85,99 zł
Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych Redaktor naukowy: Mirosław Andrzej Jarosz, Barbara Bułhak-Jachymczyk Dziedzina: Endokrynologia i diabetologia, Żywienie Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL Stron: 464 ISBN: 978[zasłonięte][zasłonięte]00342 Rok wydania: 2008 Wydanie: 1 Oprawa: Broszurowa szyta Format: B5
Książka jest dziełem obejmującym najbardziej aktualne normy żywienia dla ludności Polski. Jest wynikiem badań i analiz zespołu pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, popartych najnowszymi doświadczeniami i osiągnięciami uczonych z całego świata. Książka składa się z dwóch części. Część pierwsza jest w całości poświęcona podstawowym składnikom pokarmowym oraz witaminom, składnikom mineralnym oraz wodzie i elektrolitom. W części drugiej autorzy odnoszą się do następujących zagadnień: zastosowanie norm w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym, normy żywienia w planowaniu spożycia żywności, normy na energię, rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze oraz chorobom przewlekłym, suplementy diety, żywność genetycznie zmodyfikowana.
Spis treści
1. Wprowadzenie 1.1. Rys historyczny rozwoju norm żywienia 1.2. Współczesne metody opracowywania norm 1.3. Rodzaje norm żywienia 1.4. Podstawowe założenia nowych, zaktualizowanych norm żywienia dla ludności Polski Piśmiennictwo 2. Energia 2.1. Wiadomości podstawowe 2.2. Metody stosowane do oceny zapotrzebowania człowieka na energii 2.3. Metody ustalania norm na energii 2.4. Normy na energii dla ludności Polski Piśmiennictwo 3. Białko 3.1. Wiadomości podstawowe 3.2. Ocena zapotrzebowania na azot białkowy 3.3. Ocena zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne 3.4. Metody ustalania norm na białko 3.5. Normy na białko dla ludności Polski Piśmiennictwo 4. Tłuszcze 4.1. Wprowadzenie 4.2. Budowa, występowanie oraz funkcje metaboliczne głównych składników tłuszczów pokarmowych 4.3. Normy spożycia tłuszczu Piśmiennictwo 5. Cholesterol 5.1. Wprowadzenie 5.2. Metabolizm cholesterolu 5.3. Źródła pokarmowe cholesterolu 5.4. Rola cholesterolu pokarmowego w powstawaniu miażdżycy 5.5. Współczesne poglądy na temat norm spożycia cholesterolu Piśmiennictwo 6. Węglowodany 6.1. Wiadomości podstawowe 6.2. Określanie zapotrzebowania organizmu człowieka na węglowodany przyswajalne 6.3. Określanie poziomu zalecanego spożycia węglowodanów 6.4. Spożycie węglowodanów a zachowanie zdrowia ? zalecenia dotyczące ilości energii w diecie pochodzącej z węglowodanów 6.5. Podsumowanie Piśmiennictwo 7. Włókno pokarmowe (błonnik pokarmowy) 7.1. Wprowadzenie 7.2. Zalecane spożycie włókna pokarmowego Piśmiennictwo 8. Witaminy 8.1. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 8.2. Witaminy rozpuszczalne w wodzie 8.3. Górny tolerowany poziom spożycia witamin Piśmiennictwo 9. Składniki mineralne 9.1. Wapń 9.2. Fosfor 9.3. Magnez 9.4. Żelazo 9.5. Cynk 9.6. Jod 9.7. Selen 9.8. Miedź 9.9. Fluor 9.10. Górny tolerowany poziom spożycia (UL) składników mineralnych Piśmiennictwo 10. Woda i elektrolity 10.1. Woda 10.2. Gospodarka wodno-elektrolitowa 10.3. Sód i chlor 10.4. Potas Piśmiennictwo 11. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym 11.1. Wprowadzenie 11.2. Charakterystyka metod badania spożycia żywności 11.3. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia indywidualnego 11.4. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia w grupach osób Piśmiennictwo 12. Zastosowanie norm żywienia w planowaniu spożycia żywności 12.1. Wprowadzenie 12.2. Normy żywienia w planowaniu spożycia 12.3. Wybór poziomu normy 12.4 Etapy planowania diety 12.5. Planowanie diet na poziomie indywidualnym 12.6. Planowanie diet dla grup osób 12.7. Czynniki modyfikujące planowanie diety 12.8. Ograniczenia w stosowaniu norm do planowania spożycia Piśmiennictwo 13. Rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym 13.1. Wprowadzenie 13.2. Przyczyny nadwagi i otyłości oraz przewlekłych chorób niezakaźnych 13.3. Nadwaga i otyłość 13.4. Choroby układu krążenia 13.5. Nowotwory złośliwe 13.6. Osteoporoza 13.7. Aktywność fizyczna 13.8. Podsumowanie Piśmiennictwo 14. Zastosowanie norm na energii w ocenach rozmiarów niedożywienia na świecie, dokonywanych przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) 14.1. Wprowadzenie 14.2. Omówienie stosowanych określeń 14.3. Podstawy metodologiczne szacunków odsetka i liczby ludzi niedożywionych 14.4. Aktualne wyniki ocen rozmiarów niedożywienia na świecie Piśmiennictwo 15. Normy żywienia jako podstawa zaleceń odnoszących się do znakowania oraz wzbogacania żywności 15.1. Żywność ogólnego spożycia z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczona do obrotu w kontekście przepisów prawnych Unii Europejskiej 15.2. Normy przyjęte w celu znakowania produktów i zasady ich stosowania 15.3. Lista witamin i składników mineralnych dodawanych do produktów spożywczych w kontekście przepisów Unii Europejskiej 15.4. Wykaz produktów spożywczych z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczonych na polskim rynku Piśmiennictwo 16. Rola suplementów diety w realizacji norm żywienia 16.1. Definicja i składniki suplementów 16.2. Rola suplementów 16.3. Suplementy jako uzupełnienie nieracjonalnej diety 16.4. Suplementy a przewlekłe choroby niezakaźne 16.5. Stosowanie suplementów w praktyce 16.6. Suplementy diety a sposób żywienia populacji polskiej Piśmiennictwo 17. Nowa żywność jako źródło składników o działaniu fizjologicznym 17.1. Wprowadzenie 17.2. Definicja nowej żywności 17.3. Aspekty legislacyjne 17.4. Wybrane nowe składniki żywności dopuszczone do obrotu w Unii Europejskiej Piśmiennictwo 18. Żywność genetycznie zmodyfikowana ? potencjalne źródło składników odżywczych w diecie 18.1. Definicja żywności genetycznie zmodyfikowanej. Metody modyfikacji stosowane w produkcji żywności 18.2. Produkty genetycznie zmodyfikowane obecne na rynku 18.3. Potencjalna rola żywności genetycznie zmodyfikowanej w realizacji norm żywienia 18.4. Jak odróżnić żywność genetycznie zmodyfikowaną od żywności tradycyjnej? Piśmiennictwo Normy żywienia dla ludności Polski ? tabele zbiorcze Skorowidz
|