Japończycy jako naród wyspiarzy, od zawsze korzystali z obfitości owoców morza, poczynając od soli, poprzez ryby, mięczaki i skorupiaki, a na wodorostach kończąc.
Nori to ogólna nazwa określająca poszczególne odmiany wodorostów i wyrabiane z nich produkty. Czasem nazywa się je również czerwoną algą.
Są bardzo ważną częścią japońskiej diety od wielu wieków.
Najpopularniejszym produktem z wodorostów jest nori prażone na sucho.
Wygląd i smak: Arkusz suchego, prażonego nori ma zazwyczaj wymiary 20 x 18 cm i może być prawie czarny lub ciemnozielony. Ma zwartą równomiernie uziarnioną, lśniącą powierzchnię, chrupiącą, suchą teksturę, przyjemny morski aromat i rozpływa się w ustach.
Zakup i przechowywanie: Cena świadczy o jakości nori. Powinniśmy unikać wyglądających jak błona, cienkich nori. Niezużyte arkusze należy przechowywać w oryginalnym opakowaniu jeśli posiada zamknięcie strunowe lub w szczelnym pojemniku, w ciemnym i suchym miejscu.
Właściwości zdrowotne: Nori posiada wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Jest bogatym źródłem wapnia, cynku, jodu oraz witamin A oraz B1. Zawiera również minerały, takie jak żelazo, cynk i wapń. Ponieważ jest bogate w białko i błonnik, stanowi doskonałą wegetariańska alternatywę dla mięsa czy ryb. Wysoka zawartość witamin i minerałów pomaga obniżać zawartość cholesterolu we krwi oraz jej ciśnienie, przeciwdziała również wypadaniu włosów.
Zastosowania kulinarne: Nori ma wszechstronne zastosowanie, ale najczęściej wykorzystywane jest do przyrządzania sushi i onigiri. Używa się go również jako przybrania do potraw
Data ważności: 26.02.2013
Waga do wysyłki: 180 g