Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Normy żywienia człowieka Chabros, Charzewska

28-01-2014, 16:31
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 102.40 zł     
Użytkownik mirom
numer aukcji: 3840069605
Miejscowość Wrocław
Wyświetleń: 2   
Koniec: 28-01-2014 16:17:32

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2008
Język: polski
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Witamy na aukcji kolejnej pozycji
z naszej księgarni

O Nas

Sprzedażą przez internet zajmujemy się od roku 2000. Stawiamy na rzetelną, błyskawiczną i per fekcyjną realizację zamówień, a o wysokiej jakości obsługi Klienta, świadczą nasze komentarze oraz posiadany status:

SuperSprzedawca

Jest to gwarancja Bezpiecznych, Łatwych i Przyjemnych Zakupów.

Wysyłka
  1. Zamówiony towar wysyłamy Pocztą Polską jako list polecony lub paczka w terminie od 1 do 3 dni (dni robocze), czas ten liczony jest od momentu:
    • dokonania zakupu i wyboru formy zapłaty (Płatność przy odbiorze/pobranie)
    • zaksięgowania na naszym koncie wpłaty za zakupiony towar (Płatność z góry/przelew)
    Koszty wysyłki podawane są w opisie każdej aukcji i dotyczą danej książki (zależnie od wagi).
  2. Opakowanie stanowi koperta bezpieczna lub karton i opieczętowane jest nalepką "sportowo-medyczna". Uszkodzenie lub brak takiej świadczy o naruszeniu przesyłki.
  3. Jeśli po 7 dniach roboczych nie dotarła do Państwa przesyłka prosimy o informację o tym. Podamy nr listu wysyłkowego, z którym należy sprawdzić na swojej poczcie czy przesyłka nie "zalega"w urzędzie. W przeciwnym razie po 14 dniach roboczych od wysyłki złożymy reklamację na poczcie.

Nie czekamy do zakończenia aukcji - wysyłamy natychmiast!!

      Tytuł
      Normy żywienia człowieka

      Normy żywienia człowieka Chabros, Charzewska

      Autor
      Barbara Bułhak-Jachymczyk, Elżbieta Chabros, Jadwiga Charzewska

      Opis

      Wydawnictwo Wydawnictwo Lekarskie PZWL
      ISBN 978-83-[zasłonięte]-3421-9
      Warszawa 2008, wyd. 1, format 165 x 235, objętość 464 str., oprawa miękka

      Książka jest dziełem obejmującym najbardziej aktualne normy żywienia dla ludności Polski. Jest wynikiem badań i analiz zespołu pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, popartych najnowszymi doświadczeniami i osiągnięciami uczonych z całego świata.

      Książka składa się z dwóch części. Część pierwsza jest w całości poświęcona podstawowym składnikom pokarmowym oraz witaminom, składnikom mineralnym oraz wodzie i elektrolitom. W części drugiej autorzy odnoszą się do następujących zagadnień: zastosowanie norm w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym, normy żywienia w planowaniu spożycia żywności, normy na energię, rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze oraz chorobom przewlekłym, suplementy diety, żywność genetycznie zmodyfikowana.

      Spis Treści

      1. Wprowadzenie
      1.1. Rys historyczny rozwoju norm żywienia
      1.2. Współczesne metody opracowywania norm
      1.3. Rodzaje norm żywienia
      1.4. Podstawowe założenia nowych, zaktualizowanych norm żywienia dla ludności Polski
      Piśmiennictwo
      2. Energia
      2.1. Wiadomości podstawowe
      2.2. Metody stosowane do oceny zapotrzebowania człowieka na energii
      2.3. Metody ustalania norm na energii
      2.4. Normy na energii dla ludności Polski
      Piśmiennictwo
      3. Białko
      3.1. Wiadomości podstawowe
      3.2. Ocena zapotrzebowania na azot białkowy
      3.3. Ocena zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne
      3.4. Metody ustalania norm na białko
      3.5. Normy na białko dla ludności Polski
      Piśmiennictwo
      4. Tłuszcze
      4.1. Wprowadzenie
      4.2. Budowa, występowanie oraz funkcje metaboliczne głównych składników tłuszczów pokarmowych
      4.3. Normy spożycia tłuszczu
      Piśmiennictwo
      5. Cholesterol
      5.1. Wprowadzenie
      5.2. Metabolizm cholesterolu
      5.3. Źródła pokarmowe cholesterolu
      5.4. Rola cholesterolu pokarmowego w powstawaniu miażdżycy
      5.5. Współczesne poglądy na temat norm spożycia cholesterolu
      Piśmiennictwo
      6. Węglowodany
      6.1. Wiadomości podstawowe
      6.2. Określanie zapotrzebowania organizmu człowieka na węglowodany przyswajalne
      6.3. Określanie poziomu zalecanego spożycia węglowodanów
      6.4. Spożycie węglowodanów a zachowanie zdrowia ? zalecenia dotyczące ilości energii w diecie pochodzącej z węglowodanów
      6.5. Podsumowanie
      Piśmiennictwo
      7. Włókno pokarmowe (błonnik pokarmowy)
      7.1. Wprowadzenie
      7.2. Zalecane spożycie włókna pokarmowego
      Piśmiennictwo
      8. Witaminy
      8.1. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
      8.2. Witaminy rozpuszczalne w wodzie
      8.3. Górny tolerowany poziom spożycia witamin
      Piśmiennictwo
      9. Składniki mineralne
      9.1. Wapń
      9.2. Fosfor
      9.3. Magnez
      9.4. Żelazo
      9.5. Cynk
      9.6. Jod
      9.7. Selen
      9.8. Miedź
      9.9. Fluor
      9.10. Górny tolerowany poziom spożycia (UL) składników mineralnych
      Piśmiennictwo
      10. Woda i elektrolity
      10.1. Woda
      10.2. Gospodarka wodno-elektrolitowa
      10.3. Sód i chlor
      10.4. Potas
      Piśmiennictwo
      11. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym
      11.1. Wprowadzenie
      11.2. Charakterystyka metod badania spożycia żywności
      11.3. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia indywidualnego
      11.4. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia w grupach osób
      Piśmiennictwo
      12. Zastosowanie norm żywienia w planowaniu spożycia żywności
      12.1. Wprowadzenie
      12.2. Normy żywienia w planowaniu spożycia
      12.3. Wybór poziomu normy
      12.4 Etapy planowania diety
      12.5. Planowanie diet na poziomie indywidualnym
      12.6. Planowanie diet dla grup osób
      12.7. Czynniki modyfikujące planowanie diety
      12.8. Ograniczenia w stosowaniu norm do planowania spożycia
      Piśmiennictwo
      13. Rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym
      13.1. Wprowadzenie
      13.2. Przyczyny nadwagi i otyłości oraz przewlekłych chorób niezakaźnych
      13.3. Nadwaga i otyłość
      13.4. Choroby układu krążenia
      13.5. Nowotwory złośliwe
      13.6. Osteoporoza
      13.7. Aktywność fizyczna
      13.8. Podsumowanie
      Piśmiennictwo
      14. Zastosowanie norm na energii w ocenach rozmiarów niedożywienia na świecie, dokonywanych przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO)
      14.1. Wprowadzenie
      14.2. Omówienie stosowanych określeń
      14.3. Podstawy metodologiczne szacunków odsetka i liczby ludzi niedożywionych
      14.4. Aktualne wyniki ocen rozmiarów niedożywienia na świecie
      Piśmiennictwo
      15. Normy żywienia jako podstawa zaleceń odnoszących się do znakowania oraz wzbogacania żywności
      15.1. Żywność ogólnego spożycia z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczona do obrotu w kontekście przepisów prawnych Unii Europejskiej
      15.2. Normy przyjęte w celu znakowania produktów i zasady ich stosowania
      15.3. Lista witamin i składników mineralnych dodawanych do produktów spożywczych w kontekście przepisów Unii Europejskiej
      15.4. Wykaz produktów spożywczych z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczonych na polskim rynku
      Piśmiennictwo
      16. Rola suplementów diety w realizacji norm żywienia
      16.1. Definicja i składniki suplementów
      16.2. Rola suplementów
      16.3. Suplementy jako uzupełnienie nieracjonalnej diety
      16.4. Suplementy a przewlekłe choroby niezakaźne
      16.5. Stosowanie suplementów w praktyce
      16.6. Suplementy diety a sposób żywienia populacji polskiej
      Piśmiennictwo
      17. Nowa żywność jako źródło składników o działaniu fizjologicznym
      17.1. Wprowadzenie
      17.2. Definicja nowej żywności
      17.3. Aspekty legislacyjne
      17.4. Wybrane nowe składniki żywności dopuszczone do obrotu w Unii Europejskiej
      Piśmiennictwo
      18. Żywność genetycznie zmodyfikowana ? potencjalne źródło składników odżywczych w diecie
      18.1. Definicja żywności genetycznie zmodyfikowanej. Metody modyfikacji stosowane w produkcji żywności
      18.2. Produkty genetycznie zmodyfikowane obecne na rynku
      18.3. Potencjalna rola żywności genetycznie zmodyfikowanej w realizacji norm żywienia
      18.4. Jak odróżnić żywność genetycznie zmodyfikowaną od żywności tradycyjnej?
      Piśmiennictwo
      Normy żywienia dla ludności Polski ? tabele zbiorcze
      Skorowidz


      Uwagi

      Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt zależny jest od wagi książek, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu. Kupujący otrzyma paragon lub fakturę.

      NAJBARDZIEJ POSZUKIWANE KSIĄŻKI
      ZAWSZE W ATRAKCYJNEJ CENIE!
      Na Skróty
      dodaj do ulubionych sprzedawców nasz sklep allegro nasze pozostałe aukcje
      Płatności

      Płatności można dokonywać na nasze konto mBank:

      logo mBank

      10 1140 [zasłonięte]40[zasłonięte]02 4[zasłonięte]920 71

      Koszty Wysyłki
      koszty przesyłki
      Odbiór Osobisty

      Po zakupione towary zapraszamy do naszej siedziby:

      Stadion Olimpijski we Wrocławiu
      Księgarnia w HALI WIELOFUNKCYJNEJ AWF
      Al. J.I. Paderewskiego 35
      51-612 Wrocław

      Przy odbiorze osobistym można zapłacić na miejscu gotówką lub kartą kredytową.

      Kontakt z Nami

      allegro[na]sportowo-medyczna.pl
      Telefon: 071 [zasłonięte] 54
      Gadu-Gadu:

      • Mirek, status:
      • Robert, status: