Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

NORMY ŻYWIENIA CZŁOWIEKA JAROSZ ~*~od SS WYSYŁKA 0

19-01-2012, 15:08
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Najwyzsza cena licytacji: 96.50 zł      Aktualna cena: 96.50 zł     
Użytkownik mikipinki
numer aukcji: 2029850184
Miejscowość Bielsko-Biała
Kupiono sztuk: 1    Licytowało: 1    Wyświetleń: 22   
Koniec: 14-01-2012 11:04:54

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2011
Język: polski
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

  

PAMIĘTAJ!!!

Książka jest NOWA stan IDEALNY!

Pokrywam wszelkie koszty dostarczenia książki do Ciebie!

PŁACISZ TYLKO CENĘ KUP TERAZ!

 

 

 

 

 

  

ABSOLUTNY HIT!!!

Jeden z najlepszych podręczników z zakresu NORM ŻYWIENIA!!!

Książka Nowa, stan IDEALNY!!!

 

 

  

 

 

Normy żywienia człowieka
Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych
Redaktor naukowy: Mirosław Andrzej Jarosz, Barbara Bułhak-Jachymczyk
Stron: 464
ISBN: 978[zasłonięte][zasłonięte]00342
Wydanie: 1
Oprawa: Broszurowa szyta
Format: B5

Data wydania: 2008

 

 

 

 

 

 

 

Opis:

Książka jest dziełem obejmującym najbardziej aktualne normy żywienia dla ludności Polski. Jest wynikiem badań i analiz zespołu pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, popartych najnowszymi doświadczeniami i osiągnięciami uczonych z całego świata.
Książka składa się z dwóch części. Część pierwsza jest w całości poświęcona podstawowym składnikom pokarmowym oraz witaminom, składnikom mineralnym oraz wodzie i elektrolitom. W części drugiej autorzy odnoszą się do następujących zagadnień: zastosowanie norm w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym, normy żywienia w planowaniu spożycia żywności, normy na energię, rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze oraz chorobom przewlekłym, suplementy diety, żywność genetycznie zmodyfikowana.

Spis treści

1. Wprowadzenie  
1.1. Rys historyczny rozwoju norm żywienia  
1.2. Współczesne metody opracowywania norm  
1.3. Rodzaje norm żywienia  
1.4. Podstawowe założenia nowych, zaktualizowanych norm żywienia dla ludności Polski  
Piśmiennictwo  
2. Energia  
2.1. Wiadomości podstawowe  
2.2. Metody stosowane do oceny zapotrzebowania człowieka na energii
2.3. Metody ustalania norm na energii 
2.4. Normy na energii dla ludności Polski  
Piśmiennictwo  
3. Białko  
3.1. Wiadomości podstawowe  
3.2. Ocena zapotrzebowania na azot białkowy  
3.3. Ocena zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne  
3.4. Metody ustalania norm na białko 
3.5. Normy na białko dla ludności Polski  
Piśmiennictwo  
4. Tłuszcze  
4.1. Wprowadzenie  
4.2. Budowa, występowanie oraz funkcje metaboliczne głównych składników tłuszczów pokarmowych  
4.3. Normy spożycia tłuszczu  
Piśmiennictwo  
5. Cholesterol  
5.1. Wprowadzenie  
5.2. Metabolizm cholesterolu  
5.3. Źródła pokarmowe cholesterolu  
5.4. Rola cholesterolu pokarmowego w powstawaniu miażdżycy  
5.5. Współczesne poglądy na temat norm spożycia cholesterolu  
Piśmiennictwo  
6. Węglowodany  
6.1. Wiadomości podstawowe  
6.2. Określanie zapotrzebowania organizmu człowieka na węglowodany przyswajalne  
6.3. Określanie poziomu zalecanego spożycia węglowodanów  
6.4. Spożycie węglowodanów a zachowanie zdrowia ? zalecenia dotyczące ilości energii w diecie pochodzącej z węglowodanów  
6.5. Podsumowanie  
Piśmiennictwo  
7. Włókno pokarmowe (błonnik pokarmowy)  
7.1. Wprowadzenie  
7.2. Zalecane spożycie włókna pokarmowego  
Piśmiennictwo  
8. Witaminy  
8.1. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach  
8.2. Witaminy rozpuszczalne w wodzie  
8.3. Górny tolerowany poziom spożycia witamin  
Piśmiennictwo  
9. Składniki mineralne  
9.1. Wapń  
9.2. Fosfor  
9.3. Magnez  
9.4. Żelazo  
9.5. Cynk  
9.6. Jod  
9.7. Selen  
9.8. Miedź  
9.9. Fluor  
9.10. Górny tolerowany poziom spożycia (UL) składników mineralnych  
Piśmiennictwo  
10. Woda i elektrolity  
10.1. Woda  
10.2. Gospodarka wodno-elektrolitowa  
10.3. Sód i chlor  
10.4. Potas  
Piśmiennictwo  
11. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym 
11.1. Wprowadzenie  
11.2. Charakterystyka metod badania spożycia żywności  
11.3. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia indywidualnego  
11.4. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia w grupach osób  
Piśmiennictwo  
12. Zastosowanie norm żywienia w planowaniu spożycia żywności 
12.1. Wprowadzenie  
12.2. Normy żywienia w planowaniu spożycia  
12.3. Wybór poziomu normy  
12.4 Etapy planowania diety  
12.5. Planowanie diet na poziomie indywidualnym  
12.6. Planowanie diet dla grup osób  
12.7. Czynniki modyfikujące planowanie diety  
12.8. Ograniczenia w stosowaniu norm do planowania spożycia  
Piśmiennictwo  
13. Rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym 
13.1. Wprowadzenie  
13.2. Przyczyny nadwagi i otyłości oraz przewlekłych chorób niezakaźnych  
13.3. Nadwaga i otyłość  
13.4. Choroby układu krążenia  
13.5. Nowotwory złośliwe  
13.6. Osteoporoza 
13.7. Aktywność fizyczna  
13.8. Podsumowanie  
Piśmiennictwo  
14. Zastosowanie norm na energii w ocenach rozmiarów niedożywienia na świecie, dokonywanych przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO)  
14.1. Wprowadzenie  
14.2. Omówienie stosowanych określeń  
14.3. Podstawy metodologiczne szacunków odsetka i liczby ludzi niedożywionych  
14.4. Aktualne wyniki ocen rozmiarów niedożywienia na świecie  
Piśmiennictwo  
15. Normy żywienia jako podstawa zaleceń odnoszących się do znakowania oraz wzbogacania żywności 
15.1. Żywność ogólnego spożycia z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczona do obrotu w kontekście przepisów prawnych Unii Europejskiej  
15.2. Normy przyjęte w celu znakowania produktów i zasady ich stosowania  
15.3. Lista witamin i składników mineralnych dodawanych do produktów spożywczych w kontekście przepisów Unii Europejskiej  
15.4. Wykaz produktów spożywczych z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczonych na polskim rynku  
Piśmiennictwo  
16. Rola suplementów diety w realizacji norm żywienia  
16.1. Definicja i składniki suplementów  
16.2. Rola suplementów  
16.3. Suplementy jako uzupełnienie nieracjonalnej diety  
16.4. Suplementy a przewlekłe choroby niezakaźne  
16.5. Stosowanie suplementów w praktyce  
16.6. Suplementy diety a sposób żywienia populacji polskiej  
Piśmiennictwo  
17. Nowa żywność jako źródło składników o działaniu fizjologicznym 
17.1. Wprowadzenie  
17.2. Definicja nowej żywności  
17.3. Aspekty legislacyjne  
17.4. Wybrane nowe składniki żywności dopuszczone do obrotu w Unii Europejskiej  
Piśmiennictwo  
18. Żywność genetycznie zmodyfikowana ? potencjalne źródło składników odżywczych w diecie  
18.1. Definicja żywności genetycznie zmodyfikowanej. Metody modyfikacji stosowane w produkcji żywności  
18.2. Produkty genetycznie zmodyfikowane obecne na rynku  
18.3. Potencjalna rola żywności genetycznie zmodyfikowanej w realizacji norm żywienia 
18.4. Jak odróżnić żywność genetycznie zmodyfikowaną od żywności tradycyjnej?  
Piśmiennictwo  
Normy żywienia dla ludności Polski ? tabele zbiorcze  

Skorowidz

 

  

SUPER HIT!!!


  

 

 

Książka jest NOWA stan IDEALNY.

 

Wraz z każdą przesyłką otrzymasz PARAGON FISKALNY. 

 

Na życzenie wystawiam Fakturę VAT.

Wysyłka GRATIS!

Książki ZAWSZE wysyłam w BARDZO BEZPIECZNYM OPAKOWANIU!!!

Oczywiście istnieje możliwość osobistego odbioru w Bielsku-Białej.

Serdecznie zapraszam do licytacji gwarantując rzetelną i szybką realizacę.

  

  

PAMIĘTAJ!

Kupując jednocześnie więcej książek na moich aukcjach

OSZCZĘDZASZ!

Za wszystkie zakupione książki zapłacisz jeszcze mniej!

 

ZAPRASZAM RÓWNIEŻ NA INNE -----MOJE AUKCJE-----

 GDZIE ZNAJDZIESZ WIELE CIEKAWYCH NOWYCH KSIĄŻEK

SUPER CENACH!!!

  

  

SZUKASZ NOWEJ DOBREJ KSIĄŻKI?

 W ATRAKCYJNEJ CENIE?

  ZNAJDZIESZ JĄ NA MOICH AUKCJACH NA ALLEGRO!

 

 

NORMY ŻYWIENIA CZŁOWIEKA JAROSZ ~*~od SS WYSYŁKA 0

NAPRAWDĘ WARTO NAJLEPSZA OFERTA NA ALLEGRO- TYLKO 96,50 

WYSYŁKA GRATIS !!!

 

 


 

 


 

 

 

 

UWAGA!!!

Książkę wysyłam NATYCHMIAST! po otrzymaniu zapłaty

lub


Serdecznie zapraszam!