Wprowadzenie
4.2. Budowa, występowanie oraz funkcje metaboliczne głównych składników tłuszczów pokarmowych
4.3. Normy spożycia tłuszczu
Piśmiennictwo
5. Cholesterol
5.1. Wprowadzenie
5.2. Metabolizm cholesterolu
5.3. Źródła pokarmowe cholesterolu
5.4. Rola cholesterolu pokarmowego w powstawaniu miażdżycy
5.5. Współczesne poglądy na temat norm spożycia cholesterolu
Piśmiennictwo
6. Węglowodany
6.1. Wiadomości podstawowe
6.2. Określanie zapotrzebowania organizmu człowieka na węglowodany przyswajalne
6.3. Określanie poziomu zalecanego spożycia węglowodanów
6.4. Spożycie węglowodanów a zachowanie zdrowia ? zalecenia dotyczące ilości energii w diecie pochodzącej z węglowodanów
6.5. Podsumowanie
Piśmiennictwo
7. Włókno pokarmowe (błonnik pokarmowy)
7.1. Wprowadzenie
7.2. Zalecane spożycie włókna pokarmowego
Piśmiennictwo
8. Witaminy
8.1. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
8.2. Witaminy rozpuszczalne w wodzie
8.3. Górny tolerowany poziom spożycia witamin
Piśmiennictwo
9. Składniki mineralne
9.1. Wapń
9.2. Fosfor
9.3. Magnez
9.4. Żelazo
9.5. Cynk
9.6. Jod
9.7. Selen
9.8. Miedź
9.9. Fluor
9.10. Górny tolerowany poziom spożycia (UL) składników mineralnych
Piśmiennictwo
10. Woda i elektrolity
10.1. Woda
10.2. Gospodarka wodno-elektrolitowa
10.3. Sód i chlor
10.4. Potas
Piśmiennictwo
11. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym
11.1. Wprowadzenie
11.2. Charakterystyka metod badania spożycia żywności
11.3. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia indywidualnego
11.4. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia w grupach osób
Piśmiennictwo
12. Zastosowanie norm żywienia w planowaniu spożycia żywności
12.1. Wprowadzenie
12.2. Normy żywienia w planowaniu spożycia
12.3. Wybór poziomu normy
12.4 Etapy planowania diety
12.5. Planowanie diet na poziomie indywidualnym
12.6. Planowanie diet dla grup osób
12.7. Czynniki modyfikujące planowanie diety
12.8. Ograniczenia w stosowaniu norm do planowania spożycia
Piśmiennictwo
13. Rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym
13.1. Wprowadzenie
13.2. Przyczyny nadwagi i otyłości oraz przewlekłych chorób niezakaźnych
13.3. Nadwaga i otyłość
13.4. Choroby układu krążenia
13.5. Nowotwory złośliwe
13.6. Osteoporoza
13.7. Aktywność fizyczna
13.8. Podsumowanie
Piśmiennictwo
14. Zastosowanie norm na energii w ocenach rozmiarów niedożywienia na świecie, dokonywanych przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO)
14.1. Wprowadzenie
14.2. Omówienie stosowanych określeń
14.3. Podstawy metodologiczne szacunków odsetka i liczby ludzi niedożywionych
14.4. Aktualne wyniki ocen rozmiarów niedożywienia na świecie
Piśmiennictwo
15. Normy żywienia jako podstawa zaleceń odnoszących się do znakowania oraz wzbogacania żywności
15.1. Żywność ogólnego spożycia z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczona do obrotu w kontekście przepisów prawnych Unii Europejskiej
15.2. Normy przyjęte w celu znakowania produktów i zasady ich stosowania
15.3. Lista witamin i składników mineralnych dodawanych do produktów spożywczych w kontekście przepisów Unii Europejskiej
15.4. Wykaz produktów spożywczych z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczonych na polskim rynku
Piśmiennictwo
16. Rola suplementów diety w realizacji norm żywienia
16.1. Definicja i składniki suplementów
16.2. Rola suplementów
16.3. Suplementy jako uzupełnienie nieracjonalnej diety
16.4. Suplementy a przewlekłe choroby niezakaźne
16.5. Stosowanie suplementów w praktyce
16.6. Suplementy diety a sposób żywienia populacji polskiej
Piśmiennictwo
17. Nowa żywność jako źródło składników o działaniu fizjologicznym
17.1. Wprowadzenie
17.2. Definicja nowej żywności
17.3. Aspekty legislacyjne
17.4. Wybrane nowe składniki żywności dopuszczone do obrotu w Unii Europejskiej
Piśmiennictwo
18. Żywność genetycznie zmodyfikowana ? potencjalne źródło składników odżywczych w diecie
18.1. Definicja żywności genetycznie zmodyfikowanej. Metody modyfikacji stosowane w produkcji żywności
18.2. Produkty genetycznie zmodyfikowane obecne na rynku
18.3. Potencjalna rola żywności genetycznie zmodyfikowanej w realizacji norm żywienia
18.4. Jak odróżnić żywność genetycznie zmodyfikowaną od żywności tradycyjnej?
Piśmiennictwo
Normy żywienia dla ludności Polski ? tabele zbiorcze
Skorowidz

*Opis zaczerpnięty ze strony wydawnictwa.

Gwarancja

Sprzedawane przez nas książki są nowe, w większości ofoliowane. W przypadku błędów drukarskich (np. brak stron, stony źle zszyte) reklamacje są załatwiane "od ręki". Sposób realizacji reklamacji jest każdorazowo uzgadniany z Klientem.

Promocje

  • Książki opłacone z góry wysyłamy gratis najtańszym sposobem dostawy.
  • Klient może wybrać inny sposób dostawy opłacając inny rodzaj wysyłki. Koszty dla każdego przedmiotu są wyszczególnione w sekcji "Koszt dostawy".
  • Przypominamy, że list zwykły i polecony może byc dostarczony do 14 dni roboczych i nie mamy na to wpływu. Dlatego jeżeli zależy Państwu na czasie zalecamy wybór innego sposobu dostawy.
  • Przesyłki kurierskie wysyłamy codziennie we wszystkie dni robocze.
  • Terminy wysyłania innych rodzajów przesyłek są opisane tutaj.
  • W przypadku równoczesnego zakupu co najmniej dwóch książek (nawet z różnych naszych aukcji) wysyłka kurierem, paczką pocztową biznesową lub usługą Paczkomaty 24/7 gratis !! (Dotyczy tylko książek opłaconych z góry).
  • UWAGA: Pozycje składające się z dwóch i więcej tomów sprzedawane na jednej aukcji traktowane są jako jedna książka.
  • Zakupy dokonane z różnych naszych kont na Allegro nie podlegają łączeniu.
  • Jednorazowa dopłata do przesyłki pobraniowej jest naliczona niezależnie od ilości zakupionych pozycji. Koszty dopłaty wyszczególnione są w sekcji "Koszt dostawy".

Okazje

Książki z małymi defektami w obniżonej cenie

Wyprzedaże

Promocje

Oferta

Posiadamy ofertę z wielu różnych wydawnictw. Sprawdź naszą ofertę na allegro.

Dodatkowo posiadamy także podręczniki niezbędne do egzaminów państwowych LEP i L-DEP.

Referencje

Gwarantujemy najwyższą jakość obsługi !!
Dołącz do grona naszych zadowolonych Klientów !!

Zaufało nam już ponad 30.000 Klientów dołącz do ich grona, postaw na szybkość i niezawodność !!

Sprawdź nasze komentarze !!

Nasz adres

PROGMAR

Rzetelna firma

Dane adresowe

Kontakt Magazyn

tel. 693 [zasłonięte] 59 49

tel. 796 [zasłonięte] 45 66

GG: 23[zasłonięte]167
GG: 47[zasłonięte]736

Skype:

Ksiazki-Medyczne.eu

Mój stan

e-mail:

email

Kontakt Biuro


GG: [zasłonięte]53151
GG: [zasłonięte]14746

tel. 601 [zasłonięte] 48 66
tel. 663 [zasłonięte] 22 23

Regulamin

TREŚĆ REGULAMINU

Płatność

  • Płacę z Allegro
  • Płatność przy odbiorze towaru od kuriera
  • Płatność przy odbiorze towaru z paczkomatu
  • Płatność gotówką
  • Przelewem na konto:
    Alior Bank
    65 2490 [zasłonięte] 0[zasłonięte]0050000 [zasłonięte] 124115

Faktury

Wystawiamy faktury.

Podane ceny są cenami brutto i zawierają podatek VAT.

Wysyłka

TERMINY REALIZACJI WYSYŁEK !!

Logo Poczta

Paczkomaty 24/7

Logo 7

Odbiór osobisty

Odbiór osobisty możliwy tylko po wcześniejszym kontakcie telefonicznym.

Śledzenie Transakcji

Po zakupie towaru będą Państwo na bieżąco informowani o stanie transakcji przy pomocy wiadomości e-mail.



GALERIA progmar - W Y B R A N E O F E R T Y © 2[zasłonięte]005-20
Net_Studio
?